technieken en tools voor brainstormen

Effectief brainstormen: 3 handige tools en technieken!

Published On 13 mei 2020 | By stage 2bfound | Overig

Brainstormen is het moment waarop niet alleen de beste ideeën ontstaan, maar ook de samenwerking een boost krijgt en de banden tussen collega’s versterkt worden. Maar hoe kun je effectief brainstormen? Dit zijn 3 handige tools en technieken waarmee je het meeste uit je brainstorm sessie haalt. Wat je nodig hebt? Een magnetisch whiteboard en gemotiveerde collega’s.

Breng vorm aan in de ideeën

Voordat je begint met brainstormen formuleer je de juiste vraag. Dit lijkt een echte no-brainer, maar vaak wordt er maar weinig tijd besteed aan het formuleren van een echt goede vraag. Voor welk vraagstuk wil je precies een oplossing vinden? Let je collega’s vooraf ook de context en urgentie van de vraag uit zodat deze goed wordt begrepen door de deelnemers aan de brainstorm. Een concrete en realistische vraagt levert sneller ideeën op waar je ook echt wat aan hebt. Dan komen de ideeën op gang en vliegen de suggesties je om de oren. Dat is zeker goed, maar je wilt deze ideeën wel stroomlijnen om ervoor te zorgen dat de aandacht op één aspect blijft. Hierdoor kunnen zaken concreet gemaakt worden. Ga eerst tot de kern van de vraag of het doel en werk daarna toe naar een uitgebreidere vormgeving. Dit alles leg je gemakkelijk vast op een whiteboard zodat alle deelnemers kunnen zien waar de brainstorm naartoe gaat.

Verander de omgeving of aanpak

Brainstormen vereist creativiteit en om de creativiteit te stimuleren wil je natuurlijk niet iedere brainstormsessie in hetzelfde kantoor doen met dezelfde deelnemers. Verandering brengt nieuwe ideeën en inzichten met zich mee. Ga bijvoorbeeld eens met het team naar een koffietentje in de buurt om te brainstormen in plaats van dat je op het werk in een aparte creatieve ruimte gaat zitten. Brainstorm je altijd op papier? Doe het dan nu eens digitaal. Wat ook goed werkt als je normaliter alleen woorden gebruikt is het gebruik van beelden. Het is goed om ook af te wisselen met de deelnemers. Nieuwe mensen brengen nieuwe inzichten. Laat je werknemers eerst eens even lekker niksen voordat jullie de brainstorm ingaan. Even helemaal niets doen biedt ruimte voor creativiteit en nieuwe ideeën. 

Laat het even bezinken

Zit jij na een brainstorm vol met energie en wil je direct aan de slag? Het kan erg verleidelijk zijn om direct te gaan knallen, maar meestal is het een goed idee om de nieuwe zaken nog even te laten rusten. Bekijk op een later moment nog eens met een frisse blik naar de ideeën. Hierdoor ontdek je wellicht foutjes in het plan of zaken waar nog wat meer aandacht aan besteedt moet worden. Het is beter om dit te voorkomen dan dat je het op een later moment moet oplossen omdat je direct aan de slag bent gegaan met het plan. 

Heb jij nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Weet jij nog andere technieken om effectief te brainstormen die je kunt toepassen? Laat dan hieronder een reactie achter of stel je vraag en dan helpen wij je graag verder! 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *