Koe Spaarpot

We vergelijken 4 zakelijke rekeningen en dit is dé goedkoopste zakelijke rekening in 2021

Published On 19 maart 2021 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Starten

Een speciale rekening voor startende ondernemers? We hebben het dan natuurlijk over de zakelijke rekening. In deze blog vertellen je alles over de zakelijke rekening, wanneer je deze nodig hebt, welke aanbieders er zijn en we vergelijken de aanbieders met elkaar. Zodoende kies jij de zakelijke rekening die het best past bij jouw situatie. 

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een rekening de je specifiek gebruikt voor je eigen bedrijf. Alle transacties die je doet en alle geldstromen die je ontvangt zullen voor je eigen bedrijf via de zakelijke rekening verlopen. Veel ondernemers kloppen bij ons aan met de vraag of een zakelijke rekening verplicht is. Het antwoord hierop is “Nee”, wettelijk ben je als ondernemer niet verplicht om een zakelijke rekening te openen en zelfs vanuit de Belastingdienst is dit geen verplichting.

Waarom heb je profijt van een zakelijke rekening?

Ook al is een zakelijke rekening niet verplicht, is het toch de moeite waard dit te overwegen voor je eigen bedrijf. We zetten een aantal voordelen voor je op een rij:

 • Je krijgt een beter inzicht in de geldstromen van je eigen bedrijf.
 • Een zakelijke rekening maakt je boekhouding een stuk makkelijker. Zeker wanneer je dit door een boekhouder laat doen. De boekhouder hoeft dan geen onderscheid te maken tussen je privé- en zakelijke uitgaven.
 • De rekening staat op je bedrijfsnaam, dit oogt professioneler voor je opdrachtgevers.
 • Een zakelijke rekening mag dan wat duurder zijn dan een privérekening maar biedt wel meer mogelijkheden. Tevens kunnen de kosten van een zakelijke rekening fiscaal worden afgetrokken als bedrijfskosten.
 • Bij veel aanbieders krijg je speciale startersvoordelen die het voordeliger maken om een zakelijke rekening te openen.

4 aanbieders in de vergelijking

Met bovenstaande voordelen is het aantrekkelijk om een zakelijke rekening te openen. Maar voor welke bank kies je? Als we de websites bekijken van de banken die zakelijke rekeningen aanbieden, is er een overschot aan informatie te vinden. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de ABN Amro, ING, Rabobank en Knab en de meest relevante informatie voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij je bezighouden met het belangrijkste aspect: bepalen of je überhaupt een zakelijke rekening wilt afsluiten, en zo ja, welke dan de meeste voordelen biedt voor jouw situatie.

Vergelijkingstabel

  ABN Amro ING Rabobank Knab
Zakelijke rekening, betaalpas en internetbankieren eerste jaar Eerste halfjaar gratis voor starters Eerste halfjaar gratis voor starters Eerste halfjaar gratis voor starters Eerste jaar €3,- p/m voor starters
Zakelijke rekening €5,50 p/m €4,90 p/m €5,30 p/m €6,- p/m
Betaalpas €1,50 p/m €1,25 p/m €1,65 p/m Gratis
Internetbankieren €5,- p/m €3,75 p/m €3,- p/m Gratis
Creditcard mogelijkheid €30,00 p/j €37,50 p/j €33,- p/j €25,- p/j 
Gratis transacties Kosten per transactie Kosten per transactie Kosten per transactie   1000 p/j
Kosten bijschrijving €0,15 €0,12 €0,15 €0,10
Kosten afschrijving €0,09 €0,12 €0,10 €0,10
Kosten incasso (bij) €0,11 €0,115 €0,12 €0,10
Kosten incasso (af) €0,11 €0,115 €0,12 €0,10
Rentepercentage op betaalrekening 0,00% 0,00% 0,00% 0,10%
Contant geld storten Mogelijk Mogelijk Mogelijk Niet mogelijk
Rood staan rente Rood staan mogelijk op aanvraag 12,9% (Vanwege corona tijdelijk 9,9%) 14% 14%
Boekhoudkoppeling mogelijk Gratis €3,25 p/m €6,50 p/m €1,50 p/m
Nadeel Geen gratis transacties Geen gratis transacties Dure boekhoud-koppeling Geen fysieke vestigingen
Voordeel

Gratis boekhoud-koppeling

Veel voordeel te krijgen op aanvullende diensten. Het eerste jaar korting op pin, contant en iDeal. Zoveel rekeningen aanmaken als je wilt zonder extra kosten.

Situatieschets

Om de aanbieders zo goed mogelijk met elkaar te vergelijken hebben we een fictieve situatie opgesteld waar een ondernemer centraal staat die minder dan een jaar geleden is gestart met zijn onderneming. Verder heeft de ondernemer behoefte aan een bankpas, een creditcard en internetbankieren. Er staat €2.500,- op zijn betaalrekening en €10.000,-op zijn spaarrekening. Gemiddeld doet de ondernemer 35 transacties per maand. De transactiekosten hiervan nemen we ook mee in onze vergelijking. Met deze kennis in het achterhoofd is de volgende vergelijkingstabel tot stand gekomen:

Kostenoverzicht

  ABN Amro ING Rabobank Knab
Kosten jaar 1
 Zakelijke rekening €33,- €29,4 €31,80 €54,-
 Betaalpas €9,- €7,50 €9,90  
 Internetbankieren €30,- €22,50 €18,-  
 Creditcard €30,- €37,50 €33,-  €25,-
 Transactiekosten €31,50 €25,20 €31,50  
Totale kosten jaar 1 €133,05 €122,10 €124,20 €79,-
Kosten jaar 2
  Zakelijke rekening €66,- €58,80 €63,60  €72,-
 Betaalpas €18,- €15,- €19,80  
 Internetbankieren €60,- €45,- €36,-  
 Creditcard €30,- €37,50 €33,-  €25,-
Transactie kosten €63,- €50,40 €63,-  
Totale kosten jaar 2 €237,- €206,70 €215,40 €97,-
Totaal na 2 jaar €370,05 €328,80 €339,60 €176,-

Klantbeoordelingen

Nu we weten dat de prijzen van de verschillende aanbieders niet ver van elkaar vandaan liggen (met uitzondering van KNAB) kunnen we kijken naar het volgende grote onderscheidende vermogen. Hoe worden de aanbieders van zakelijke rekeningen door hun klanten beoordeeld? Ook hier valt op dat de klanten van alle vier de aanbieders zeer positief zijn over de diensten die worden aangeboden.

ABN Amro klantbeoordelingen         ING klantbeoordelingen

Rabobank klantbeoordelingen        KNAB klantbeoordelingen

Onze keuze

KNAB

Ondanks het feit dat er bij Knab geen geld kan worden gestort is dit probleem eenvoudig te omzeilen door gebruik te maken van waardetransport. Zeker wanneer je een onderneming start in een winkelgebied is het gebruik van waardetransport zeer voordelig. Verder biedt Knab veel voordelen ten opzichte van haar concurrenten, waarbij de 1000 transacties, de goedkope creditcard en de mogelijkheid om kosteloos meerdere rekeningen te openen de doorslag geven om Knab als winnaar uit de test te laten komen. Dat Knab daarnaast vele malen goedkoper is dan de concurrentie is alleen maar mooi meegenomen.

Heb je meer vragen over zakelijke rekeningen, of wil je meer weten over andere aanbieders? Laat het ons weten door een reactie achter te laten. Kijk ook een naar deze website voor zzp’ers voor meer informatie.

[ultimate-faqs include_category=’faq-4-zakelijke-rekeningen-vergelijken’]

Deel dit artikel op social media!

15 Responses to We vergelijken 4 zakelijke rekeningen en dit is dé goedkoopste zakelijke rekening in 2021

 1. W. van Dijk says:

  Goed artikel! Hier heb ik zeker wat aan bij het kiezen van de meest geschikte zakelijke rekening. Wel frappant om te zien dat alle klanten zo tevreden lijken, terwijl er de afgelopen jaren toch veel ‘aan de hand is geweest’met de banken.

 2. Marc says:

  De SNS bank staat er niet bij en een groot nadeel is dat je geen cash kan storten met Knab!

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Marc,
   Dank voor je reactie. Hetgeen je geen cash kan storten bij Knab is ook inderdaad verwerkt in het artikel en dat klopt dus.
   Tevens staan er inderdaad wel meer banken niet bij, maar daarin heb ik een keuze gemaakt voor de meeste gekozen zakelijke banken.
   Mvg Roeland

 3. Pingback: Pim

 4. Yvonne says:

  Hoi Roeland, Dank voor dit duidelijke overzicht. Voor mij de bevestiging dat ik mijn zakelijke bankrekening ga openen bij Knab.

 5. Joost de Bruijn says:

  Interessant artikel! Het loont dus wel echt om over te stappen naar Knab. Ik ga dit zeker overwegen.
  Is er ook een dergelijk artikel te vinden waarin banken worden vergeleken, echter dan voor particulieren? Dat zou ik ook wel interessant vinden.

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Joost,
   Dank voor je reactie. En een artikel voor particulieren, daar hebben wij niet over geschreven. (Past ook niet hemelaal op dit platform).
   Echter mocht je wat gevonden hebben, laat het ons weten!
   Mvg
   Roeland

 6. Elise De Kok says:

  Interessant artikel!
  Ik ben zelf begin dit jaar na een eigen vergelijking (daar had dit artikel zeker bij kunnen helpen 😉
  overgestapt naar Knab. De overstap zelf ging eenvoudig en ik merk zeker dat ik nu een stuk goedkoper bankier. Al gaat het natuurlijk uiteindelijk wel om maar een paar tientjes per maand, maar toch……

 7. Jan says:

  Een groot bezwaar van KNAB is voor mij dat je er geen G rekening kunt openen, terwijl meer en meer klanten dat vragen. Voor mij is dat helaas de reden om te stoppen met KNAB en op zoek te gaan naar een alternatief.

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Jan,

   Dank voor je reactie. In specifieke gevallen kan dat zeker een nadeel zijn. Dat zal dan voornamelijk gelden voor bedrijven welke werkzaam zijn in de uitzendbranche.
   Mvg
   Roeland

 8. Angela says:

  Wat is de reden dat u de meest groene banken heb buiten gesloten?
  ASN en Triodos alsook de SNS?

  Da’s toch een gemis in dit rijtje.

  Komt ie er voor 2019 wel bij?
  Want het is toch meer van deze tijd om die ook toe te voegen.
  Harte groet
  Angela
  YinYangela

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Angela,

   Dat is een goede toevoeging inderdaad. Ik heb toen een selectie gemaakt en daar kwamen deze banken uit.
   Mocht ik een dergelijk artikel in 2019 weer publiceren, dan zal ik zeker overwegen om 1 of meerdere van de door jouw voorgestelde groene banken mee te nemen.
   Mvg
   Wilfred

 9. peter boele says:

  goedendag mag ik ook eventueel vragen hoe je geld kan storten op knab,of moet je eerst via je particuliere pas storten en dan over maken naar knab,want waardetransport is voor mij te weing eigenlijk

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Peter,
   Bedankt voor je vraag. Je kunt idd niet storten bij KNAB. Dus eerste sorten met je particuliere pas zou ook oplossing daarvoor kunnen zijn.
   Mvg
   Roeland

 10. Brouwer says:

  Als je bedrijf meer gaat omzetten dan 2 miljoen moet je dan vertrekken bij KNAB?
  is koppeling met exact ook mogelijk bij knap en de betaalbatches uitvoeren?
  we hebben nu Bunq als extra bank maar dit is alleen op telefoon mogelijk en maar door 1 persoon goed te keuren, hoe zit dat bij KNAB?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *