Brainstormen voor je bedrijf

4 tips om de problemen in je eigen bedrijf om te vormen naar geniale ideeën

Published On 16 mei 2017 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Redden, Overig

Bijna iedere ondernemer komt weleens in een situatie terecht waarbij het op voorhand niet duidelijk is hoe de ondernemer deze situatie het beste kan aanpakken. Meer dan eens doen zich dan ook vraagstukken voor waarop het antwoord niet direct duidelijk is. Hoe kan je hier als ondernemer mee omgaan?

1. Gebruik je omgeving

Een van de manieren is om het probleem te delen met je omgeving. Graaf in je netwerk en wie weet vind jij wel diegene die verstand heeft van het probleem dat bij jou speelt. Wanneer je jouw problemen deelt met iemand uit je directe omgeving ontstaat de kans dat door deze nieuwe blik een gepaste oplossing veel sneller in zicht is. Dit is vele malen effectiever dan wanneer je in je eentje zou tobben.

2. Ga op zoek naar inspiratie

Het bedenken van creatieve oplossingen werkt alleen wanneer het brein er klaar voor is. Wanneer je de complete dag achter je bureau zit zullen er niet veel prikkels binnenkomen. Doe dit dan ook niet, ga eens een stuk lopen of fietsen bijvoorbeeld. Hierdoor krijgt je brein weer prikkels binnen waar het mee aan de slag kan. Hierdoor zal je uiteindelijk veel sneller op een goed idee uitkomen.

3. Brainstormen

Een andere populaire aanpak waar veel ondernemers gebruik van maken is door te brainstormen om tot nieuwe ideeën te komen voor je eigen bedrijf. Deze strategische management tool werd eind 1930 geïntroduceerd en wordt na al die jaren nog steeds als volgt gebruikt:

  1. Tijdens de eerste stap zorg je ervoor dat je precies in kaart brengt wat nu het precieze probleem is en waarom het een probleem is.
  2. Vervolgens belicht je alle kanten van het probleem om het zo goed mogelijk uit te drukken.
  3. Nu je exact weet wat het probleem is en dit vanuit alle kanten hebt belicht kun je beginnen met brainstormen. Denk out of the box, niets is te gek, belangrijk hierbij is dat je alles opschrijft wat je bedenkt. Onthoud niks is fout!
  4. Als laatste bekijk je alle uitkomsten en pik je de beste eruit. De beste uitkomsten werk je vervolgens uit waarna je evalueert welk idee het beste is om in te zetten.

Al met al een prima manier om tot nieuwe ideeën te komen voor je eigen bedrijf. Maar wanneer een brainstormsessie uit meerdere personen bestaat ontstaat de kans dat men zich niet durft uit te spreken. Dit kan tot gevolg hebben dat de beste ideeën nooit het daglicht zullen zien. Hoog tijd dus dat het traditionele brainstormen van een update wordt voorzien.

4. Brainstormen on steroids

Dit brengt ons bij Ideation brainstormen, een frisse aanpak ten opzichte van het traditionele brainstormen. Een techniek die gebruik maakt van zowel de linker- als de rechterhelft van de hersenen.  Bedacht om de ingewortelde gewoontes van het traditionele brainstormen te doorbreken. Ook helpt het deelnemers om de beperkte paden te omzeilen die geforceerde ideeën voortbrengen. Iets wat helaas vaak voorkomt bij traditioneel brainstormen. Het is een proces van ideeën opwekken door samen te werken en de discussie aan te gaan, waarbij stemmen op elkaars ideeën ook van belang is om zo het beste idee te kiezen.

The I in Ideation

Het Ideation proces start altijd met een probleem dat moet worden opgelost. Het is noodzakelijk dat de deelnemers genoeg achtergrondinformatie hebben van het probleem. Hierna gaat men aan de slag met met de individuele inbreng van deelnemers. Van hen wordt verwacht dat zij buiten hun comfort zone treden om zo tot grote en baanbrekende ideeën te komen. Het gaat hier dus niet om het creëren van zoveel mogelijk ideeën maar om dat ene geniale idee. Het idee wat dus voortkomt uit het gebruik van de linker- en rechterhersenhelft, een combinatie van creativiteit en analytisch vermogen.

Met deze vier praktische tips willen wij je de handvatten geven om de problemen waar je tegenaan loopt binnen je eigen bedrijf om te zetten in succesfactoren. Wil je meer weten over bijvoorbeeld Ideation brainstormen? Neem dan contact met ons op en wij beantwoorden al je vragen!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *