mobiele betalingsmogelijkheid

Mobiel Pinnen of mobiel pinapparaat kopen? Wij vergelijken 4 mobiele pinautomaten in 2020

Published On 5 mei 2020 | By Roeland van Poorten | Financieel

Artikel geüpdatet op 5-5-2020: Als ondernemer wil je graag in de behoefte van je klanten voorzien. Uiteraard geldt dit ook voor de betalingsmogelijkheden die je je klanten wilt aanbieden. Zeker omdat het tegenwoordig steeds vaker voorkomt dat klanten geen contant geld meer bij zich dragen. Je komt dan al snel uit bij een relatief duur mobiel pinapparaat. Mobiel pinnen is het ideale alternatief voor het huren of kopen van mobiele pinapparaten bij Nederlandse banken. Ze zijn geschikt voor ondernemingen van klein tot groot. De aantrekkelijkheid van mobiele betaalsystemen hangt sterk af van het transactievolume en de omzet die je als ondernemer genereert met je onderneming. Deze blog is reeds in 2018 gepublicieerd, maar omdat er in 1 jaar tijd zoveel veranderd is, heb ik de mogelijkheden opnieuw geanalyseerd. In deze blog bespreek ik de recentste mogelijkheden.

exact online boekhouden

Hoe werkt mobiel pinnen?

Voordat je kunt starten met mobiel pinnen is het van belang dat je over een mobiel betaalsysteem beschikt. Dit mobiele betaalsysteem maakt via bluetooth contact met je telefoon of tablet, die door middel van een app verandert in een mobiele kassa. Wanneer dit gereed is leest het mobiele betaalsysteem de pinpas of creditcard van je klant uit, zodat een transactie tot stand kan komen.

Voor wie?

Mobiele betaalsystemen zijn bij uitstek geschikt voor de kleine en middelgrote ondernemers zoals winkeliers, taxichauffeurs, thuisbezorgdiensten, marktkramen, verhuurbedrijven of foodtrucks. Zeker wanneer je niet heel het jaar geopend bent, of wanneer je relatief weinig pintransacties doet is een mobiel pinapparaat voordeliger dan het kopen of huren bij een bank. De aanschaf van die pinautomaten ligt al snel tussen de €800,- en €1.000,- wat vele malen hoger ligt dan de mobiele betaalsystemen die zijn aan te schaffen bij één van de aanbieders die ik behandel in dit artikel. 

Voordelen van mobiele betaalsystemen

Mobiele betaalsystemen bieden je als ondernemer een snelle manier om transacties af te handelen. Enkele van de andere voordelen som ik hieronder kort voor je op:

 • Dankzij een mobiel betaalsysteem geef je je klant de mogelijkheid om te betalen zonder contant geld. Er is dus minder geld aanwezig waardoor het voor overvallers minder aantrekkelijk is om een overval te plegen.
 • Mobiele betaalsystemen accepteren dezelfde pinpassen en creditcards als de betaalsystemen van Nederlandse banken.
 • Vaak hoef je geen vaste kosten te betalen per maand, maar betaal je een percentage per transactie. Hierdoor heb je geen vaste kosten wanneer je bijvoorbeeld een maand geen transacties hebt.
 • Naast het betaalsysteem heb je alleen nog een telefoon of tablet nodig om een transactie tot stand te brengen. Dit maakt het mogelijk om een transactie te voltooien wanneer je een 3G/4G of wifiverbinding gebruikt.

Aanbieders van mobiele betaalsystemen

Er zijn verschillende aanbieders van betaalsystemen op de markt die zich allen proberen te onderscheiden op het mobiele betaalgemak. De volgende vier aanbieders zijn al langer actief en zijn als betrouwbare partner getest door duizenden ondernemers die je voorgingen in de aanschaf van mobiele pinmogelijkheden.

iZettle

Bij iZettle draait alles om eenvoud en een goede samenwerking tussen de verschillende producten. Zo werkt het betaalsysteem naadloos samen met de gratis iZettle Go kassa app. De app is in staat om analyses te maken die de groei van je bedrijf weergeven. Zo is het dus mogelijk om je bedrijf te runnen vanaf je smartphone of tablet. Ook iZettle heeft recent de keuze gemaakt om een vast transactietarief te hanteren.

mijnPIN (myPos)

MijnPIN, ook wel myPos genoemd, wil zich onderscheiden door een handzame mobiele pinreader aan te bieden die niet afhankelijk is van enige software en door een flexibel transactietarief te hanteren. Doordat het bedieningspaneel in de pinreader is verwerkt lijkt het apparaat van mijnPIN nog het meeste op de traditionele pinreaders van de grote banken. De mobiele pinreader van mijnPIN werkt in heel Europa en kan retourpinnen, wat ideaal is voor de borg van huurspullen. Bij MijnPin is het overigens ook mogelijk om niet aan vaste kosten vast te zitten maar per transactie te betalen. Zo betaal je €0,13,- tot € 0,25,- of 1,8% per transactie, zonder vast te zitten aan een contract en servicekosten.

PinMobile

PinMobile is de enige aanbieder uit de vergelijking die (alleen) werkt met een vast fee model. Hiervoor vragen zij per 1-10-2019 inplaats van €0,30 -> €0,14 per transactie ongeacht het bedrag. Dit in tegenstelling tot andere bedrijven die vaak een percentage van de transactie in rekening brengen. Naast de vaste kosten per transactie werkt PinMobile ook met maandelijkse abonnementskosten. Hoe dit uitpakt in verhouding met de andere aanbieders van mobiele betaalsystemen heb ik voor je uitgewerkt in een praktijksituatie.

Sumup

Twee draadloze pinmachines voor bedrijven

Sumup wil zichzelf onderscheiden door een vast transactietarief van 1,90% aan te bieden met een snelle uitbetaling op je bankrekening. Je betaalt enkel bij gebruik van de pinautomaat. Bij SumUp zit je niet vast aan een contract waardoor je dus zonder papierwerk aan de slag kunt gaan. Verder biedt SumUp een compleet kassasysteem (Point of Sale) aan waarin je ook je boekhoudsysteem, voorraad- en medewerkersbeheer regelt. Zo kun je alles bij SumUp onderbrengen zonder de aanschaf van extra boekhoudprogramma’s en dergelijke. Om hier gebruik van te maken dien je dan wel een extra pakket af te nemen, waarbij er voor de hardware eenmalige kosten in rekening worden gebracht en voor de software maandelijkse kosten aan zijn verbonden.

Vergelijking tussen verschillende aanbieders

Ondertussen heb ik voor je uiteengezet waarin de producten van de verschillende aanbieders zich willen onderscheiden en in onderstaande vergelijkingen heb ik de belangrijkste punten opgenomen die voor de meeste ondernemers volstaat. Wat belangrijk is om te weten is dat je bij PinMobile altijd €0,14 betaald per transactie ongeacht het bedrag van de transactie. Bij de overige aanbieders verschilt het bedrag dus per transactie omdat daar gewerkt wordt met een percentage of een bedrag afhankelijk van de aantal transacties per maand.

*MijnPin: 0-150 transacties per maand =     €0,25 per transactie
                150-500 transacties per maand =   €0,17 per transactie
               500+ transacties per maand =        €0,13 per transactie

Mobiel betaalsysteem in gebruik

Om te kunnen bepalen welk mobiel betaalsysteem het beste past bij je onderneming heb ik een situatie opgezet waarbij ik ben uitgegaan van een ondernemer die gemiddeld 70 transacties per maand heeft met een gemiddelde transactiewaarde van €65,- wat zich uit in onderstaande vergelijking. Omdat MijnPin wat betreft de kosten per transacties twee opties heeft (een vast tarief of een percentage van de verkoop) is deze aanbieder dus op basis van de verschillende opties twee keer meegenomen in de berekening.

*Het zijn 70 transacties per maand, dus valt in de volgende regeling 0-150 transacties per maand = €0,25 per transactie.

In de situatie zoals hierboven is beschreven komt MijnPin met optie 2 als goedkoopste aanbieder naar voren. Hierbij wordt er dus gekozen voor het vast bedrag (€0,25) per transactie. Dit vaste bedrag per transactie kan minder worden naarmate er meer transacties worden gedaan. Het prijsverschil tussen MijnPin met optie 2 is maar enkele euro’s. Bedenk wel dat je met PinMobile ook nog vast zit aan €9,95 abonnementskosten per maand. 

Mobiel betaalsysteem voor de verhuurder

In het volgende voorbeeld ga ik uit van een verhuurbedrijf dat gemiddeld 200 transacties per maand heeft met een gemiddelde transactiewaarde van €200,-. Voor verhuurbedrijven is de mogelijkheid om retour te kunnen pinnen vaak van belang. Deze bedrijven werken vaak met een borgregeling welke teruggeboekt dient te worden wanneer de gehuurde spullen weer netjes geretourneerd worden. Bij PinMobile ontbreekt deze mogelijkheid. Echter is dit wel te omzeilen door de borg van de verhuurde producten, handmatig terug te storten. Let wel op: hier gaat natuurlijk wat tijd inzitten doordat je alles handmatig in moet voeren.

*Het zijn 200 transacties, dus valt onder de volgende regeling: 150-500 transacties per maand = €0,17 per transactie

De conclusie die we uit bovenstaand voorbeeld kunnen trekken is dat PinMobile in deze vergelijking ver onder het prijsniveau van haar concurrentie ligt. Wel dien je er rekening mee te houden dat PinMobile standaard geen optie heeft om gebruik te kunnen maken van retourpinnen. Maar, zoals eerder genoemd is dit punt makkelijk te omzeilen door de borg handmatig terug te storten. Het is daarom goed om na te denken of de lagere kosten bij PinMobile opwegen tegen de tijdsinvestering die je doet bij het handmatig terugstorten van de borg.

Mobiel betaalsysteem voor gebruik bij over het algemeen lage transacties(waardes)

In de vorige twee situaties werd er uitgegaan van wat hogere aankoopbedragen (als 65,- en 200,- euro). Maar wat als jouw klanten juiste kleinere aankoopbedragen pinnen en de pin kwantiteit hoger is. Een voorbeeld van bedrijven waar kleine bedragen worden gepind zijn de ijscoman, de frietzaak of een koffiecorner. In de volgende tabel wordt rekening gehouden met een bedrijf waarbij met name kleine bedragen worden gepind.

Zoals uit de tabel af te lezen ben je in deze situatie met SumUp maandelijks het goedkoopst uit. Dus ben je een ondernemer die vaak kleinere bedragen pint, dan is SumUp een goede keuze om maandelijks zo min mogelijk kosten te maken.

Een alternatief: een mobiel betaalsysteem via de bank

Naast de verschillende aanbieders hierboven zijn er ook banken die mobiele betaalsystemen aanbieden. Hieronder zullen we kort toelichten hoe dat kostenplaatje er dan uit komt te zien. Ook deze aanbiedingen zijn in twee delen opgedeeld: de huur van het apparaat en de kosten per transactie. Hieronder vind je een duidelijk overzicht van drie verschillende aanbieders, namelijk ING, ABN Amro en Rabobank. Goed om rekening mee te houden: de kosten per transactie bij het ING complete pakket dalen naar mate er meer transacties worden gedaan. Zo betaal je €0,05 zodra je tussen de 1000 en 2000 transacties maandelijks verwerkt.

Mobiel betaalsysteem banken
Mobiel betaalsysteem via banken

Tot slot

Heb je nog vragen over de mogelijkheden van mobiele betaalsystemen? Of wil je meer weten over welke keuze geschikt is voor jouw onderneming? Laat een comment achter of stuur ons een bericht. Wij kijken uit naar je reactie!

Deel dit artikel op social media!

[ultimate-faqs include_category=’FAQ mobiel pinnen’]

Deel dit artikel op social media!

84 Responses to Mobiel Pinnen of mobiel pinapparaat kopen? Wij vergelijken 4 mobiele pinautomaten in 2020

 1. Sander Broere says:

  Hoi Wilfred,
  Dank voor je duidelijke artikel. Dit is voor het eerst dat ik het gewoon even overzichtelijk naast elkaar zie.
  Ik heb wel 1 toevoeging op je artikel. Bij MijnPin is tegenwoordig ook mogelijk om te kiezen voor een vast tarief per transactie van € 0.25
  Daarmee wordt hij mijns inziens zeker concurrerend aan de PinMobile.
  Voor de rest prima artikel!

  Mvg
  Sander Broere

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Sander,
   Dank voor je reactie en toevoeging en dat is dan zeker waar. Ik zal het op een later moment nog even aan het artikel toevoegen.
   Mvg
   Wilfred

 2. Klaus says:

  Dit was precies waar ik op naar zoek was! Voor mijn bedrijf wil ik een pinmogelijkheid aanbieden.
  Voor de lange termijn is de MijnPin 2 voor mij zeker de meest voordelige keuze qua mobiel pinnen. Bedankt voor dit overzicht.
  Mvg
  Klaus

 3. Bernard says:

  Hoi Wilfred,

  Dank voor dit duidelijke overzicht m.b.t. tot het vergelijken van mobiele pinapparaten.
  Zelf bankier ik bij Rabobank en maak ik gebruik van Rabo Smartpin. Ik ben wel benieuwd hoe deze mobiele pinmogelijkheden van de banken zelf zich weerhouden met bovenstaande mogelijkheden.
  Wellicht leuk om daar ook eens een artikel aan te wijden?!

  Mvg
  Bernard

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Bernard,
   Dank voor je reactie. Een dergelijk artikel over het vergelijken van de mobiele pinmogelijkheden van de banken zelf is zeker interessant en staat tevens al op de planning.
   Kom met een maandje nog eens terug en dan zal je hem zeker terugvinden.

   Mvg
   Wilfred|

 4. Jack says:

  Ik heb een kleine stichting en sta een aantal keren per jaar op jaarmarkten en beurzen “gewoon” met de collectebus te collecteren. Steeds vaker krijg ik de vraag of men kan pinnen, of men geeft aan geen cash bij zich te hebben.
  We lopen hierdoor regelmatig geld mis dat we hard nodig hebben en dat zal volgens mij steeds vaker gebeuren.
  Is het rendabel om een pinautomaat aan te schaffen?

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Jack, dank voor je reactie!
   En ik denk zeker dat dat rendabel is. Zeker als je kiest voor een mobiel pinautomaat zonder abonnement. Dan heb je alleen 1x de aanschafwaarde en de transactiekosten per pinbeurt.
   Als ik in jouw schoenen stond zou ik er vandaag nog mee starten.

   Succes met je stichting!
   Mvg
   Wilfred

 5. Geert-Jan Bergers says:

  Hallo Wijzer Ondenemen,

  Ik heb een cafe (+/- 70 personen) en die maken veel gebruik vd pin maar iedere keer kleine bedragen van €5,= tot €15,= dan is volgens mij de SumUp het beste omdat die 2.75 / 1.5 % uitgaat.

  Mvg Geert-Jan

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Geert-Jan,

   Dank voor je reactie. Als er inderdaad vaak een klein bedrag wordt gepind, dan is in jouw geval de SumUp de beste keuze.
   Al zou je nog even bij de bank waar je bankiert (welke is dat?) kunnen kijken of die ook niet een goede (nog) betaalbaardere pinoplossing aanbieden.
   Want in jouw geval gebruik je waarschijnlijk het pinautomaat alleen in je café en hoeft deze dus niet perse ‘mobiel’te zijn.
   Mvg
   Wilfred

 6. Christa says:

  Beste Wilfred,
  Bedankt voor je overzicht. Helaas zijn er bij MijnPin wel nog verborgen kosten. De volgende tekst komt van hun website.
  2. U betaalt een kleine toeslag voor het overschrijven van geld van uw myPOS account.
  De reden hiervan is dat binnenkomende betalingen 24 uur per dag, 7 dagen per week gelijk in uw account worden gestort. Omdat banken en betaalinstellingen vaak niet zo snel werken schieten wij het geld als het ware voor. Als tegemoetkoming in de kosten hiervan betaalt u 3 euro per afschrijving.
  U heeft zelf in de hand hoe vaak u een afschrijving doet. Veel klanten doen 1 afschrijving per maand omdat dit ook boekhoudkundig handig is. De kosten bedragen dan 3 euro per maand voor alle diensten en functies in het myPOS account. Overigens kunt u tegoeden ook direct zonder kosten uitgeven middels de gekoppelde myPOS Businesscard.

  Voor ons een reden om niet voor MijnPin te kiezen. RaboSmartpin blijft voor ons de beste oplossing: €11,- per maand, €0,15 per transactie en iedere dag in 1 post de betaling van de dag ervoor op je Rabo betaalrekening.
  Wij hebben niet veel betalingen maar soms wel grotere transactiebedragen.

  Groeten Christa

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Christa,
   Dank voor je reactie en toevoeging.
   Indien je bij de Rabobank bankiert dan kan deze pinoplossing inderdaad een goed alternatief zijn.
   Echter ook bij de Rabobank betaal je ook (zelfs dagelijks) kosten voor het bijschrijven van de transacties á € 0.25 per keer. Dus ook daar komen er dus nog extra kosten bovenop naast de door jou beschreven kosten. Dit staat erover op hun website:
   Kosten bijschrijving € 0,25 per omzet bijschrijving

   Mvg
   Wilfred

 7. Patrick says:

  Fijn overzicht, al mis ik een beetje de ervaring er mee m.b.t. gebruikersgemak en storingsgevoeligheid etc.

  Wij gebruiken het apparaat 95% op 1 locatie waar meestel een zelfde bedrag van 30 euro gepind zal worden, dit ongeveer 5 transacties per week , soms op locatie waarbij een bedrag van 40 euro gepind zal moeten worden, ongeveer 1-2 keer per week. (uiteraard hopende dat beiden nog oplopen, maar voorlopig zal het dit zijn)

  Vraag me af OF en welke opties dan toepasbaar is.

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Patrick,

   Dank voor je reactie. Wij hebben zelf niet alle apparaten zo uitvoerig kunnen testen dat we daar (voldoende) informatie over hebben.
   Wel zijn we natuurlijk benieuwd welke mobiel pinautomaat jij dan gebruikt?

   Mvg
   Wilfred

 8. Burhan says:

  Goedendag wekelijks vragen ook ongeveer 15 klanten of dat ze kunnen pinnen en meestal gaat om 5 tussen 10 euro welke pin apparaat zou u me aanbleven?alvast bedankt

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Burhan,

   Dan ben je met Sumup waarschijnlijk het goedkoopste en het makkelijkste uit.
   Indien je hem aanschaft, dan graag op onze bovenstaande link klikken, dan houden wij er ook nog een klein bedrag aan over, alvast bedankt! (Dat geld overigens ook voor de andere apparaten)

   Mvg
   Roeland

 9. Baser says:

  Hallo!

  ik was auto’s op locatie. per week was ik 1-2 auto’s. per keer word er 20 euro betaald. welke aanbieder raad je aan.

  mvg,

  Baser

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Baser,

   Dan ben je met Sumup waarschijnlijk het goedkoopste en het makkelijkste uit.
   Indien je hem aanschaft, dan graag op onze bovenstaande link klikken, dan houden wij er ook nog een klein bedrag aan over, alvast bedankt! (Dat geld overigens ook voor de andere apparaten)

   Mvg
   Roeland

 10. Paul Schijf says:

  Hallo,
  Ik heb In ons café gemiddeld drie honderd transacties per maand en maak gebruik van SUMUP.
  Ik heb hier echter zeer slechte ervaring mee.
  Het Bluetooth apparaat werkt alleen met een iPhone en bij wisseling van verschillende telefoons heb je iedere dag vreselijke Bluetooth verbindings problemen. Het 3G network apparaat dat ik na vele klachten van ze gehad hebt werkt nog veel slechter. Ik moet buiten gaan staan om verbinding te kunnen krijgen. Een groot drama en iedere dag is het vechten om de mensen te kunnen laten pinnen dat kost klanten en handen vol geld. U zegt in uw vergelijking dat SUMUP snel is met overmaken. Die ervaring heb ik ook niet soms 8 tot 12 dagen vaak door Duitse en Nederlandse feestdagen. U wilt dus zeggen dat die andere providers nog langzamer zijn dat is dan helemaal een nare zaak. De support is waardeloos en die zeggen doodleuk we kunnen er niet aan doen u heeft slecht ontvangst. Klote service voor 3 % van iedere transactie die u erhaupt lukt want dat zijn er niet veel.
  Welke van de 4 denkt u dat de beste verbinding heeft? SUMUP is echt voor niemand aan te bevelen

  Vr. Groet
  Paul

  • Roeland van Poorten says:

   Goedendag Paul,

   Dank voor je reactie.
   Dat klinkt inderdaad niet als een goede ervaring. Wij delen die ervaring echter niet. Bij 2 bedrijven werken wij ook met Sumup, echter daar ervaren we deze problemen zeker niet. Wellicht heb je een verouderd apparaat?
   Bij een ander bedrijf werken we met: MijnPin, Dit apparaat heeft een eigen simkaart en dus altijd een goede stabiele verbinding met het internet. Wellicht is dat ene betere oplossing voor jou.

   Tevens wordt hierbij het geld direct voor je bijgeschreven op een unieke eigen bankrekening. Het geld kun je daarvandaan naar je eigen rekening laten storten. Wij doen dat bijvoorbeeld 1x per week. De kosten daarvan zijn wel € 3,- per keer.

   Mvg
   Roeland

   Mvg
   Roeland

 11. irma says:

  Ik woon dicht aan de duitse grens, dus internet geeft nogal eens problemen. De wifi werkt goed. Het gaat maar om enkele pintransacties per maand, hooguit 40 euro per keer.
  Op zich zou je dan met Sumup het beste uit zijn. Maar met de mogelijke internet problematiek in het grensgebied zou ik beter kunnen kiezen voor de MijnPin2.
  Begrijp ik het zo goed?
  enne, ik heb op dit moment nog geen zakelijke rekening. Bijna alles gaat contant dus vind ik een zakelijke rekening te kostbaar. Is dat een probleem?

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Irma,
   Dank voor je vraag. Sumup werkt op je Wifi dus indien je het apparaat altijd in de buurt van je Wifi kan gebruiken zal dit geen problemen geven.
   Echter indien je hem op diverse plaatsen gaat gebruiken dan zal MijnPin inderdaad een betere keuze zijn.
   Een zakelijke bankrekening is verder niet nodig. Zowel MijnPin(zit automatisch een rekening bij waarop de inkomsten worden bijgeschreven) als Sumup kunnen de bedragen bijschrijven op je persoonlijke rekening.
   Succes bij de keuze.
   Mvg
   Roeland

 12. Marco Schoemaker says:

  Hallo,

  Wij zijn een vereniging die in het weekend een bar runnen en ongeveer 30 transacties per dag hebben, van maart tot nov. Welk systeem raad je ons aan en hoeveel kosten hebben we ongeveer per maand

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Marco,
   De waarde van de transacties zullen waarschijnlijk over het algemeen niet erg hoog zijn.
   In dat geval zou ik adviseren te kiezen voor een procentueel tarief en die lopen niet ver uit elkaar.
   Izettle, Mijn Pin en Sumup zouden dan alle 3 prima oplossingen zijn.
   Succes met de keuze!
   Mvg Roeland

 13. Shaffy says:

  Hoi Roeland,

  Hoe zit het met worldline pinautomaten? Zou je die mee kunnen nemen in jouw vergelijk?

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Shaffy
   Dank voor je suggestie, echter Google eens op: worldline pinautomaten
   De resultaten geven weinig reden om deze denk mee te nemen in de vergelijking 😉

   Mvg
   Roeland

 14. Mascha says:

  Goedemiddag,
  Ik sta 3x per jaar op een beurs.
  1x in Nederland
  1x in Belgie
  1x in Duitsland
  Die dag komen er ± 60 betalingen dit is een gokje (omdat ik nu geen pin heb)
  Wat is dan aan te raden voor mij?

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Mascha, dank voor je vraag. Eerlijk gezegd weet ik niet precies of al deze pionmogelijkheden in het buitenland te gebruiken zijn.
   Ik adviseer je dat bij de bedrijven zelf even te informeren. Uiteraard zijn we benieuwd naar je uitkomsten!

   Mvg
   Roeland

 15. H.drogt says:

  Wij gebruiken pimobile gaat vanaf 1 okt 2019 naar €0,18 per transactie

 16. Mathilde Cromwell says:

  Fijn helder overzicht! Mooie basis waarop mijn partner en ik als kleine ondernemers onze keuze kunnen baseren. Door onze huidige ervaringen van de afgelopen maand met de helpdesk van 1 van deze partijen, zouden we nog behoefte hebben aan ervaringen met helpdesk/klantenservice per partij. Naast de tarieven ed. blijkt ook de eventuele hulp/service in de praktijk van belang! Mijn partner en ik kunnen nu al 3 week geen pinbetalingen uitvoeren en eea is nu nog steeds niet opgelost. Ondertussen kost dit ons beide klanten, dat moeten we niet hebben als kleine startende ondernemers. Wij willen nu overstappen naar een andere partij. Gezien onze huidige ervaringen vinden wij het van belang te weten waar goede service geboden wordt!!
  Vriendelijke groet,
  Mathilde & Rob

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Mathilde,
   Ervaringen van gebruikers zijn zeker een goede toevoeging. Helaas zijn deze niet altijd even makkelijk te achterhalen. Echter mocht je ervaringen met een systeem of bedrijf hebben deel ze vooral, zodat we elkaar wijzer kunnen maken (Wijzer ondernemen 😉) Dus noem het beestje vooral bij zijn naam Mathilde.
   Mvg
   Roeland

 17. Patrick says:

  Hoi Roeland,

  Uit de tabel krijg ik een goed beeld al ligt dat bij mij toch wel wat complex(er) en tolt het in mijn hoofd.
  Kijk je even mee?

  In mijn geval (Antiek/Vintage markten) verkoop ik op zo’n 8 – 10 markten per jaar (2 dagen per weekend).
  Waarbij de prijzen varieren van ± € 10 – € 1000, en verkoop ik zo’n 50-80 transacties per dag.
  De hogere bedragen zijn 2 á 3 per dag.

  Nu verwacht ik de komende periode (2020 – 2022) wel in het aantal transacties te verhogen en zal mijn (gemiddelde) verkoopprijs ook licht hoger worden in verband met een B&B. (zo’n 20 transacties meer per maand á €120.
  Iemand met een wiskunde knobbel?

  Ik kom in mijn (grofweg klad) berekening uit op de MijnPin2

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Patrick,
   Dank voor je vraag en dat is inderdaad een ingewikkelde.
   Ik zou in jouw geval inderdaad kiezen voor MijnPin2, dat lijkt de voordeligste keuze!
   Overigens zou je ook nog kunnen kijken wat je eigen bank voor alternatieven aanbiedt, waar bankier je?

   • Patrick says:

    Super bedankt Roeland!

    Inderaad al via jullie site uitgekomen bij MijnPin2 en ga zo het fysiek in orde maken aangezien hun locatie in Amsterdam bij mij op loopafstand is. Een vaste pinmogelijkheid zou ik bij mijn eigen bank kunnen gaan overwegen (ING) zodra we de B&B hebben opgebouwd.
    Onze nieuwe woning met B&B en de workshop voor de meubelrestauraties, worden komend jaar in 8-2020 bebouwd. Suc6 met jullie platform!
    Hartelijke groet, Patrick

 18. Steven says:

  Bij mijnPIN is het sinds kort zo dat, wanneer je (heel) weinig gebruik maakt van hun oplossing er kosten zijn verbonden aan het geheel. Vaste kosten per maand dus. Wat die zijn krijg ik niet duidelijk op dit moment.

  Lijkt me een goede om ook mee te nemen in de vergelijking.

 19. Gerbrand Roos says:

  Hoi Roeland,

  Dank je wel voor je artikel.
  Wij zijn dit jaar begonnen met “ons bedrijf” en staan met zelfgemaakte kunstartikelen op verschillende kunstmarkten. De omzet is nog niet zodanig dat we direct een pinautomaat nodig hebben, maar in december gaan we 33 lang op de kerstmarkt in Maastricht staan. Dan hopen we aardig wat om te zetten en ik denk dat we dan wel ongeveer 30 pin transacties per dag kunnen hebben in die maand. Er is wifi op de kerstmarkt. Wat voor pinautomaat raad je ons aan.
  Als we er eenmaal één hebben gaan we hem natuurlijk ook meenemen naar andere markten, maar dat is dan in het voorjaar en met veel minder transacties per dag…
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Gerbrand Roos
  http://www.lgroosartproducts.com

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Gerbrand,
   Dank voor je reactie. Ervan uitgaand dat de gemiddelde pinbedragen niet boven de € 15,- zijn, zou ik in jouw geval kiezen voor Izettle of Sumup. Dit ontloopt elkaar weinig.
   Mocht het gemiddelde pinbedrag een stuk hoger liggen, dan zou je nog een andere optie kunnen overwegen.

   Mvg
   Roeland

 20. Sou says:

  Hoi, super bedankt voor het artikel (als ik een keuze maak zal ik klikken op de link van jullie pagina)
  Voor wat ik uit de tekst en voorgaande vragen begrijp ben ik met 15-20 transacties per maand, waarvan het grootste gedeelte een bedrag van €49,50 is en een aantal keer€ 150, met de Sumup het beste uit? Of zie ik dat verkeerd?
  De meeste pinbetalingen zijn op vaste locatie waar ook WiFi is. Soms bij mensen thuis maar kan je Dan makkelijk via hun wifi netwerk of moet je dan eerst altijd alle lastige inlogpaswoorden van die mensen gebruiken?

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Sou,
   Dank voor je reactie!
   Sumup is dan inderdaad de beste keuze naar mijn idee. Je verbind het pinapparaat dan 1x eenvoudig met je mobiele telefoon. Afhankelijk van de locatie maakt het pindevice dan gebruik van de Wifi of de 4G van je telefoon, zonder dat je daar zelf nog wat voor hoeft te doen. Het belangrijkste is dus dat je altijd je telefoon meeneemt.
   Succes met de keuze!
   Mvg Roeland

 21. denise says:

  Hi Roeland,

  Ik wilde graag de Rabo pin aanschaffen( zelf heb ik 1 prive rekening geopend bij de rabo.)
  Nu kan ik geen Rabo pin aanschaffen omdat zij willen dat ik volledig overstap naar hun van ABN.
  Dat wil ik niet want ik zit goed bij de ABN. Nu weet ik niet wat ik wil aanschaffen.
  Ik heb min 6 tot 35 pintransacties per dag van bedragen varierend van 125- 500 of meer. In de toekomst ga ik ook wat kleine producten verkopen die rond de 3,10 en 30 euro kosten. Welke zou nu voor mij het beste optie zijn?

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Denise,
   Vervelend dat het zo loopt!
   Op basis van jouw gegevens zou ik MijnPin adviseren met een vast tarief voor je transacties.
   Deze kun je hier aanvragen: MijnPin

 22. Rick says:

  Jammer dat Sumup niet voor iedereen is. Sumup ‘ondersteund’ bijna 80 bedrijfssoorten niet. Van kerk tot poszegelhandelaar. Dit wordt ingegeven door de creditcardmaatschappijen. Dus voordat u overweegt om met Sumup in zee te gaan,even checken of uw bedrijfssoort wel ondersteund wordt,dat kan u tijd en geld besparen.
  https://help.sumup.com/hc/nl/articles/115008338707-Niet-ondersteunde-bedrijfssoorten

 23. Bnf says:

  Wij zijn een kledingwebshop, die kledingpartys doet en om de week in het weekend op een markt staat. De gemiddelde omzet per transactie ligt rond de 40 euro, daarbij willen we niet maandelijkse kosten hebben en de aanschaf prijs redelijk houden… ik kom dan altijd op pinmobiel uit.. klopt mijn redenering?

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Bnf,
   Dank voor je reactie.
   Pinmobile kan daarin zeker een prima keuze zijn. Wel betaal je dan € 9,95 per maand aan vaste kosten, echter de transactiekosten zijn het minst.
   Of dit echt de beste keuze is, is ook afhankelijk van het aantal transacties dat je per maand verwacht te verwerken.
   Succes met de keuze! En wil je ons ene beetje helpen, dan schaf je deze aan via onze link op deze pagina.
   Mvg
   Wilfred

   • Kees says:

    Hi roeand, ik verwacht ogv 800 transacties per maand van circa van 15/25 euro per transactie. Dat kan in de toekomst naar 1600 transacties worden. Mobiel is een must met hotspot of Bluetooth. Wat zou je adviseren? Pinmobile?

    • Roeland van Poorten says:

     Hoi Kees,
     Al vanaf 500 transacties zal Pinmobile dan de voordeligste optie zijn idd.
     Deze kun je eventueel hier aanvragen: PinMobile
     Mvg
     Roeland

    • Kurt Lannoo says:

     Als je zoveel transacties hebt ,ben je altijd voordeliger met het huren of kopen van een pinautomaat. Je betaalt wel een maandelijkse vaste kost..Maar deze kost spaar je uit opde transacties .want de prijs van de transacties is veel lager dan ,gr ks pay

     • Roeland van Poorten says:

      Het klopt inderdaad dat dat voordeliger uit kan vallen, maar dat is zeker niet altijd het geval.
      Je zou ook eens bij je bank kunnen informeren naar een mobiele pinoplossing.

      Mvg
      Roeland

 24. Selim says:

  Hi Roeland,

  Bedankt voor de artikel. Ik heb een elektrabedrijf waarbij ik bij de klant op locatie kom klussen. Ik wil graag pin mogelijkheden aanbieden. Het gaat om bedragen tussen de 200 en 800 euro. Op dit moment zijn er ongeveer 15 transacties per maand en verwacht dat dit meer zal worden. Wat zou je mij adviseren?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Fijne carnaval,

 25. Joke says:

  Ik ga beginnen met een eigen schoonheidssalon. Nu vraag ik mij af welke pin ik het beste kan gebruiken. Prijs zijn verschillend 7 tot 75 euro aantal transactie werg ik dus niet.

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Joke,
   Als je het aantal transacties nog niet weet dan is dat lastig in te schatten.
   Echter als de bedragen kunnen oplopen tot € 75,- en de transacties niet al te hoog zullen zijn, dan zal MijnPin(2) of PinMobile waarschijnlijk de beste opties zijn.
   Mvg
   Roeland

 26. Ad Vermeer says:

  Goedendag,
  Graag zou ik willen weten of SumUp de betalingen rechtstrreks op mijn eigen bankrekening bijschrijven.

  Vriendelijke groet,

  Ad Vermeer

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Ad,
   Sumup schrijft de betalingen dagelijks bij op je rekening. Het kan echter 2-3 werkdagen duren voordat het geld op je eigen rekening staat, afhankelijk van je bank.
   Mvg
   Wilfred

 27. Amanda says:

  Beste Roeland,

  Graag ontvang ik advies welk (mobiele) pinautomaat geschikt zou zijn voor een art gallerij, met rond de 10-50 transacties per maand. Bedragen kunnen tussen de 700-25.000 euro of meer zijn.

  Mvg
  Amanda

 28. Marianne says:

  Beste Roeland
  Wat zou jij adviseren voor een vereniging waar 2 keer per week een wedstrijd wordt georganiseerd.
  Deelname 60-100 personen per wedstrijd à 2 euro
  Wij willen graag met mobiele pin laten betalen.
  Waar zijn we het voordeligst uit.
  Groet
  Marianne

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Marianne,

   Dank voor je vraag.
   MijnPin zou dan een goede oplossing kunnen zijn. Echter je zou ook zeker eens het pinabonnement/mogelijkheid van je eigen bank ernaast kunnen leggen,
   want de mobiliteit van je pinautomaat lijkt in jouw geval minder van belang, klopt dat?

   Mvg
   Roeland

 29. Beste Roeland,
  Ik ben beginnend pedicure met ongeveer 20 klanten per week. Zij betalen rond de 30 euro per behandeling. Wat is het beste pin-systeem voor mij? Ik dacht MijnPin. Ben jij het daar mee eens?
  Vriendelijke groet,
  Laurette

 30. Kim says:

  Hai Roeland,

  Ik zie door de bomen het bos niet meer! Ik hoop dat je me kunt helpen.
  Als ik ongeveer 15-20 transacties per week met gemiddelde kosten van 17,50 euro heb, welk systeem past dan het beste?

  Overigens kom ik als ik op ‘mijnpin’ klik op een nogal vage pagina terecht…

  Alvast dank voor je advies!

  Groet, Kim

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Kim,
   Pinmobile is dan in jouw geval de meeste voordelige keuze.
   Dank voor doorgeven van de link, deze heb ik direct even aangepast.

   Mvg
   Roeland

 31. Jarno says:

  Hallo Roeland,

  Kun jij mij voorzien van advies? Ik verkoop in de maanden november en december kerstbomen aan huis. Steeds meer mensen willen met de pin betalen en ben mij dus aan het orienteren op deze voor mij nieuwe markt. Aangezien de verkoop enkel plaatsvindt in de eerder genoemde twee maanden wil ik de dienst daarna opzeggen. Ik verwacht ongeveer 25 transacties per maand van tussen de €9,95 en €17,95. Wat kan ik het beste doen?

  Mvg. Jarno

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Jarno,
   In jouw geval ontlopen de diverse systemen zich dan niet zoveel.
   Alleen bij Pinmobile zit je aan een betaald abonnement vast, dus die zou ik dan niet kiezen.
   Izettle is de voordeligste keuze als je niet te hoog aanschafbedrag wil hebben. Mijnpin is duurste in aanschaf, maar op een gegeven moment ga je dit terugverdienen door de lagere kosten per transactie.
   succes bij je keuze.

   Mvg
   Roeland

 32. Wilma Heeres says:

  Beste Roeland,
  Het is al even gelede ndat je dit artikel geschreven hebt, maar ik hoop dat de reacties hierop nog steeds bij je door komen.
  Wat een goed artikel. Heel blij dat het zo inzichtelijk wordt gemaakt en op een rijtje wordt gezet.
  Zou je nog willen bekijken welk systeem voor ons het handigst is? wij zijn een speel-o-theek met alleen maar vrijwilligers. Wij hebben per maand zo’n 145 transacties voor een bedrag van 456,40. De leners moeten per stuk speelgoed dat ze meenemen 0,50 betalen. Maar we lopen er tegenaan dat mensen tegenwoordig geen kleingeld meer bij zich hebben.

 33. Wilma Heeres says:

  Beste Roeland,

  Wij zijn een speel-o-theek met allemaal vrijwilligers. Wij hebben gemiddeld 145 transacties in de maand met een gemiddeld totaalbedrag van € 456,00. Gemiddeld 13,00 per dag en 6-8 transacties per dag . We zijn alleen door de weeks open. Welk systeem raad jij ons aan?
  met vriendelijke groet,

  Wilma

 34. Joost says:

  Hoi Roeland,

  Ik vroeg me af hoe het met de betrouwbaarheid van pinmobile zit.
  Op hun website staat erg weinig info, de algemene voorwaarden stammen uit 2014 en de voorwaarden van woldline op de website van pinmobile stammen uit 2011.
  Er is weinig info te vinden online over het bedrijf ook lees ik nergens gebruikerservaringen.

  Wat is jouw idee hierover?

  Thanks!
  Joost

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Joost,

   Dat is inderdaad een goede vraag.
   Helaas heb ik daar geen recente data van. Echter ik ken diversen mensen die dit systeem gebruiken en daar tevreden over zijn.
   Echter dat is natuurlijk ook afhankelijk waar je hem precies voor inzet/gebruikt.
   Mvg
   Roeland

 35. Arjan says:

  Hoi Roeland,
  Duidelijke vergelijking.
  Een klein stukje wat ik hier in mis is nog ‘betaling op afstand’.
  Wij installeren veel bij klanten en er wordt dan na de installatie meestal met pin of creditcard gepind. We doen dit nu via sumup, maar ben ook benieuwd of dat jij weet wat de kosten hiervan zijn bij de overige providers en wat jouw advies hierin zou zijn.
  Alvast bedankt en vriendelijke groet,
  Arjan

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Arjan,

   Al deze apparaten werken juist bij betalen op afstand. De kosten vind je daarvoor terug in het overzicht.

   Mvg
   Roeland

 36. Jan says:

  Hoi Roeland,

  Klopt het dat je voor iZettle geen zakelijke rekening nodig hebt?

  Alvast bedankt,

  Jan

 37. Lisanne van Wijk says:

  Hoi Roeland,

  Ik start dit voorjaar met een klein verhuurbedrijf van electrische bootjes en kano’s. Daarbij zal ik ook kleinschalige horeca voeren vanuit een mobiele kraam. Alles wel op een tijdelijke locatie. Ik zoek hiervoor dus een mobiel pinsysteem die zowel de transacties kunnen doen via de site voor de boten, maar ook de horeca.
  Ik neig naar Sumup omdat het ook voorraad bij kan houden en geen abonnementskosten heeft.
  In jouw schema voor verhuurder zie ik ‘kosten per maand bij 200 transacties’ staan op 760 euro staan. Wat voor kosten zijn dit? Zit je dan toch vast aan vaste kosten per maand op basis van een x aantal transacties?
  Ik hoor het graag.
  Met vriendelijke groet, Lisanne

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Lisanne,

   Bij het voorbeeld heeft dit te maken met de 1,9% af te dragen kosten per transactie. Indien je dit aantal transacties verwacht is PinMobile veruit de voordeligste keuze.

   MvG
   Roeland

 38. Super dat jullie een vergelijking hebben gemaakt! Om de verschillen in kosten tussen alle verschillende aanbieders nog beter te kunnen berekenen heb ik een tool gemaakt waarmee je alle Nederlandse aanbieders kunt vergelijken. Misschien interessant voor mensen die hier zoeken.

 39. Kirsten says:

  Hi Roeland!

  Ik heb een interieur webshop en verkoop daarnaast wat woonaccessoires in een winkel. (shop in shop concept) en ik geef 1 keer in het half jaar een event waar de accessoires verkocht worden. Echter zijn de transacties onbekend (ik ben nog startende). Welke zou je mij dan adviseren? Ik vind het namelijk lastig om hierin een keuze te maken.

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Kirsten,

   Het is handig om voor jezelf wel een inschatting te maken van een verwacht aantal transacties. Zonder de informatie kan ik je helaas niet adviseren, want dan is het gewoon een gok.

   Mvg
   Roeland

 40. Wiebe says:

  Ik ben een gebruiker van de myposs met 0.25 per transactie.
  Met de Nederlandse klanten werkt dit erg goed en ben ik dan ook zeer tevreden.
  Echter bij Duitse kaarthouders kan alleen een met een percentage van 2.5% betaald worden.
  Dit loopt redelijk in de papieren bij een bedrag van bv 300.- .. mijn vraag : welke is de beste keus als je geregeld buitenlandse kaarthouders als klant hebt ? Mvg wiebe

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Wiebe,

   In buitenlands gebruik heb ik me verder niet verdiept, wellicht kan een andere lezer je daar meer over vertellen?

   Mvg
   Roeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *