mobiele betalingsmogelijkheid

Mobiel Pinnen of mobiel pinapparaat kopen? Wij vergelijken 4 mobiele pinautomaten in 2018

Published On 1 maart 2018 | By Wilfred Stomp | Financieel

Als ondernemer wil je graag in de behoefte van je klanten voorzien. Uiteraard geldt dit ook voor de betalingsmogelijkheden die je je klanten wilt aanbieden. Zeker omdat het tegenwoordig steeds vaker voorkomt dat klanten geen contant geld meer bij zich dragen. Je komt dan al snel uit bij een relatief duur pinapparaat. Mobiel pinnen is het ideale alternatief voor het huren of kopen van mobiele pinapparaten bij Nederlandse banken. Ze zijn geschikt voor ondernemingen van klein tot groot. De aantrekkelijkheid van mobiele betaalsystemen hangt sterk af van het transactievolume en de omzet die je als ondernemer genereert met je onderneming. In deze blog bespreek ik de mogelijkheden.

Hoe werkt mobiel pinnen?

Voordat je kunt starten met mobiel pinnen is het van belang dat je over een mobiel betaalsysteem beschikt. Dit mobiele betaalsysteem maakt via bluetooth contact met je telefoon of tablet, die door middel van een app verandert in een mobiele kassa. Wanneer dit gereed is leest het mobiele betaalsysteem de pinpas of creditcard van je klant uit, zodat een transactie tot stand kan komen.

Voor wie?

Mobiele betaalsystemen zijn bij uitstek geschikt voor de kleine en middelgrote ondernemers zoals winkeliers, taxichauffeurs, thuisbezorgdiensten, marktkramen, verhuurbedrijven of foodtrucks. Zeker wanneer je niet heel het jaar geopend bent, of wanneer je relatief weinig pintransacties doet is een mobiel pinapparaat voordeliger dan het kopen of huren bij een bank. De aanschaf van die pinautomaten ligt al snel tussen de €800,- en €1.000,- wat vele malen hoger ligt dan de mobiele betaalsystemen die zijn aan te schaffen bij één van de aanbieders die ik behandel in dit artikel. 

Voordelen van mobiele betaalsystemen

Mobiele betaalsystemen bieden je als ondernemer een snelle manier om transacties af te handelen. Enkele van de andere voordelen som ik hieronder kort voor je op:

 • Dankzij een mobiel betaalsysteem geef je je klant de mogelijkheid om te betalen zonder contant geld. Er is dus minder geld aanwezig waardoor het voor overvallers minder aantrekkelijk is om een overval te plegen.
 • Mobiele betaalsystemen accepteren dezelfde pinpassen en creditcards als de betaalsystemen van Nederlandse banken.
 • Vaak hoef je geen vaste kosten te betalen per maand, maar betaal je een percentage per transactie. Hierdoor heb je geen vaste kosten wanneer je bijvoorbeeld een maand geen transacties hebt.
 • Naast het betaalsysteem heb je alleen nog een telefoon of tablet nodig om een transactie tot stand te brengen. Dit maakt het mogelijk om een transactie te voltooien wanneer je een 4G of wifiverbinding gebruikt.

Aanbieders van mobiele betaalsystemen

Er zijn verschillende aanbieders van betaalsystemen op de markt die zich allen proberen te onderscheiden op het mobiele betaalgemak. De volgende vier aanbieders zijn al langer actief en zijn als betrouwbare partner getest door duizenden ondernemers die je voorgingen in de aanschaf van mobiele pinmogelijkheden.

Sumup

Sumup wil zichzelf onderscheiden door een flexibel transactietarief aan te bieden met een snelle uitbetaling op je bankrekening. Bij SumUp zit je niet vast aan een contract waardoor je dus zonder papierwerk aan de slag kunt gaan. Verder biedt SumUp een compleet kassasysteem (Point of Sale) aan waarin je ook je boekhoudsysteem, voorraad- en medewerkersbeheer regelt. Zo kun je alles bij SumUp onderbrengen zonder de aanschaf van extra boekhoudprogramma’s en dergelijke. Om hier gebruik van te maken dien je dan wel een extra pakket af te nemen, waarbij er voor de hardware eenmalige kosten in rekening worden gebracht en voor de software maandelijkse kosten aan zijn verbonden.

iZettle

Bij iZettle draait alles om eenvoud en een goede samenwerking tussen de verschillende producten. Zo werkt het betaalsysteem naadloos samen met de gratis iZettle Go kassa app. De app is in staat om analyses te maken die de groei van je bedrijf weergeven. Zo is het dus mogelijk om je bedrijf te runnen vanaf je smartphone of tablet.

mijnPIN

MijnPIN wil zich onderscheiden door een handzame mobiele pinreader aan te bieden die niet afhankelijk is van enige software. Doordat het bedieningspaneel in de pinreader is verwerkt lijkt het apparaat van mijnPIN nog het meeste op de traditionele pinreaders van de grote banken. De mobiele pinreader van mijnPIN werkt in heel Europa en kan retourpinnen, wat ideaal is voor de borg van huurspullen. Bij MijnPin is het overigens ook mogelijk om niet aan vaste kosten vast te zitten maar per transactie te betalen. Zo betaal je € 0,25,- of 1,8% per transactie, zonder vast te zitten aan een contract en servicekosten.

PinMobile

PinMobile is de enige aanbieder uit de vergelijking die werkt met een vast fee model. Hiervoor vragen zij €0,30 per transactie. Dit in tegenstelling tot andere bedrijven die vaak een percentage van de transactie in rekening brengen. Naast de vaste kosten per transactie werkt PinMobile ook met maandelijkse kosten. Hoe dit uitpakt in verhouding met de andere aanbieders van mobiele betaalsystemen heb ik voor je uitgewerkt in een praktijksituatie.

Vergelijking tussen verschillende aanbieders

Ondertussen heb ik voor je uiteengezet waarin de producten van de verschillende aanbieders zich willen onderscheiden en in onderstaande vergelijkingen heb ik de belangrijkste punten opgenomen die voor de meeste ondernemers volstaat. Wat belangrijk is om te weten is dat je bij iZettle en SumUp een percentage van je omzet afstaat die afhankelijk is van je omzet van die maand. Standaard begin je bij beide partijen op 2,75% en naarmate je omzet stijgt kan dit percentage verminderen.

2 aanbieders van mobiele pinmogelijkheden

Mobiele pinapparaten Wijzer Ondernemen 1

Mobiel betaalsysteem in gebruik

Om te kunnen bepalen welk mobiel betaalsysteem het beste past bij je onderneming heb ik een situatie opgezet waarbij ik ben uitgegaan van een ondernemer die gemiddeld 70 transacties per maand heeft met een gemiddelde transactiewaarde van €65,- wat zich uit in onderstaande vergelijking. Omdat MijnPin wat betreft de kosten per transacties twee opties heeft (een vast tarief of een percentage van de verkoop) is deze aanbieder dus op basis van de verschillende opties twee keer meegenomen in de berekening.

Mobiele pinapparaten Wijzer Ondernemen 2

In de situatie zoals hierboven is beschreven komt MijnPin met de optie om een vast tarief per transactie te selecteren als goedkoopste aanbieder naar voren. Het prijsverschil tussen MijnPin en PinMobile is overigens niet groot al duurt het bij laatstgenoemde wel lang voordat de transacties worden bijgeschreven op je rekening. Het verschil in kosten met de andere aanbieders is daarentegen wel erg groot. Verder dien je rekening te houden met het feit dat wanneer de omzet van je onderneming stijgt het percentage dat je per transactie betaald aan iZettle of SumUp daalt. Zo is het dus mogelijk dat het in jouw situatie voordeliger kan zijn om met iZettle of SumUp aan de slag te gaan.

Mobiel betaalsysteem voor de verhuurder

In het volgende voorbeeld ga ik uit van een verhuurbedrijf dat gemiddeld 200 transacties per maand heeft met een gemiddelde transactiewaarde van €200,-. Voor verhuurbedrijven is de mogelijkheid om retour te kunnen pinnen vaak van belang. Deze bedrijven werken vaak met een borgregeling welke teruggeboekt dient te worden wanneer de gehuurde spullen weer netjes geretourneerd worden. Bij PinMobile ontbreekt deze mogelijkheid. Echter is dit wel te omzeilen door de borg van de verhuurde producten, handmatig terug te storten. Let wel op: hier gaat natuurlijk wat tijd inzitten doordat je alles handmatig in moet voeren.

Mobiele pinapparaten Wijzer Ondernemen 3

De conclusie die we uit bovenstaand voorbeeld kunnen trekken is dat PinMobile in deze vergelijking onder het prijsniveau van haar concurrentie ligt. Wel dien je er rekening mee te houden dat PinMobile standaard geen optie heeft om gebruik te kunnen maken van retourpinnen. Maar, zoals eerdergenoemd is dit punt makkelijk te omzeilen door de borg handmatig terug te storten. Het is daarom goed om na te denken of de lagere kosten bij PinMobile opwegen tegen de tijdsinvestering die je doet bij het handmatig terugstorten van de borg. Voor iets meer dan € 30,- per maand extra heb je namelijk bij MijnPin een goed systeem en hoef je de borg niet handmatig terug te storten.

Tot slot

Heb je nog vragen over de mogelijkheden van mobiele betaalsystemen? Of wil je meer weten over welke keuze geschikt is voor jouw onderneming? Laat een comment achter of stuur ons een bericht. Wij kijken uit naar je reactie!

Deel dit artikel op social media!

9 Responses to Mobiel Pinnen of mobiel pinapparaat kopen? Wij vergelijken 4 mobiele pinautomaten in 2018

 1. Sander Broere says:

  Hoi Wilfred,
  Dank voor je duidelijke artikel. Dit is voor het eerst dat ik het gewoon even overzichtelijk naast elkaar zie.
  Ik heb wel 1 toevoeging op je artikel. Bij MijnPin is tegenwoordig ook mogelijk om te kiezen voor een vast tarief per transactie van € 0.25
  Daarmee wordt hij mijns inziens zeker concurrerend aan de PinMobile.
  Voor de rest prima artikel!

  Mvg
  Sander Broere

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Sander,
   Dank voor je reactie en toevoeging en dat is dan zeker waar. Ik zal het op een later moment nog even aan het artikel toevoegen.
   Mvg
   Wilfred

 2. Klaus says:

  Dit was precies waar ik op naar zoek was! Voor mijn bedrijf wil ik een pinmogelijkheid aanbieden.
  Voor de lange termijn is de MijnPin 2 voor mij zeker de meest voordelige keuze qua mobiel pinnen. Bedankt voor dit overzicht.
  Mvg
  Klaus

 3. Bernard says:

  Hoi Wilfred,

  Dank voor dit duidelijke overzicht m.b.t. tot het vergelijken van mobiele pinapparaten.
  Zelf bankier ik bij Rabobank en maak ik gebruik van Rabo Smartpin. Ik ben wel benieuwd hoe deze mobiele pinmogelijkheden van de banken zelf zich weerhouden met bovenstaande mogelijkheden.
  Wellicht leuk om daar ook eens een artikel aan te wijden?!

  Mvg
  Bernard

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Bernard,
   Dank voor je reactie. Een dergelijk artikel over het vergelijken van de mobiele pinmogelijkheden van de banken zelf is zeker interessant en staat tevens al op de planning.
   Kom met een maandje nog eens terug en dan zal je hem zeker terugvinden.

   Mvg
   Wilfred|

 4. Jack says:

  Ik heb een kleine stichting en sta een aantal keren per jaar op jaarmarkten en beurzen “gewoon” met de collectebus te collecteren. Steeds vaker krijg ik de vraag of men kan pinnen, of men geeft aan geen cash bij zich te hebben.
  We lopen hierdoor regelmatig geld mis dat we hard nodig hebben en dat zal volgens mij steeds vaker gebeuren.
  Is het rendabel om een pinautomaat aan te schaffen?

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Jack, dank voor je reactie!
   En ik denk zeker dat dat rendabel is. Zeker als je kiest voor een mobiel pinautomaat zonder abonnement. Dan heb je alleen 1x de aanschafwaarde en de transactiekosten per pinbeurt.
   Als ik in jouw schoenen stond zou ik er vandaag nog mee starten.

   Succes met je stichting!
   Mvg
   Wilfred

 5. Geert-Jan Bergers says:

  Hallo Wijzer Ondenemen,

  Ik heb een cafe (+/- 70 personen) en die maken veel gebruik vd pin maar iedere keer kleine bedragen van €5,= tot €15,= dan is volgens mij de SumUp het beste omdat die 2.75 / 1.5 % uitgaat.

  Mvg Geert-Jan

  • Redactie Wijzer Ondernemen says:

   Hoi Geert-Jan,

   Dank voor je reactie. Als er inderdaad vaak een klein bedrag wordt gepind, dan is in jouw geval de SumUp de beste keuze.
   Al zou je nog even bij de bank waar je bankiert (welke is dat?) kunnen kijken of die ook niet een goede (nog) betaalbaardere pinoplossing aanbieden.
   Want in jouw geval gebruik je waarschijnlijk het pinautomaat alleen in je café en hoeft deze dus niet perse ‘mobiel’te zijn.
   Mvg
   Wilfred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *