Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken en afsluiten

Beroepsaansprakelijkheids- verzekeringen vergelijken en afsluiten

Published On 7 februari 2020 | By stage 2bfound | Bedrijf Laten Groeien

Als zelfstandig ondernemer moet je over veel dingen nadenken, zoals de verzekeringen die je als ondernemer dient af te sluiten. Hieronder bespreken wij het belang van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en geven we je praktische tips om de juiste verzekering af te sluiten. Dan hoef je je daar niet meer druk om te maken.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken en afsluiten


Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen van aansprakelijkheid, omdat je tijdens uitoefening van je werkzaamheden een fout hebt gemaakt. Het afsluiten van deze verzekering wordt aangeraden binnen de dienstverlenende sector waarbij beroepen zoals ingenieur, adviseur en architect centraal staan. Kortom, beroepen die meestal zelfstandig worden uitgevoerd. Als zelfstandig ondernemer hou je vaak geen rekening met deze zaken, terwijl het noodzakelijk is voor de bedrijfsuitvoering. Het kan namelijk voorkomen dat de opdrachtgever een schadeclaim tegen je indient, waardoor je de kosten zult moeten vergoeden. Bij opname van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering in je verzekeringspakket, ben je hiertegen gedekt. De verzekeraar zal in dit geval de kosten vergoeden, waardoor jijzelf niet in financiële problemen komt.

De beroepsvereniging

Voordat je willekeurig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, is het belangrijk om een aantal zaken te controleren. Zo blijkt het bij de meeste verzekeraars benodigd te zijn om deel uit te maken van een beroepsvereniging, voordat je daadwerkelijk deze verzekering kan afsluiten. Een beroepsvereniging bestaat uit personen die hetzelfde beroep uitoefenen en gezamenlijk opkomen voor hun belangen. Als je lid wilt worden van een beroepsverenging zul je eerst aan enkele eisen moeten voldoen. Daarnaast betaal je ook periodiek een bedrag voor het lidmaatschap. Hiertegenover staan wel verschillende voordelen, zoals toegang tot de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. In uitzonderlijke gevallen is het ook mogelijk om de verzekering aan te vragen, zonder lid te worden van een beroepsvereniging. Desondanks, kan het als zelfstandig ondernemer alleen maar voordeel bieden wanneer je in contact komt met lotgenoten uit dezelfde branche. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken


Naast het lidmaatschap van een beroepsvereniging, is het handig om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is namelijk net zoals met hotels en kleren, bij de één is het goedkoper dan bij de ander. Dit kun je simpelweg doen door gebruik te maken van Google. Verschillende zoekopdrachten zullen leiden tot vergelijkingssites, waarbij gecheckt kan worden welke verzekering het voordeligst is. De voordeligste zal echter wel minder goede polisvoorwaarden hebben dan de duurste, daarom is verstandig om te kiezen voor een verzekering met zowel een goede premie als goede voorwaarden. Voordat de verzekeraars online een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor je kunnen samenstellen, zijn ze echter wel bedrijfsgegevens van je nodig. Het makkelijkste voor jou als ondernemer is om te kiezen voor een totaalpakket, zodat je alle bedrijfsverzekeringen gebundeld hebt bij één verzekeraar. 

Zijn al jouw bedrijfsverzekeringen nog up to date? Of ga je deze nog even onder de loep nemen?

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *