Zakelijke auto of privé auto?

Wanneer kies je voor een zakelijke auto en wanneer voor particulier?

Published On 7 februari 2020 | By stage 2bfound | Overig

Een eigen bedrijf zorgt ervoor dat je veel onderweg bent. Ritjes naar klanten, bijeenkomsten, cursussen of ondernemerscafés. Dan is het interessant om een auto van de zaak te rijden. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten bij het maken van de keuze tussen een zakelijke auto en een privé auto. Een auto kopen (in Eindhoven) is één van de duurste aankopen in je leven, dus het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt.

Je bent verantwoordelijk voor alle kosten als je je auto op naam van je bedrijf zet. Te beginnen bij de aanschaf en gaat verder in het onderhoud. Jaarlijks schrijf je af op je bedrijfsauto en als je een starter bent, scheelt dit enorm. Dit komt doordat je alles kan aftrekken van de Belasting: van aanschaf tot afschrijving, van je zakelijke autoverzekering tot de benzine.

Zakelijke auto

Een zakelijke auto rijden klinkt goed. Alleen de kans is groot dat je je bedrijfsauto ook voor privé doeleinden gaat gebruiken. Waar je op moet letten, is dat als je meer dan vijfhonderd kilometer per jaar rijdt, er een bijtelling volgt. Hiermee wordt bedoeld: het bedrag waar je belasting over betaalt. Het bijtellingspercentage is door de wet voor elke auto vastgesteld. Auto’s met een hoge CO2-uitstoot zijn vaak hoger in bijtelling dan zuinigere auto’s. De bijtelling bereken je door de cataloguswaarde te vermenigvuldigen met het bijtellingspercentage. Je auto kost bijvoorbeeld   € 28.000, – en het bijtellingspercentage bedraagt 25%. Dan moet je belasting betalen over € 7.000, -.

Privé auto

Vind je de belastingkosten al snel te veel worden? Dan is de optie om een privé auto te rijden, ook mogelijk. Met een privé auto kun je dan ook voor zakelijke doeleinden gebruiken. Alleen moet je dan je zakelijk gereden kilometers noteren. Dit omdat je € 0,19 cent van elke kilometer mag aftrekken van de belasting. De kosten die je hebt aan onderhoud, kun je ook van de belasting aftrekken. Let wel op dat hier wel een onderscheid wordt gemaakt tussen zakelijk en privé. Kleine tip: er zijn genoeg apps om je kilometers te registreren. Belangrijk is dat je de registratie goed bijhoudt en dat met terugwerkende kracht invullen, zorgt beslist voor fouten.

Leasen?

Als administratie niet echt je ding is, kun je kiezen voor een zakelijke lease auto. Dan hoef je de auto niet te kopen, je schade is verzekerd en de leasemaatschappij betaalt je onderhoud. Waarschijnlijk ben je maandelijks meer geld kwijt dan bovenstaande, maar dan hoef je minder zelf financieel te regelen. Per leaseconstructie hangt het er van af wat je mag aftrekken van de belasting. Check dit dus eerst voordat je een keuze maakt.

Voor een privé auto zou je ook kunnen kiezen voor een occasion. Je hebt bijvoorbeeld betrouwbare occasions in Eindhoven. Vaak kunnen tweedehands auto’s nog best een tijdje mee en zijn niet te duur in aanschaf. Vergeet dan ook hierbij niet om je kilometers te registreren als je zakelijke kilometers gaat rijden met je occasion.

Deel dit artikel op social media!

One Response to Wanneer kies je voor een zakelijke auto en wanneer voor particulier?

  1. peter boekhouder-zzp says:

    Voor zogeheten youngtimers gelden namelijk wel een aantal interessante voordelen. Een youngtimer is een auto die ouder is dan vijftien jaar. Voor het privégebruik van deze auto’s hoeft u geen bijtelling te betalen over de nieuwwaarde. Alle kosten zijn wel aftrekbaar. Er geldt een apart tarief van 35 procent van de dagwaarde van de auto. En die ligt vanzelfsprekend beduidend lager dan de nieuwwaarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *