een traineeship is een startersfunctie waar een starter wordt opgeleid tot specialist

Het Traineeship Salaris – Hoeveel Verdient een Trainee?

Published On 17 juli 2019 | By Roeland van Poorten | Personeel

Multinationals bieden ieder jaar vaker de mogelijkheid tot een traineeship aan. Deze startersfunctie wordt ingezet om talentvolle young professionals intern op te leiden tot de gewenste specialist. De laatste jaren starten ook organisaties uit het mkb met het aanbieden van traineeships. Het trainee salaris loopt per opleidingsniveau en sector uiteen.

Wat is een Traineeship?

Een Traineeship is een startersfunctie waarbij een persoon wordt opgeleid binnen een organisatie om zo specialist te worden in een bepaald vakgebied. De duur van een traineeship loopt zeer uiteen: van een aantal maanden tot een aantal jaar. Met name binnen grote organisaties zijn traineeships gebruikelijk, om zo talent snel en vakkundig op te kunnen leiden. Vergoedingen voor een traineeship kunnen sterk van elkaar verschillen: van opleidingsniveau, branche en zelfs de omvang van een organisatie.

Salaris traineeship gemeente of overheid

Het salaris voor een traineeship binnen een gemeente of overheid ligt gemiddeld rond de €2.750,- bruto per maand. Traineeships bij een gemeente of overheid hebben over het algemeen een langere duur in dienstverband. Het is niet gek als een dienstverband van twee jaar wordt aangegaan.

Salaris traineeship mkb

In tegenstelling tot een multinational, gemeente of overheid, is het niet raar als een organisatie uit het mkb (midden- en kleinbedrijf) een trainee vergoeding biedt van ongeveer €600 tot €1.500 bruto per maand. De reden hiervoor is dat organisaties uit het mkb nu eenmaal over minder financiële middelen beschikken dan een multinational, overheid of gemeente. Het volgen van een traineeship bij een mkb kent een aantal voordelen:

 • De werkdruk ligt naar verwachting lager. Niet ieder persoon is in staat onder hoge werkdruk te werken.
 • De organisatie is persoonlijker, je bent hier geen nummer.
 • Organisaties uit het mkb hebben vaak niet meer dan twee à drie trainees, waar multinationals, overheden en gemeenten tot twintig trainees per periode aannemen. Hierdoor neemt de kans er te blijven werken toe.

Traineeship mbo salaris

Traineeship voor mbo-opgeleide starters zijn over het algemeen binnen de technische sector. Dit werken en leren-traject gaat gepaard met een bruto traineeship salaris van ongeveer €1.500,- en €1.800,- per maand.

Traineeship hbo salaris

Het traineeship salaris voor hbo-opgeleide starters is gemiddeld hoger dan bij mbo-opgeleide starters. Dit betekent echter niet dat het salaris binnen verschillende sectoren en zelfs per organisatie niet verschilt. Onderstaande salarissen zijn een gemiddelde en kunnen zoals eerder in dit artikel benoemd afwijken.

 • Het Trainee salaris voor hbo-opgeleide starters in de juridische sector ligt ongeveer tussen de €1.750 en €2.250 bruto per maand.
 • Het trainee salaris voor hbo-opgeleide starters in de technische sector ligt ongeveer tussen de €1.750 en €2.400 bruto per maand.
 • Het trainee salaris voor hbo-opgeleide starters in de economische sector ligt ongeveer tussen de €2.200 en €2.600 bruto per maand.

Traineeship wo salaris

Het traineeship salaris voor wo-opgeleide starters ligt gemiddeld hoger dan bij hbo- en mbo-opgeleide starters. Maar ook hier zijn er verschillen waar te nemen tussen de eerder genoemde sectoren en zelfs per organisatie. Onderstaande salarissen zijn een gemiddelde en kunnen afwijken per organisatie.

 • Het trainee salaris voor wo-opgeleide starters in de juridische sector ligt ongeveer tussen de €2.400 en €3.000 per maand.
 • Het trainee salaris voor wo-opgeleide starters in de technische sector ligt ongeveer tussen de €2.200 en €2.800 per maand.
 • Het trainee salaris voor wo-opgeleide starters in de economische sector ligt ongeveer tussen de €2.400 en €3.100 per maand.

Ben jij een ondernemer en wil je meer tips en adviezen voor jouw eigen onderneming? Lees dan meer op Wijzer Ondernemen over:

[ultimate-faqs include_category=’faq-traineeship-salaris’]

Deel dit artikel op social media!

2 Responses to Het Traineeship Salaris – Hoeveel Verdient een Trainee?

 1. Elise de Jong says:

  Hoi Roeland,
  Interessant artikel! Ik heb zelf onlangs een traineeship gelopen bij een MKB bedrijf (+/- 10 man personeel), daar kreeg ik een vergoeding van € 750,- per maand. Vergelijken met de multinationals is dat wellicht een schijntje, echter ik heb zeker geen spijt van deze keuze. Er zitten naar mijn idee veel voordelen van mijn traineeship bij juist een kleiner bedrijf zoals: Ik werd veel breder opgeleid dan dat ik had gekund bij de grotere bedrijven, ik had persoonlijke 1-op-1 begeleiding van diverse collega’s, en de kans op een baan na mijn traineeship was veel groter. Heb er nu dus ook een baan.
  Ik zou je dus zeker niet verkijken op de hoogte van je vergoeding of salaris bij een traineeship, maar veel belangrijker, je focussen op de inhoud van het traineeship en de mate waarop deze bij jouw persoonlijkheid aansluit. Ik ben zelf denk ik ook niet erg geschikt en mijn hart ligt niet bij het werken in een te grote organisatie.

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Elise,
   Dank voor je leuke en uitgebreide reactie. Dit zal dan inderdaad voor jouw gelden en kan voor een ander dan weer anders zijn.
   Echter leuk dat je dit met ons wilde delen, succes met je baan!

   Mvg
   Roeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *