Ondernemer

Start je eigen bedrijf in 5 stappen!

Published On 28 september 2017 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Starten

Wanneer jij je eigen bedrijf start of wilt gaan starten, zijn er veel zaken waarmee je rekening dient te houden. Het is daarom begrijpelijk dat je op bepaalde momenten door de bomen het bos niet meer ziet. Om die reden hebben wij deze blog in het leven geroepen en weet jij na het lezen wat je te doen staat. Start je eigen onderneming in vijf stappen!

1. Schrijf je ondernemingsplan

Je hebt een goed idee en wilt waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk aan de slag gaan. Dit is het punt waar veel mensen al direct de mist in gaan. Het is niet verstandig om direct te starten zonder ondernemingsplan. Er zijn namelijk echt wel zaken die de nodige aandacht vereisen alvorens je kunt starten met je eigen bedrijf. Heb je er bijvoorbeeld al over nagedacht in welke rechtsvorm je je bedrijf wilt starten? Of wat dacht je van de kansen en risico’s waar je mee te maken kan krijgen.

Het ondernemingsplan schrijf je trouwens niet alleen voor jezelf, je schrijft het ook voor potentiële investeerders. Hier vind je een goed voorbeeld die je helpt om een sterk ondernemingsplan op te stellen.

2. Regel je inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Wanneer je eenmaal je ondernemingsplan hebt geschreven schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Hier leg je de rechtsvorm en de handelsnaam van je bedrijf vast. Nadat je je hebt ingeschreven met je eigen bedrijf ontvang je je btw-nummer. Vanaf dit punt ga je alvast op zoek naar klanten die jouw product of dienst willen afnemen. Terwijl je hiermee aan de slag gaat rond je de laatste drie stappen af om het traject van het starten van je eigen bedrijf te voltooien.

3. Houd je bankzaken en administratie op orde

Vrijwel iedere ondernemer heeft een hekel aan het uitzoeken en op orde maken van de administratie. Wanneer je hier direct vanaf de start van je onderneming heel strikt in bent voorkomt dit dat je later met een grote berg aan administratie zit. Om extra overzicht te creëren in je financiën is het verstandig om een zakelijke rekening te overwegen. Een zakelijke rekening zorgt er namelijk voor dat jij je privé- en bedrijfsuitgaven netjes van elkaar kan scheiden. Wij vergeleken 4 aanbieders van zakelijke rekeningen met elkaar.

4. Zorg voor de juiste verzekeringen

Welke verzekeringen je afsluit is uiteraard afhankelijk van het soort bedrijf dat je opricht en je persoonlijke situatie. Voorkom onaangename verrassingen en bedenk eens welke risico’s je kunt lopen. De volgende bedrijfsverzekeringen zijn in ieder geval de moeite waard om eens te overwegen:

 • Rechtsbijstand
 • Bedrijfsaansprakelijkheid
 • Arbeidsongeschiktheid

5. Je eerste factuur

Uiteindelijk werk je er naartoe om je eerste klanten binnen te halen vaak is je eerste klant iemand uit je directe omgeving. Het is daarom van belang om je netwerk goed te onderhouden. Zodoende zal je vanzelf het punt bereiken dat je je eerste factuur gaat versturen. Op je factuur zijn de volgende punten onmisbaar:

 • Btw-nummer
 • KvK-nummer
 • Factuurnummer
 • Factuurdatum en betalingstermijn
 • Bedrijfsnaam en adres
 • Rekeningnummer
 • Bedrijfsnaam en adres klant
 • Leverdatum en productomschrijving
 • Btw-tarief

Tot zover de vijf stappen die je doorloopt bij het starten van je eigen bedrijf. Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat dan een reactie achter, wij beantwoorden die graag.

Deel dit artikel op social media!

One Response to Start je eigen bedrijf in 5 stappen!

 1. Johanna says:

  Bedankt voor de goede info! ik sta op het punt om mijn bedrijf te starten en ben zoveel mogelijk informatie aan het verzamelen. Top! Ga zeker meer blogs van jullie lezen. Leerzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *