bedrijfspand toegankelijk maken

Met deze 3 tips maak jij je bedrijfspand rolstoelvriendelijk

Published On 29 december 2018 | By Roeland van Poorten | Bedrijfspand

Klantvriendelijkheid en optimale service bieden staat voor veel ondernemers voorop. Toch vergeten veel bedrijven nog hoe belangrijk het is, om ook daadwerkelijk fysiek goed toegankelijk te zijn. Wanneer je zelf goed ter been bent en geen handicap hebt, sta je er waarschijnlijk niet bij stil wat voor drempel een klein opstapje of randje, letterlijk kan opwerpen. Het is daarom wenselijk en verplicht dat je bedrijfspand goed toegankelijk is voor iedereen. Denk aan klanten of bezoekers, werknemers en zakelijke relaties. Gelukkig zijn er een aantal handige hulpmiddelen, waarmee je jouw bedrijfspand eenvoudig rolstoelvriendelijk maakt. Wij hebben de beste drie voor je op een rij gezet.

1. Pas de drempels aan

Er zijn verschillende manieren om je winkel of bedrijfspand beter toegankelijk te maken. Allereerst is het verstandig om, indien er drempels aanwezig zijn, drempelaanpassingen door te voeren. Voor rolstoelgebruikers en voor mensen die gebruik maken van een rollator, vormen deze drempels namelijk een lastig obstakel. Tegenwoordig zijn er echter diverse handige hulpmiddelen op de markt, waarmee drempels eenvoudig geëgaliseerd kunnen worden. Zo zijn er drempelhulpen, oprijplaten voor rolstoelgebruikers en eenvoudige plakstrips voor kleine hoogteverschillen. Aangezien deze hulpmiddelen in verschillende prijsklassen leverbaar zijn, is een rolstoelvriendelijk bedrijfspand voor ieder bedrijf binnen handbereik!

2. Creëer een alternatief voor de trap

Bestaat jouw pand uit meerdere verdiepingen? Zorg dan dat alle etages goed toegankelijk zijn. Een trap is uiteraard niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Om het gehele bedrijfspand goed toegankelijk te maken, is het plaatsen van een lift of een geleidelijke verhoging daarom noodzakelijk. Is het plaatsen van een lift te kostbaar of simpelweg niet mogelijk? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om een speciale rolstoellift te installeren. Deze kan aan de trap en muur bevestigd worden, neemt minder ruimte in en is over het algemeen minder kostbaar.

3. Automatische deuren en brede doorgangen

Een ander manier om je bedrijfs- of winkelpand toch goed toegankelijk te maken, is het plaatsen van automatische deuren. Deze deuren beschikken over sensoren, waardoor ze automatisch openen wanneer iemand ze nadert. Hierdoor is het voor rolstoelgebruikers veel eenvoudiger om het pand te betreden. Ook kun je eventueel drukknoppen plaatsen bij de deur. Ook zo voorkom je dat rolstoelgebruikers afhankelijk zijn van anderen om de deur te openen. Ten slotte is het voor een goede toegankelijkheid nodig om de deuropeningen niet te smal te maken. Zeker elektrische rolstoelen hebben immers een behoorlijk brede doorgang nodig. Let hier overigens ook op in de rest van het bedrijfspand: creëer geen smalle gangetjes en plaats geen obstakels in het gangpad. Zo kan iedereen, mét of zonder hulpmiddelen, zich eenvoudig door jouw pand bewegen!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *