Wat te doen bij wanbetalers?

Published On 14 april 2021 | By Roeland van Poorten | Financieel

Als je als ondernemer opereert in een B2C markt, kun je te maken krijgen met wanbetalers. Mensen hebben even geen geld, betalen te laat, zeggen dat ze wel geld over hebben gemaakt maar je ziet niks op de bank. Dit zijn enkele smoesjes die ze kunnen geven. Hoewel er mensen zijn die de waarheid spreken, zijn er meer mensen die liegen. En dat is nou juist de grootste angst van een ondernemer. Je doet je werk, levert je dienst of product en vervolgens kan je naar je centen fluiten. Maar hier is wat aan te doen. Wat? Dat ga ik je in dit artikel vertellen.

Wat is een wanbetaler?

Een wanbetaler is een consument of klant die niet of te laat betaalt. Stel je bent ondernemer in de verhuurbusiness. Je verhuurt een partytent aan een goed uitziende, betrouwbaar lijkende persoon. Hij vertelt je leuk wat hij van plan is en hoe groot het feest wordt. Je verhuurt met vol vertrouwen je partytent. Maar achteraf brengt de klant de partytent terug en betaalt niet. Hij heeft nu het geld nog niet maar dat komt volgende week. Volgende week wordt over een maand en ga zo maar door. Dan kan je dus naar je geld fluiten. Dit is een goed voorbeeld van een wanbetaler.

Wanbetalers bedenken vaak smoesjes waarom ze niet kunnen betalen op het moment dat het moet. Daarnaast zijn ze goed in het winnen van vertrouwen waardoor er nog wel eens door de vingers wordt gezien dat er te laat betaald is. Als ondernemer moet je echt dit zwak en vertrouwen uit zetten en zorgen dat je duidelijk genoteerd hebt wat de betalingstermijnen zijn en wat de gevolgen zijn als de klant te laat betaalt. Dit doe je normaal gesproken in je algemene voorwaarden.

 Wat kan je doen tegen wanbetalers?

Tegen wanbetalers is weinig te doen. Ze zullen altijd blijven bestaan. Wat je wel kan doen, is je geld opeisen. Volgens Jurgen Zuurman van De Voordeligste Deurwaarder mag een deurwaarder, voor jou, loonbeslag leggen. Jurgen Zuurman zei: “Gerechtsdeurwaarders mogen namens u loonbeslag leggen op loon, uitkeringen of pensioen van de veroordeelde partij, om zo het geld te incasseren waar u al zo lang recht op heeft”. Als je een klant hebt gehad die niet heeft betaald, heb je hier dus recht op en kan je een deurwaarder inschakelen.

Een deurwaarder gaat voor jou de confrontatie aan en heeft bevoegdheid om beslag te leggen op goederen en geld van de schuldenaar. Hierdoor wordt stress bespaard voor je en hoef je niet zelf het geld te halen. Houd er wel rekening mee dat een deurwaarder geld kost en je echt recht moet hebben op het geld. Als je vindt dat er te weinig betaald is, tenzij die prijs de afspraak was, heb je geen recht op het geld.

Conclusie

Nu je weet wat een wanbetaler is en hoe je ze kan aanpakken, kan je met een gerust hard een onderneming beginnen of starten. Nog wel één aandachtspuntje gaat naar de voorbereiding op het innen van geld. Stuur de klant altijd twee betalingsherinneringen en neem telefonisch contact op. Geef voor beide herinneringen een betalingstermijn op waar de klant zich aan moet houden. Als je geen herinneringen stuurt, heb je uiteindelijk geen recht op het geld omdat de klant niet gewaarschuwd is. Zeker een punt om goed aan te denken!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *