Tips factoring

Factoring: de voor- en nadelen voor jouw bedrijf

Published On 27 januari 2021 | By Nathalie Brouwers | Financieel

Uit onderzoek blijkt helaas dat veel ondernemers regelmatig te maken krijgen met wanbetalers: klanten die te laat of zelfs helemaal niet betalen. Om altijd verzekerd te zijn van een snelle uitbetaling van facturen kiezen steeds meer bedrijven daarom voor factoring. Om de financiële risico’s volledig af te dekken kun je zelfs ook het volledige debiteurenbeheer uitbesteden aan een factoringbedrijf. Natuurlijk staat daar wel iets tegenover. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van factoring voor jouw bedrijf? We leggen het beknopt voor je uit.

Een goede bedrijfsliquiditeit

Een belangrijk voordeel van factoring heeft betrekking op de liquiditeit van je bedrijf. Door gebruik te maken van factoring ontvang je alle betalingen altijd binnen een vooraf afgesproken termijn. Meestal is dit binnen enkele werkdag en soms zelfs binnen 24 uur. Je hoeft dus niet de betalingstermijn van de klant af te wachten, maar kunt direct over het geld beschikken. Hierdoor kun je altijd je rekeningen betalen en kun je aan leveranciers of eventuele investeerders laten zien dat jouw bedrijf een goede liquiditeit heeft.

Kapitaal beschikbaar voor snelle groei

Om snel te kunnen groeien is beschikbaarheid van kapitaal onmisbaar. In de meeste gevallen groeit jouw debiteurenportefeuille evenredig mee met de groei van het bedrijf. Dit kan ervoor zorgen dat het bedrijf al snel zonder saldo komt te zitten waardoor de groei stagneert. Een factorbedrijf zorgt echter voor de betaling van de openstaande facturen, waardoor de financiering meegroeit met de groei van het bedrijf. 

Debiteurenrisico overdragen

Je kunt het volledige debiteurenbeheer aan een factorbedrijf overdragen of kiezen voor spotfactoring. Bij deze laatste vorm kies je ervoor om alleen losse facturen in te dienen bij de factoraar, zonder dat je verder ergens aan vastzit. Het nadeel hiervan is wel dat je alle facturen apart moet indienen en dat de tarieven hoger zijn dan bij factoring met debiteurenbeheer. In dat laatste geval draag je alle facturen over aan de factormaatschappij. Zij betalen de rekeningen binnen de gestelde termijn en nemen alle risico’s over. Als een klant de factuur niet voldoet word je hier als bedrijf dus niet door geraakt. De factoraar zal er echter wel alles aan doen om het geld bij jouw klant te innen. Klanten krijgen hierdoor te maken met het factorbedrijf en vaak ook met een incassobureau of deurwaarder. Dit kan slecht zijn voor de klantrelatie.

Kosten factoring

Geld lenen kost altijd geld. Een nadeel van factoring is dan ook dat je kosten moet betalen aan de factoraar. Meestal bestaan deze kosten uit een percentage van het factuurbedrag of uit een klein deel van de omzet. In de meeste gevallen is factoring iets duurder dan financiering via een bank. Je kunt echter wel direct over het geld beschikken, zelfs als de klant (spotfactoring uitgezonderd) nooit overgaat tot betaling. Of factoring financieel gunstig is voor jouw bedrijf hangt daarom ook af van het betaalgedrag van je klanten. Heeft jouw bedrijf een klantenportefeuille vol langzame betalers en heb je vaak te maken met wanbetalers? Dan is factoring ondanks de kosten een financieel voordelige keuze!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *