duurzaam ondernemen in zorgsector

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de zorgsector

Published On 15 juni 2018 | By Roeland van Poorten | Overig

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is in opkomst, en dat is niet voor niets het geval. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker gevonden in de huidige maatschappij en is vooral ook noodzakelijk. Verbeteringen op het gebied van duurzaamheid zijn de moeite waard voor elke sector, ook voor de zorgsector. Het zorgt er niet alleen voor dat we met elkaar langer kunnen genieten van deze wereld, maar ook voor kostenbesparingen en betere kwaliteit van de zorg. En dus voor gelukkigere werknemers.

Verspilling tegen gaan

Verspilling is een belangrijk onderdeel waarbij winst valt te behalen in de zorgsector. Het aanpakken van verspilling leidt tot verbetering van de zorg, want minder verspilling leidt tot kostenbesparing en het kan helpen patiënten beter te bedienen. Vooral wat betreft medicijnen valt er winst te behalen in de zorgsector. Regelmatig blijven er medicijnen liggen bij patiënten die maar half gebruikt zijn en uiteindelijk weggegooid moeten worden omdat ze de houdbaarheidsdatum overschrijden. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld het aanbieden van overgebleven medicijnen aan patiënten met weinig inkomen.

Afvalverwerking

Duurzame afvalverwerking is een item waar in de gehele maatschappij op wordt aangestuurd. Ondernemingen in de zorgsector hebben hier op hun eigen manier mee te maken. Zo produceren zorginstellingen, laboratoria en apotheken grote hoeveelheden afval. Binnen zorginstellingen is er vaak sprake van afval dat valt onder gevaarlijke stoffen. Hier moet op een duurzame manier mee om worden gegaan bij de verwerking. Er zijn meerdere bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd.

Voeding

Bij voeding begint het bij de productie van duurzame voeding. Dit wordt dan ook gestimuleerd door de overheid. Verder is er binnen de zorgsector winst te behalen op het gebied van verspilling van voedsel, net als bij medicatie. Verduurzaming op dit gebied zou kunnen beginnen met het inkopen van duurzame voeding en het tegengaan van voedselverspilling.

Bouwen en verbouwen

Tijdens verbouwingen en het bouwen van nieuwe gebouwen is er nog niet altijd sprake van een duurzame werkwijze. In 2020 moeten alle lidstaten van de Europese Unie eisen geformuleerd hebben voor het energiegebruik van nieuwe gebouwen. Net als andere sectoren moet de zorgsector hier rekening mee houden.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor elke sector noodzakelijk, dus ook voor de zorgsector. Bovenstaande gebieden vormen de belangrijkste basis om een duurzame zorgsector te creëren. Het leuke van maatschappelijk ondernemen is dat het goed is voor het milieu en de maatschappij, maar het soms ook kosten bespaart en dus geld oplevert!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *