maatschappelijk verantwoord ondernemen zorgsector

MVO in de zorgsector: 3 tips

Published On 24 april 2019 | By Dennis Verbaandert | Bedrijf Laten Groeien

MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: een manier van ondernemen gericht op economische prestaties met daarbij respect voor de sociale kant (people) binnen ecologische randvoorwaarden (planet). Het zijn deze twee – een sociale en groene manier – waarop een zorginstelling zich met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kan onderscheiden. Aangezien het huidige zorgstelsel niet meer houdbaar is, dient er naar alternatieven gezocht te worden. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – ook wel duurzaam ondernemen – biedt zo’n alternatief. Hierbij kan worden gedacht aan acties gericht op het verminderen van afval, het tegengaan van verspilling en het verlagen van de energiekosten. In dit artikel geven wij voor iedere actie een (aantal) tip(s).

1. Verminderen van afval

Zoals beschreven in de inleiding, is het verminderen van afval een van de acties die geassocieerd kan worden met duurzaamheid in de zorgsector. Zorginstellingen, laboratoria en apotheken produceren grote hoeveelheden afval, waarvan een gedeelte gevaarlijk of specifiek ziekenhuisafval is dat alleen door vergunninghouders mag worden beheerd. Daarnaast gebruiken met name zorginstellingen grote hoeveelheden wegwerpmateriaal, zoals bijvoorbeeld incontinentiemateriaal. Hoe kan al dit afval in de zorgsector verminderd worden? Er zijn bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in duurzame afvalverwerking. Verder is het recyclen van afval door afval te scheiden ontzettend belangrijk. Dat is niet alleen goedkoper, ook het risico op incidenten – denk aan gevaarlijk afval dat op de verkeerde plek terecht komt – wordt daarmee kleiner.

2. Tegengaan van verspilling

Het tegengaan van verspilling is een voorbeeld van een andere actie die geschaard kan worden onder MVO in de zorgsector. Hiermee verbetert een zorgorganisatie haar duurzaamheid, realiseert zij besparingen en bevordert zij het welzijn van haar cliënten. Met name op het gebied van medicatie valt er veel winst te behalen. Vaak blijven er medicijnen bij patiënten liggen die maar nauwelijks gebruikt zijn en uiteindelijk weggegooid moeten worden, omdat ze de houdbaarheidsdatum ruim overschreven hebben. Hoe kan al deze verspilling in de zorgsector verminderd worden? Stel overgebleven medicijnen ter beschikking aan patiënten die weinig te besteden hebben, zoals huisartsen en apotheken dat – volgens een onderzoek voor Omroep Max – deden.

3.Verlagen van de energiekosten

Wij noemden het al even in de inleiding, het verlagen van de energiekosten is een van de acties die geassocieerd kan worden met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de zorgsector. Een tip om de energiekosten te verlagen – en dus het energieverbruik te verminderen – is door gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Het opzetten van een energiezorg systeem is een tip die bijdraagt aan het verbeteren van de energie-efficiency.

Wij sluiten dit artikel graag af met een mooi voorbeeld van verzorgingshuis Eindhoven, waarbij verpleegd of verzorgd wonen afgestemd op de wensen van de patiënt centraal staat. Door zich als zorgorganisatie zo te focussen op de patiënt (people), weten zij zich met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te onderscheiden.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *