tips duurzaam ondernemen

3 tips om duurzaam te ondernemen

Published On 2 juli 2020 | By stage 2bfound | Overig

In het bedrijfsleven wordt duurzaam ondernemen steeds belangrijker. Steeds meer bedrijven investeren om duurzamer te ondernemen. Ook in de politiek wordt er veel gesproken over het verduurzamen van bedrijven. Kortom, de duurzaamheid van je bedrijf is anno 2020 belangrijker dan ooit tevoren. Lees verder voor 3 handige tips om zelf ook duurzaam te ondernemen!

Tip 1. Innovatie

Het innoveren van je product of dienst is erg belangrijk om duurzamer te ondernemen. Door innovatie kan je besparen op benodigde materialen en grondstoffen. Zo onderneem je niet alleen duurzamer, maar bespaar je ook nog eens op je kosten. Om duurzaam te ondernemen is het belangrijk om na te denken over een duurzame productie van duurzame producten.

Tip 2. Circulair denken

Je hebt vast wel eens gehoord van een circulaire economie. In de toekomst willen we met zijn allen naar een een circulaire economie toe, waarin we de grondstoffen die steeds schaarser worden gaan recyclen. Om dit te bereiken is het nodig om als ondernemen circulair te denken. Wordt er momenteel gekozen voor duurzame materialen in je product? Wordt het bedrijfsafval binnen je organisatie gescheiden? Het is belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen over het gebruik van grondstoffen en de huidige verwerking van afvalstromen. Maak processen efficiënter en voorkom verspilling van grondstoffen door het afval goed te scheiden. Voor een goede afvalscheiding van het afval dat jouw bedrijf produceert is het nodig om voor elke afvalstroom een container te hebben. Als afvalstromen vervuilt worden, dan zorgt dit ervoor dat al het afval in die container niet kan worden gerecycled. Dat is natuurlijk zonder. Zorg daarom voor een strikte afvalscheiding binnen je bedrijf.

Tip 3. Verminder het energieverbruik

Als ondernemer kan je met een aantal simpele maatregelen het energieverbruik flink verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in energiezuinige LED verlichting of het isoleren van je bedrijfsgebouw. Dit zijn simpele maatregelen die je kunt toepassen om duurzamer te ondernemen.

De kans is groot dat je beschikt over een energielabel van je bedrijfsgebouw. De energieklasse geeft het energieverbruik van je pand aan. In het jaar 2023 moet elk bedrijfsgebouw minimaal over een energielabel-C beschikken. Het is dan ook verstandig om nu al te investeren in maatregelen om je bedrijfsgebouw te verduurzamen. Zo bespaar je op energiekosten, voldoe je aan de toekomstige verplichting en draag je een steentje bij aan een beter milieu.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *