duurzaam ondernemen

Groen ondernemen als klein bedrijf

Published On 10 februari 2019 | By Nathalie Brouwers | Bedrijf Laten Groeien

Zowel zakelijk als privé zijn we er maar druk mee: duurzaamheid. We willen immers allemaal dat de wereld ook voor onze kleinkinderen en hun nageslacht een leefbare plek is. Het is ons inmiddels wel duidelijk dat we zelf dingen moeten aanpassen. Als ondernemer kun je het goede voorbeeld geven. Ook als je maar een klein bedrijf hebt.

Energiebesparing: de eerste stap

Algemeen bekend is wel dat bedrijven vaak onnodig veel energie verbruiken. Vooral bij grote bedrijven zien we nog weleens het hele weekend de lampen branden. Dit is écht niet nodig. Je kunt daarom heel slim werken met bewegingssensoren. In ruimtes waar niemand aanwezig is, hoeft ook geen lamp te branden. Of verwarming! Kleinere bedrijven zijn zich hier al veel bewuster van. Vaak brandt in een klein bedrijf de verwarming niet onnodig en weet men dondersgoed waar de stekkers best uit het stopcontact kunnen.

Decoratie en sfeer

Nu we het toch over de lampen op kantoor hebben, dan willen we het ook hebben over wélke lampen je gebruikt. Ledverlichting is vele malen milieuvriendelijker dan andere soorten verlichting. Wil je een ruimte optimaal verlichten? Denk dan eens aan verlichtingsslangen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo kun je met verlichtingsslangen sfeer creëren, maar ook kun je ze decoratief gebruiken. En in sommige ruimtes is deze verlichting meer dan genoeg. De energieconsumptie is in elk geval laag en dat is een duurzame stap.

Goed advies helpt je

Als je zelf niet goed weet welke belangrijke stappen je als bedrijf kunt zetten, win dan advies in. Optimaal duurzaam ondernemen is voor elk bedrijf verschillend. Zo kan het ene bedrijf al een grote stap zetten door de verlichting aan te passen, terwijl het andere bedrijf beter andere stappen kan zetten. Een adviseur kijkt naar jouw situatie en geeft je gedegen advies. Met een beetje mazzel geeft het opvolgen van het advies direct een kostenbesparing, waardoor je de adviseur al hebt terugverdiend. Tja, ondernemen blijft zakendoen…

Je imago is belangrijk!

Onderneem je duurzaam? Draag dat dan vooral uit. Mensen die duurzaamheid belangrijk vinden, gaan graag in zee met ondernemers die dat ook doen. Het is daarom belangrijk dat je vooral vermeldt dat je zakelijk zonnepanelen hebt aangeschaft of wat jouw zogenaamde ecologische voetafdruk is. Denk daarom niet alleen aan energieverbruik en recycling van papier, maar ook aan oplossingen voor lange termijn. Implementeer ecologische oplossingen, die erop gestoeld zijn het milieu te verbeteren. Het is een cliché, maar wel al te waar: een beter milieu begint toch echt bij jezelf…

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *