openen van een zakelijke rekening via Wijzer ondernemen

Zo open je een zakelijke rekening

Published On 8 februari 2018 | By Roeland van Poorten | Financieel

Als je een eigen onderneming gaat starten, is het een goed idee om een zakelijke rekening te openen. Dat kent namelijk veel voordelen. Zo staat bijvoorbeeld de naam van het bedrijf bij een overboeking en kun je beter overzicht houden. Maar hoe open je eigenlijk een zakelijke rekening? En waar moet je om denken?

Waar kan ik aankloppen voor een zakelijke rekening?

In principe kun je voor een zakelijke rekening bij iedere bank in Nederland aankloppen. Het product ‘zakelijke rekening’ verschilt meestal niet zoveel, maar het aanbod eromheen wel. Sommige banken bieden meteen al voordelen aan starters. Denk bijvoorbeeld aan het eerste jaar geen transactiekosten, of geen kosten voor het gebruik van de rekening. Andere banken kijken meer op de lange termijn.

Je doet er goed aan om verschillende banken te vergelijken, de voordelen en nadelen tegenover elkaar te zetten en dan een weloverwogen beslissing te nemen. Uiteindelijk let namelijk iedere ondernemer op andere zaken bij het openen van een zakelijke rekening. Eerder schreven we al een artikel waarin we zakelijke rekening vergelijken.

Wat heb je nodig?

Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het goed om eerst eens op een rijtje te zetten wat je allemaal nodig hebt. Dat is handig, want dan zie je meteen welke bank het interessantst is. Bovendien kun je dan meteen een complete aanvraag doen. Wat voor zakelijke producten kun je bij de bank afnemen?

Natuurlijk kun je een betaalrekening afnemen. Bij alle banken kan dit met een wereldpas en met internetbankieren. Daarnaast is het mogelijk een krediet of lening af te sluiten (daarvoor is een zakelijke rekening zelfs verplicht!), een spaarrekening te openen, een beleggingsaccount te starten, contant geld te storten en op te nemen, inzage in het betalingsgedrag van debiteuren te krijgen, ondersteuning voor buitenlands betalingsverkeer te ontvangen en een privérekening te openen.

Sommige banken bieden ook zakelijke verzekeringen aan. Bij dit soort verzekeringen moet je denken aan bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en pensioen. Aan je pensioen denk je als startende ondernemer nog niet, maar als je in de toekomst van je oude dag wilt genieten, is het goed om dat vandaag al te regelen.

Onderhandelen met de bank

Als je weet wat je allemaal bij de bank wilt aanvragen, maak dan een berekening van wat deze producten gaan kosten bij verschillende banken. Ga eens op gesprek bij de bank en leg jouw persoonlijke situatie voor. Het is helemaal niet gek om daarbij te onderhandelen met de bank om de kosten te drukken. Vaak is het zo dat er meer te onderhandelen valt naarmate je meer producten afneemt of naarmate de bedragen die over de rekening gaan, stijgen.

Je kunt bijvoorbeeld onderhandelen over de rentepercentages op de spaarrekening en over roodstand. Maar ook een afspraak over een lage rente kan interessant zijn. Dit noemen we de rentecompensatie. Dat is nodig als je regelmatig veel geld op de rekening hebt staan, voor kortere periodes omdat je deze niet op de spaarrekening kunt zetten.

Hoe lang duurt het om een zakelijke rekening te openen?

Duurt het openen van een zakelijke rekening lang? Niet echt. Bij de meeste banken kun je een afspraak maken op kantoor. De zakelijke rekening kan dan meteen worden geopend. Bij andere banken moet je dit online regelen. Je hebt dan binnen 2 tot 10 werkdagen het pakket in huis, waarmee je  de zakelijke rekening kunt openen.

Deel dit artikel op social media!

2 Responses to Zo open je een zakelijke rekening

 1. peter boele says:

  ja helaas zeggen ze dat allemaal de banken,maar mijn en mijn vrouw haar ervaring is dat toch totaal anders
  ik ben man zelf al ruim 12 jaar zzper en verdient goed en heb goed gespaard,en ben al ik ben nu 48 dus al 48 jaar bij de rabobank,voorheen boerenleenbank.ik heb samen met mijn vrouw,afgelopen december 2018 een massagesalon overgenomen in oss,er is daar maar de enigste dus goede klanten,maar we worden overal afgewezen voor zakelijke rekening voor mijn vrouw. mijn vrouw is thaise,met nl paspoort,maar kan redelijk nederlands zolang de mensen maar niet snel praten,en daarom hadden we geopend bij rabo een zakelijke rekening,moest online doen,worden we 4 maanden later gebeld,dat ze de rekening willen opheffen,omdat mijn vrouw niet goed nederlands praat.daarna ing geweest,en na 5 weken bericht dat zakelijk word afgewezen van wege risico etc etc.ik snap eigenlijk niet waarom,en waarom het zo moeilijk moet zijn.mischien weet u iets
  mvg

  • Roeland van Poorten says:

   Hoi Peter,
   Dank voor je reactie. Echter je zult toch echt de banken zelf moeten vragen wat de reden is dat ze jullie afwijzen.
   Ik kan je daar helaas gene uitsluitsel over geven.
   Mvg
   Roeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *