financiele risico's zzper

Financiële risico’s voor een ZZP’er

Published On 20 april 2018 | By Roeland van Poorten | Financieel

Er komen steeds meer ondernemers bij in Nederland! Steeds meer mensen volgen hun gevoel en passie en beginnen een eigen onderneming. Vaak begint dit in een Zelfstandig Zonder Personeel (ZZP) vorm. ZZP’er zijn heeft veel positieve kanten, je maakt je eigen planning, kiest je eigen klanten en financieel gezien ga je er (als het goed uitpakt) op vooruit! Maar er zijn ook mindere kanten als ZZP’er: je neemt je werk veelal mee naar huis, je werkt vaak nog in de avonduren en in het weekend en financieel gezien zitten er ook risico’s aan verbonden. Onderstaand twee belangrijke vragen die je kan hebben als ZZP’er omtrent de financiële risico’s die je hebt.

1. Wanneer beginnen met pensioen?

Wanneer je ZZP’er bent, ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Wanneer ga je hiermee beginnen? Een regel die geldt is dat je ongeveer 18 keer je jaarinkomen gespaard moet hebben voor je pensioen. Stel je verdient per jaar 25.000 euro dan moet je dus 450.000 euro bij elkaar gespaard hebben. Dat is een fix bedrag waar je dan ook al het beste vroeg mee kan beginnen. Bij het starten van een eigen onderneming heb je uiteraard nog talloze andere vraagstukken waar je je mee bezig houdt dus het is begrijpelijk dat je niet gelijk begint met het opbouwen van een pensioen. Dat hoeft ook niet direct (afhankelijk van je leeftijd en reeds opgebouwde pensioen). Begin je op je 20ste met je eigen bedrijf dan heb je nog redelijk wat jaren om je pensioen op te bouwen. Begin je op je 40ste als ZZP’er dan is het handig om iets verder te kijken omdat je pensioen relatief gezien al dichtbij is.

2. Wat gebeurt er op het moment dat ik niet meer kan werken?

Als ZZP’er ben je de enige persoon binnen je bedrijf die zorgt voor een inkomen. Om deze reden ben je dus eigenlijk enorm kwetsbaar op het moment dat je ziek wordt. Wat gebeurt er op het moment dat je bijvoorbeeld een ziekte krijgt (tijdelijk of voor langere termijn) of een auto-ongeluk hebt waarbij je moet revalideren en de nodige maanden niet kunt werken?

Bij een van deze situaties is het niet meer mogelijk om volledig te werken waardoor de inkomstenbron van je bedrijf (in veel gevallen) tijdelijk stil komt te liggen.

Om dit risico af te dekken kan je jezelf indekken door middel van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Stel, je kan niet meer werken door een fysieke of mentale reden dan krijg je vanuit de overheid geen uitkering. Met een AO verzekering krijg je gegarandeerd een bepaald percentage van je loon uitgekeerd zodat je geen inkomens-gat hoeft op te vullen.

ziekenhuis

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *