kilometerteller van een bestelauto

Bestelautoverzekering; wat wordt wel en niet meeverzekerd?

Published On 16 juni 2017 | By Roeland van Poorten | Financieel

Een bestelautoverzekering is een zakelijke verzekering. Om schade te kunnen claimen hebben de meeste verzekeraars voorwaarden opgesteld. Want wat als een werknemer een bestelauto bijvoorbeeld privé gebruikt? Of wat als de auto wordt gebruikt voor het bezorgen van voedsel in plaats van het vervoeren van gereedschappen?

Het gebruik van de auto

Bij het verzekeren van een bestelauto is van groot belang hoe de auto wordt gebruikt. Dit in verband met de hoogte van de premie. Het inzetten van een koeriersdienst betekent een groot risico. Het is al minder risicovol wanneer een bestelauto wordt gebruikt voor een klus door een werknemer. Juist omdat de premie sterk afhankelijk is van het gebruik, wordt er – bij gemaakte schade – door de verzekeraar goed gelet of de bestelauto ook daadwerkelijk wordt gebruikt zoals is opgegeven. Bij het afsluiten van de bestelautoverzekering dien je dit namelijk aan te geven.

Beschadiging bestelauto op bouwplaats; wie betaalt?

Is de bestelauto WA casco verzekerd? Dan dien je de schade in bij jouw eigen verzekeraar. Jouw verzekeraar kan dan eventueel de schade weer verhalen op degene die aansprakelijk is voor de gemaakte schade. Is de bestelauto beperkt verzekerd? Dan keert de verzekeraar de schade niet uit. Uiteraard kan je de autoschade wel verhalen op de verantwoordelijke. Wel is het natuurlijk de vraag of er een aansprakelijke is en/of is te achterhalen.

Werknemer veroorzaakt schade aan bestelauto buiten werktijd

Voor de verzekeraar maakt het niet uit of de autoschade binnen of buiten werktijd is veroorzaakt. De schade wordt op eenzelfde manier afgewikkeld. Wel kan de werkgever de werknemer aanspreken voor de schade. Helaas kan de werknemer in dit geval de schade niet verhalen op een verzekering. Dit is namelijk een issue die tussen de werkgever en werknemer besproken dient te worden.

Bestelauto wordt anders gebruikt dan bedoelt

Het stiekem gebruiken van een auto als koeriersdienst is niet toegestaan. Zoals eerder gezegd vraagt de verzekeraar – bij het verzekeren van een bestelauto – aan de verzekerende hoe de auto gebruikt gaat worden. De reden waarom verzekeraars dit zeggen heeft te maken met het grote risico dat ‘koerieren’ met zich meebrengt – zoals het bezorgen van pizza’s. Toch zijn er een aantal verzekeraars die dit wel toestaan. Echter brengen zij hiervoor wel een hoge premie in rekening. Maar merendeel van de verzekeraars durven dit risico niet te nemen. Dit geldt tevens bij het inzetten van een auto als lesauto. Uiteraard is het wel mogelijk, maar wel dient te verzekeraar hiervan op de hoogte te zijn.

Kortom: een bestelauto anders gebruiken dan bij de verzekeringsafsluiting is opgegeven, kan nare gevolgen hebben. De kans is namelijk groot dat eventuele schade helemaal niet wordt uitgekeerd. Bij een aansprakelijkheidsschade moet de verzekeraar wel uitkeren. Vervolgens heeft de verzekeraar wel de mogelijkheid om de schade te verhalen op de verzekeringnemer.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *