schone keuken horeca

Werk jij in de horeca? Feiten en fabels over een schone keuken

Published On 17 mei 2018 | By Roeland van Poorten | Overig

Werken in de horeca lijkt misschien alleen te gaan over lekker eten en drinken bereiden voor gasten, maar het is echt een stuk meer dan dat. Mensen die in de horeca werken, weten niet alleen hoe ze hun gasten de lekkerste gerechten voor moeten schotelen, ze hebben ook te maken met een flink aantal regels. Bijvoorbeeld over hygiëne. Hygiëne, wat is dat? Eigenlijk zou die vraag niet gesteld moeten worden, maar het blijkt dat de hygiëne lang niet altijd zo goed is als wordt gedacht. En wat dacht je van geuroverlast in de horeca? Ook dat kan een teken zijn van een slechte hygiëne. In dit artikel zetten wij een aantal feiten en fabels op een rijtje.

Handen wassen kan even gauw tussendoor

Fabel! Handen wassen is een van de belangrijkste dingen in de horeca. Een schone keuken begint bij schone medewerkers. Wanneer een kok met voedsel aan de slag gaat, moet hij zijn handen brandschoon hebben. Bacteriën zijn eenvoudig over te dragen via de handen en het enige dat daartegen helpt is constant zorgvuldig handen wassen. Vóór de kok het eten aanraakt, zodra hij ermee klaar is en elke keer tussendoor als hij iets anders aanraakt of de ruimte uit is geweest. En zeker na toiletbezoek mag handen wassen niet vergeten worden.

Luchtkwaliteit zegt niets over hygiëne

Fabel! Heb jij last van geuroverlast op het werk? Dat kun je gemakkelijk voorkomen door voldoende te ventileren. Natuurlijk moet je geen rauw vlees zonder af te dekken onder een open raam zetten, maar voldoende frisse lucht is wel degelijk belangrijk voor de hygiëne in de keuken. Vettige aanslag van het koken en benauwende dampen moeten niet in de keuken blijven hangen. Dat is niet goed voor de medewerkers en dat is ook niet goed voor de materialen en levensmiddelen die in diezelfde keuken aanwezig zijn. Goede ventilatie is van levensbelang bij een schone keuken zodat vuil zich niet ophoopt.

Producten hebben eigen snijplanken

Feit! Elke productgroep heeft zijn eigen snijplank, zodat er altijd hygiënisch gewerkt wordt in de keuken. Je wilt niet dat er salmonella in het varkensvlees zit dat je bereidt, maar je wilt al helemaal niet dat deze bacterie zonder problemen over kan springen naar de groente voor andere gerechten, omdat het op dezelfde snijplank komt te liggen. Elke productgroep heeft z’n eigen snijplank, zodat kruisbesmetting geen kans krijgt.

Natuurlijk zijn er nog talloze feiten en fabels meer, maar met deze drie uitgangspunten kom je een heel eind. Zorg voor goede hygiëne in de horeca, zodat gasten het niet bij één bezoekje zullen laten.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *