bedrijfspand

4 zaken die je jaarlijks binnen jouw bedrijf moet controleren!

Published On 7 april 2017 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Redden, Overig

Waarschijnlijk houd je er als ondernemer geen rekening mee, maar er komen aardig wat verplichtingen kijken bij de werkveiligheid van je bedrijf. Met name wanneer je een eigen pand of kantoor bezit stapelen de wettelijke bedrijfseisen zich in een rap tempo op. Vaak zijn dit zaken die je jaarlijks dient te controleren of waar je tijdens de alledaagse werkzaamheden zorg voor dient te dragen. Bijvoorbeeld omdat ze de veiligheid binnen je bedrijf helpen te garanderen of omdat het je veel kosten kan besparen. Daarom hier een overzicht van vier zaken die je maar beter jaarlijks kunt controleren!

1. Brandgevaar

Eén van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden op kantoor is de brandveiligheid. Zijn er voldoende vluchtrouters, wordt er voldoende gedaan aan brandpreventie maar zijn er ook voldoende (goedgekeurde) brandbestrijdingsmiddelen zoals brandblussers in het gebouw aanwezig? Wanneer je zorgt dat je goed voorbereid bent zorg je dat, mocht er ooit onverhoopt brand ontstaan,  je zeker weet dat je de schade kunt beperken. Daarnaast voorkom je hoge boetes bij inspecties en verklein je de kans op grote financiële schade wanneer er onverhoopt toch brand uit breekt.

2. Vochtgehalte

Een ander puntje om jaarlijks te checken op kantoor is het vochtgehalte binnen het gebouw. Een te hoog vochtgehalte is slecht voor de gezondheid en versnelt de groei van bijvoorbeeld schimmels. Deze kunnen slecht zijn voor de gezondheid en geven je kantoor niet de uitstraling die jij en je bedrijf graag uit willen dragen. Een te hoog vochtgehalte kan voortkomen uit verschillende oorzaken, bijvoorbeeld slechte isolatie of lekkage. Merk je dat er te veel vocht in de ruimte aanwezig? Check dan of je een lekkage hebt. Een lekkage opsporen kun je eenvoudig zelf maar in sommige gevallen kun je dit beter laten uitvoeren door een expert.

3. Luchtkwaliteit

Veel werkgevers onderschatten het belang van goede luchtkwaliteit. Toch brengt slechte luchtkwaliteit verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee en werkt het verminderde concentratie in de hand. Probeer daarom te zorgen voor een optimale luchtkwaliteit door te letten op voldoende aanvoer van frisse lucht. Dit kan door de ramen open te zetten of door een goed ventilatiesysteem te gebruiken.

4. Werkplekken en de Arbo

Om er echt zeker van te zijn of jouw werkplek aan alle eisen voldoet en te weten je dient te controleren kun je het beste een kijkje nemen op de website van de Arbo. Hier vindt je alle informatie rondom de wettelijke eisen die gelden voor werkplekken. Zo verzeker je jouw werknemers van goede werkomstandigheden en voorkom je hoge boetes die de Arbo op kan leggen wanneer men de regels niet nakomt.

Zorg er als werkgever dus voor dat je deze zaken goed in de gaten houdt en voorkom gevaarlijke situaties! Let erop dat de minimale eisen die gelden een minimum betreffen. Het is natuurlijk altijd veiliger om zaken als de werking van je brandblussers vaker te controleren!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *