energielabel bedrijfspand

Energielabel bedrijfspand: hoe werkt het aanvragen?

Published On 18 februari 2020 | By Nathalie Brouwers | Bedrijfspand

ls pandeigenaar is het verplicht om bij de verkoop en verhuur van je bedrijfspand te beschikken over een geldig energielabel. Een energielabel geeft het energieverbruik van je bedrijfspand aan. Er zijn verschillende labelklassen, namelijk A+++ tot G. Een label-G is het slechtst en een label-A geeft aan dat je bedrijfspand energiezuinig is. Meer weten over het energielabel voor bedrijfspanden? En hoe het aanvragen werkt? Lees verder.

Energielabel bedrijfspand verplichting

De verplichting van een energielabel bij verkoop of verhuur van je bedrijfspand is voor veel eigenaren de voornaamste reden om een energielabel aan te vragen. Het energielabel toont aan hoe energiezuinig het pand is. Deze verplichting geldt sinds 1 januari 2008 en heeft als doel het verduurzamen van bedrijfspanden. Beschik je als pandeigenaar niet over een geldig energielabel? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot wel twintigduizend euro. Je kan dan ook maar beter direct een energielabel bedrijfspand aanvragen als je er nog geen hebt.

Welke bedrijfspanden zijn labelplichtig?

Een energielabel is verplicht voor utiliteitsgebouwen. Deze gebouwen kunnen één of meerdere van de volgende functies hebben:

  • Kantoren
  • Onderwijsinstellingen, denk aan scholen en universiteiten
  • Gezondheidszorg, bijvoorbeeld verzorgingshuizen en ziekenhuizen.
  • Publieke instellingen, zoals stadhuizen en bibliotheken.
  • Hospitality functies, bijvoorbeeld hotels en restaurants
  • Sportgebouwen, denk aan zwembaden en sporthallen
  • Winkelpanden, zoals showrooms en supermarkten.

Belangrijk: Vanaf 2023 is het voor kantoorpanden met een oppervlakte van 100 m2 of groter verplicht om te beschikken over minimaal een energielabel-C. Voor sommige kantoren is het dus nodig om energiebesparende maatregelen te nemen om te voldoen aan deze komende verplichting.

Energieprestatie advies rapport (EPA-rapport)

Wanneer je een energielabel voor je bedrijfspand aanvraagt dan is er een fysieke opname nodig. Tijdens deze opname door een EPA-U-adviseur wordt de duurzaamheid van je bedrijfspand geïnspecteerd. De afkorting EPA-U staat voor Energie Prestatie Advies voor Utiliteitsbouw. Alle genoteerde gegevens van de opname worden op kantoor uitgewerkt tot een compleet EPA-rapport. In dit rapport vind je het huidige energielabel dat 10 jaar geldig is en maatregelen die je kunt nemen voor een betere energieprestatie. Deze maatregelen zorgen voor een besparing op energiekosten, verduurzaming van je bedrijfspand én een beter energielabel.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *