milieubewust bezig zijn binnen het bedrijf

5 milieubewuste oplossingen voor bedrijven

Published On 24 februari 2018 | By Roeland van Poorten | Overig

Het milieu verdient wat extra aandacht, zeker ook die van (grote) bedrijven. Een bedrijf kan zeer makkelijk milieubewuste oplossingen hanteren op de werkvloer. Hiervoor zijn vaak kleine aanpassingen nodig, maar het kan natuurlijk zo groots en extreem als je zelf wilt. Benieuwd naar de diverse milieubewuste oplossingen voor bedrijven? Je leest er meer over in het artikel!

1. Vervoer en logistiek

Het vervoer van het personeel kan bij veel bedrijven milieubewuster worden doorgevoerd. Denk hierbij aan carpoolen maar ook het introduceren van elektrische auto’s op een lease basis. Je kan je personeel ook stimuleren om het openbaar vervoer te gebruiken voor een lagere CO2 uitstoot of variabel thuiswerken implementeren. Als men twee van de drie dagen thuiswerkt, scheelt dit in de uitstoot. Ook tijdens het logistieke proces kan er gedacht worden aan het milieu. Denk hierbij aan plastic pallets om producten mee te vervoeren. Dit kan uiteraard van gerecycled kunststof. Plastic pallets zijn tevens ook lichter dan hout, waardoor meer netto laadcapaciteit overblijft en dit ook voor een vermindert brandstofgebruik zal zorgen.

2. Milieubewuste kantoorartikelen

Een andere milieubewuste oplossing is het introduceren van milieuvriendelijke kantoorartikelen. Dit kan binnen elk bedrijf, groot of klein, worden geïmplementeerd op korte termijn. Denk hierbij aan producten met een FSC keurmerk, dus bijvoorbeeld printpapier en briefpapier. Dit draagt bij aan het milieubewust handelen binnen een onderneming.

3. Recyclen

Een kleine oplossing, of ook wel aanpassing te noemen…is het recyclen van afval. Om te werken binnen een duurzaam bedrijf zal je zelf ook moeten meedenken. Zorg voor verschillende afvalbakken, zoals voor: papier, plastic, blikjes, inktpatronen en zo verder. Dubbele prints of papier dat niet meer benodigd is, kan te allen tijde in de recycle bak worden gelegd. Ook enveloppen met briefpapier, reclamefolders en verpakte geschenken kunnen worden gesorteerd en deels in de bakken belanden.

4. Duurzame kantine

Tijdens een dag op het kantoor gaan er vaak liters koffie of thee doorheen. Als dit simpelweg wordt vervangen met duurzame koffie en thee, kan je al iets bijdragen aan het milieu. Deze milieubewuste oplossing kan je ook verder doorvoeren in de kantine, door eerlijk en ecologische producten aan te bieden. Worden deze producten altijd bezorgd? Zorg dan dat jij je werknemers stimuleert om zelf lunch mee te nemen of kijk naar opties voor een fietskoerier.

5. Duurzame energie

Tot slot is er nog de optie tot duurzame energie, die je afneemt, deels zelf verkrijgt of volledig zelfvoorzienend word. Er zijn diverse maatschappijen waarbij je duurzame energie kan afnemen. Zoals benoemd kan je ook deels zelfvoorzienend zijn of compleet, indien hier budget voor is. Denk hierbij aan windmolens en zonnepanelen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *