webshop stappenplan

Eigen webshop starten? Uitleg + stappenplan

Published On 17 januari 2022 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Starten

Eigen webshop starten? Uitleg + stappenplan

Tegenwoordig is vrijwel alles online te koop. Mede door corona, shoppen mensen ook steeds vaker online. Om je huidige positie in de markt te behouden en versterken is het daarom belangrijk om mee te blijven groeien. Een webshop biedt kansen, maar wat zijn nu precies de voordelen en hoe werkt het? In dit artikel leggen wij je uit hoe je een eigen webshop start + een handig stappenplan om je in de juiste richting te helpen.

Voordelen webshop

Waarom een eigen webshop starten? Dat een webshop als extra verkoopkanaal gebruikt kan worden als je al een fysieke winkel hebt, spreekt voor zich. Maar er zijn nog veel meer voordelen om een webshop te beginnen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:

  • Voor weinig kosten kun je al een webshop maken. In tegenstelling tot een fysieke winkel is dit goedkoper, omdat geen pand hoeft te huren of kopen.
  • Er zijn geen openings- en sluitingstijden, een webshop is 24/7 bereikbaar. Klanten kunnen daarom op elk gewenst een bestelling plaatsen.
  • Automatisering van het verkoopproces is mogelijk. Hierbij kun je bijvoorbeeld de voorraadadministratie laten synchroniseren met de webshop.
  • Een uitgebreid aanbod is mogelijk. Het is niet noodzakelijk dat alle producten op voorraad zijn. Je kunt de levering namelijk direct aan je klanten leveren door je leveranciers.
  • Gegevens van (potentiële) klanten verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan extra informatie over het koopgedrag, waar de consument afhaakt en hoe makkelijk de consument in de webshop kan navigeren. Op basis van deze gegevens kun je de webshop optimaliseren voor een betere gebruikservaring, zodat de kans vergroot dat (potentiële) klanten bij jou bestellen.

Webshop starten in 7 stappen

Nu je weet wat de voordelen van een webshop zijn, kun je door naar het lezen van onze handige stappenplan die wij voor je hebben gemaakt om een eigen webshop te starten.

1. Inschrijving KvK

Iedere startende ondernemer is verplicht om zich officieel in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ofwel, KvK. Pas wanneer de inschrijving staat vastgesteld, is je webshop definitief een feit.

2. Bedenk een domeinnaam

Voordat je de webshop daadwerkelijk kunt opzetten, moet je een domeinnaam hebben die je wil gebruiken voor je webshop. Bedenk daarom een originele en duidelijke domeinnaam die op het eerste oog opvalt bij (potentiële) klanten. Heb je een domeinnaam in gedachte? Controleer dan eerst of deze beschikbaar bij Stichting Internet Domeinregistratie ofwel, SID. Wanneer de domeinnaam beschikbaar is, kun je hem hier ook direct registreren.

3. Kiezen van webwinkelsoftware

Voor het maken van een webshop zijn er verschillende soorten webwinkelsoftware om uit te kiezen. Dit kan natuurlijk voor elke webshop verschillend zijn. Zie hieronder de drie mogelijkheden:

  • Klant-en-klare webwinkelsoftware: dit is software die kant en klaar aangeleverd wordt en de hosting wordt voor je gedaan. Meestal betaal je hier een maandelijks een bedrag voor. Voorbeelden van kant-en-klare webwinkelsoftware zijn Shopify en Lightspeed.
  • Maatwerkoplossing: hierbij laat je een webshop volledig vanaf nul door een programmeur en designer ontwikkelen.
  • Opensource: hierbij zitten er vaak unieke functies omdat ze continu ontwikkeld worden. Ze worden door een community gebouwd. Meest bekende en gebruikte opensource zijn WordPress en Magento. Zo hebben ze speciale (vaak gratis) plugins om het systeem als een webshop te kunnen laten draaien zoals WooCommerce.

4. Belangrijke informatie

Belangrijke informatie die niet mogen ontbreken zijn:

  • Bedrijfsgegevens: het is verplicht om een aantal gegevens te laten zien op je webshop. Denk hierbij aan je adres, contactgegevens,  KvK-nummer en BTW nummer. Het geeft je bezoekers op de webshop ook meer vertrouwen als ze bijvoorbeeld een KvK-nummer zien. Dan weten ze bijvoorbeeld zeker dat je officieel staat ingeschreven.
  • Algemene voorwaarden: zo weten beiden partijen wat je van elkaar mag verwachten. Hierin staan regels die je hanteert voor je webshop. Denk hierbij aan leveringsvoorwaarden, bedenktermijn en retourrecht.

Meer weten over webwinkelwinkelsoftware? Lees hier het artikel: hoe start ik en webshop met SAAS-webwinkelsoftware?

5. Categorie en product pagina’s

Afhankelijk van wat voor soort producten je gaat verkopen, moet je ook nadenken over de hoeveelheid en in welke categorieën je ze wil gaan indelen. Denk daarom goed na over een structuur die logisch en makkelijk is om door te navigeren.

6. Hoe verloopt de betaling?

Wanneer je de klanten online laat betalen, kan dit op verschillende manieren. De meest bekende en voorkomende zijn: iDeal, Creditcards, PayPal en achteraf betalen. Houd er rekening mee dat er regels zijn opgesteld met betrekking tot veiligheid van betaling en voor het ontvangen van privacygevoelige informatie. Je regelt de eerste stap via een betaalprovider. In de meeste gevallen heb je hiervoor een zakelijke bankrekening nodig. Hieraan kun je ook je boekhouding koppelen.

7. Opslag en verzending

Het uiteindelijke en belangrijkste doel van een webshop is natuurlijk zoveel mogelijk producten verkopen. Denk daarom goed na over hoe je de opslag en verzending gaat regelen. Hoe ga je bijvoorbeeld het pakket versturen en hoe ga je met eventuele spullen die retour komen om? Wanneer de bestellingen binnenkomen is het ook belangrijk dat je de pakketten voorziet van een label. Dit doe je het best met dymo labels. Een goede keuze om als adressticker te gebruiken is de dymo 99010. Op deze manier kan je op efficiënte wijze de bestemming op het pakket vermelden waar het naartoe moet gaan.

Aan de slag met je webshop!

Heb je alle stappen doorlopen? Dan ben je klaar om aan de slag te gaan. Wij wensen je veel succes met het starten van je eigen webshop. Heb je nog op of aanmerkingen over dit artikel? Laat gerust een reactie achter.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *