Ondernemen in coronatijd

Een onderneming starten in coronatijd: Zo doe je het

Published On 21 januari 2022 | By Dennis Verbaandert | Bedrijf Starten

Een crisis zoals corona zou jou niet moeten tegenhouden om een onderneming te starten. Met creativiteit, een beetje lef, aanpassingsvermogen en een aantal praktische tips kan niets jou meer stoppen. Lees in dit artikel 3 tips die je opweg kunnen helpen om jouw droom onderneming te starten.

Een ondernemingsplan

Een goed begin is het halve werk. Een onderneming starten, vraagt om een goede voorbereiding met veel onderzoek. Een goede voorbereiding vergroot namelijk je kans op succes. Hoewel het schrijven van een ondernemingsplan niet verplicht is, is het een van de belangrijkste taken bij het starten van een nieuwe onderneming. Met een ondernemingsplan maak je namelijk je plannen concreet. Het geeft inzicht in je ondernemersvaardigheden, doelen, positie in de markt en de haalbaarheid van je idee. Je idee kun je zien als de basis van je ondernemers avontuur, het zit in je hoofd. Inzicht hierin is wel zo handig voor wanneer je bijvoorbeeld financiers bij de start van je onderneming wil betrekken. Het opstellen van een goed onderbouwd businessplan is een heel karwei. Je kunt jezelf veel tijd en moeite besparen, door een ondernemingsplan voorbeeld te gebruiken. Dit is een template voor jouw type onderneming met daarin een compleet uitgewerkt ondernemingsplan inclusief uitgebreid financieel plan.  Handig toch?

Business Model Canvas (BMC)

Een onderneming is onderhevig aan verandering. Dat komt door veranderingen in de markt en de wereld om ons heen, zoals bijvoorbeeld de coronacrisis. Wanneer je een businessplan schrijft op basis van het Business Model Canvas (BMC), heb je een handige tool te pakken waarmee je in elke fase van het ondernemerschap regelmatig naar de markt, je bedrijfsstrategie en je klanten kunt kijken. Het is een goed hulpmiddel om snel te zien waar kansen liggen, waar je beter mee kunt stoppen en waar je aan moet werken. Doordat je dit eenvoudige model steeds kunt bijstellen, kun je ook tijdens een crisis blijven groeien en innoveren.

Parttime ondernemer (vanuit huis)

Een onderneming starten in coronatijd kun je ook gewoon vanuit huis doen. Je kunt hierbij denken aan een administratiekantoor of een cateringbedrijf. De voordelen hiervan zijn dat je kosten bespaart en dat je je eigen tijd kunt indelen, om zo zelf invulling aan je onderneming te geven. Een nadeel van het starten vanuit huis kan zijn dat het lastiger is om werk van privé gescheiden te houden. Wanneer je de stap naar ondernemerschap in coronatijd te veel risico vindt, kun je mogelijk ook parttime ondernemer worden en daarnaast je vaste baan in deeltijd aanhouden. De voordelen hiervan zijn dat je minder financieel risico loopt, dat je kunt uitzoeken of het ondernemerschap echt iets voor je is en dat je in alle rust je bedrijf kunt opbouwen, zonder druk te ervaren. Een nadeel van het parttime ondernemerschap kan zijn dat het lastig te combineren is met het vaste dienstverband, omdat je beperkt wordt in tijd en zo voor klanten en/of opdrachtgevers lastiger te bereiken bent. 

Welke tips weet jij nog meer om een onderneming te starten in coronatijd? Laat het ons weten!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *