Gezond en veilig werken

Een veilige en gezonde werkplek creëer je zo

Published On 28 januari 2021 | By Roeland van Poorten | Personeel

Een groot deel van onze week brengen we op onze werkplek door. Om het ziekteverzuim laag te houden en de motivatie en effectiviteit juist te verhogen is het creëren van een gezonde werkplek daarom cruciaal. We functioneren nu eenmaal het beste wanneer we een goede en veilige werkplek hebben. Dit kun je al bereiken door middel van enkele kleine aanpassingen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij. 

1.    Stimuleer beweging en afwisseling

De meeste Nederlanders werken bijna de hele dag achter een bureau. Ruim de helft van deze mensen klaagt echter over pijn en ongemakken doordat ze continu in dezelfde houding moeten zitten. Een gezonde werkplek moet daarom beweging en afwisseling stimuleren. Installeer bijvoorbeeld pauzesoftware op iedere computer, zodat medewerkers verplicht worden om ieder uur een klein rondje te lopen. Zorg ervoor dat iedereen in de pauze naar buiten gaat en dat ze bij slecht weer binnen actief kunnen zijn met een potje tafeltennis. Ook een zit-sta bureau of fietsbureau bieden uitkomst.

2.     Creëer voor een ergonomisch verantwoorde werkplek

Iedere werkplek moet ergonomisch verantwoord zijn. Het bureau en iedere bureaustoel moeten perfect kunnen worden afgesteld op de gebruiker. Ook is het belangrijk dat er wordt gewerkt met een ergonomische muis en toetsenbord, zodat RSI-klachten voorkomen worden.

3.    Regel voldoende lockers

Een gezonde werkplek dient ook een veilige werkplek te zijn. Tegenwoordig werken veel bedrijven echter met flexplekken, waardoor niemand meer een eigen ruimte heeft. Om die reden is het aan te bevelen om op kantoor voldoende afsluitbare lockers te plaatsen. Zo creëer je niet alleen een opgeruimd kantoor maar bied je medewerkers ook de mogelijkheid om privéspullen veilig op te bergen. Uit onderzoek blijkt dat mensen effectiever kunnen werken in een schoon en opgeruimd kantoor. Lockers zijn wat dat betreft dus een ontzettend goede investering!

4.    Zorg voor een goede ventilatie en frisse lucht

De meeste werkgevers kennen inmiddels wel het belang van een ergonomische werkplek en voldoende beweging. Wat nog vaak vergeten wordt is dat een slechte lucht op het kantoor ook de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Wanneer een ruimte slecht geventileerd is of geen goede balans heeft op het gebied van luchtvochtigheid liggen vermoeidheid en kwaaltjes op de loer. Er zijn niet voor niets wettelijke bepalingen die iets zeggen over de vereiste luchtkwaliteit op kantoor. Investeer als werkgever daarom in goede ventilatie en zorg voor voldoende frisse lucht. Schaf indien nodig ook luchtontvochtigers of juist luchtbevochtigers aan. Een gezond binnenklimaat is overigens niet alleen van belang voor het personeel; ook de kantoorinrichting heeft baat bij het uit de weg ruimen van schadelijke stoffen!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *