geld uitbetalen aan personeel

De verschillende soorten manieren van verloning

Published On 16 maart 2017 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Laten Groeien, Personeel

Wanneer je op zoek bent naar een baan zal je vanzelfsprekend op een aantal dingen moeten letten. Niet alleen zijn de werkzaamheden die je moet gaan verrichten van belang maar ook zaken als salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en je contractvorm kunnen een rol spelen. Zeker vandaag de dag is er namelijk veel te doen om de verschillende soorten contractvormen die we kennen in Nederland en de afspraken die daarbij horen. Ook de manier van verloning hangt hier in veel gevallen mee samen. Om je hier een beter beeld van te geven zetten we een aantal manieren van verlonen voor je op een rijtje!

Het juridisch werkgeverschap

Wanneer we kijken naar de verschillende manieren van verloning gaat het er vooral om wie juridisch gezien het werkgeverschap draagt en onder welke contractvorm het werk wordt verricht. In veel gevallen draag je dat werkgeverschap zelf. Je draagt dan alle verantwoordelijkheden en plichten die horen bij het werkgeverschap richting jouw werknemers. Ook op het gebied van uitbetalingen. Je kunt dan zelf kiezen in welk tijdbestek werknemers hun loon ontvangen, bijvoorbeeld één keer in de maand (wat vaak gebruikelijk is). De contractvorm bepaalt gedurende de welk tijdsbestek de werknemer in dienst is. Betreft het een tijdelijk dienstverband of een juist niet, werkt men parttime of fulltime? Op de website van de Rijksoverheid vind je meer over de regels die gelden rondom loonuitbetaling.

Uitbesteden van werkgeverschap

Met name voor kleinere bedrijven kan het juridisch dragen van het werkgeverschap een flinke administratieve last opleveren. Het juridisch uitbesteden van het werkgeverschap kan in zo’n geval een oplossing zijn. Dit wordt ook wel ‘payrolling’ genoemd. Daarbij behoud je zelf uiteraard het recht om te beslissen wie je aanneemt en op welke wijze, maar verleg je het werkgeverschap richting een externe partij. Op manier die bespaar je jezelf tijd en kun je jezelf geheel richten op andere zaken die je aandacht verdienen.

Andere wijze van verloning

Tot slot zijn er natuurlijk altijd nog een aantal andere manieren van verlonen. Zo kun je werknemers verlonen op commissie- of projectbasis. Ook kun je gebruik maken van zzp’ers. Zij stellen dan zelf een factuur op die je moet betalen. Hierdoor ben je geen werkgever maar opdrachtgever. De administratieve last die daarmee gepaard gaat is vele malen kleiner. Zorg er in dat geval wel voor dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Je kunt dan namelijk een boete krijgen. Op internet is genoeg informatie te vinden over hoe je dit kunt voorkomen en waar je op zult moeten letten.

Ben je op zoek naar een goede manier om jouw personeel zo effectief en efficiënt mogelijk te verlonen? Bekijk dan goed welke mogelijkheden er zijn en welke hiervan het beste aansluit op jouw situatie. Veel succes!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *