voordelen en nadelen BV

De voordelen en nadelen van een BV op een rij

Published On 6 augustus 2021 | By Dennis Verbaandert | Bedrijf Starten

Een BV oprichten lijkt misschien hartstikke eenvoudig, maar er zijn een aantal voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden. Daarom lees je hier alle voor- en nadelen van een BV op een rij, zodat je een duidelijk beeld krijgt van waar je mee te maken hebt in een BV. Hebben we je interesse opgewekt? Lees dan snel verder!

Voordelen van een BV

Natuurlijk zijn er een aantal voordelen die een besloten vennootschap met zich meebrengt, die je niet zo snel bij andere rechtsvormen zal vinden.

  • Bij een BV heb je het voordeel dat je niet aansprakelijk bent voor de eventuele schulden die je bedrijf maakt. Deze schulden hoef je zelf niet te vergoeden en hierdoor blijft je privévermogen blijft ten alle tijden beschermd en onaangetast.
  • In een BV kan je ervoor kiezen om de taken van je bedrijf te verdelen onder meerdere personen. Op deze manier kan je verschillende mensen aanwijzen om de taken van de bestuurder, aandeelhouder en oprichter op zich te nemen, zodat je dit niet allemaal alleen hoeft te doen.
  • Als je BV succesvol uitpakt en je een hoge omzet begint te draaien, zal je gaandeweg een steeds lager belastingtarief betalen, wat ook wel bekend staat als de vennootschapsbelasting.

Nadelen van een BV

Een besloten vennootschap bestaat natuurlijk niet zonder enige nadelen met zich mee te brengen.

  • Het beginnen van een BV gaat gepaard met een hoop administratie. Zo is het verplicht om elk jaar een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren, waarop al je omzet en kosten staan weergegeven.
  • Ondanks dat het makkelijk is om aandelen van je BV over te dragen aan een andere aandeelhouder, is het wel altijd nodig om langs een notaris te gaan. Naast het feit dat je notaris hier dus wel apart voor moet betalen, kost dit ook nog eens behoorlijk wat tijd. 
  • Ondanks dat je voor een BV oprichten geen verplicht startkapitaal meer nodig hebt, heb je wel nog steeds de kosten van het opstellen van een oprichtingsakte door een notaris. Doordat een oprichtingsakte noodzakelijk is voor het beginnen van je BV, zijn deze kosten dus noodzakelijk en deze kunnen al gauw boven de €1.000,- oplopen.

Wel of geen BV oprichten?

Het oprichten van een BV brengt voor- en nadelen met zich mee. Of het voor jou interessant is om een BV te starten is afhankelijk van veel factoren. Een goede notaris of bedrijfsadviseur kan je adviseren over het oprichten van een BV en de voor- en nadelen die erbij komen kijken.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *