personeel fysieke problemen

Personeel met fysieke problemen, hoe ga je daarmee om?

Published On 9 juli 2019 | By Nathalie Brouwers | Personeel

Wanneer je personeel in dienst hebt dat te maken heeft met fysieke problemen, kan dat ook voor het bedrijf een grote impact hebben. Hoe ga je hier als ondernemer of manager mee om? In dit artikel lees je precies wat jij kunt doen.

Communicatie

Het allerbelangrijkste is een goede communicatie tussen jou en de werknemer. Heeft jouw werknemer bijvoorbeeld een chronische aandoening of is het een tijdelijke fysieke beperking? Ga in gesprek om op de hoogte te blijven van elkaar. Laat weten wat jij verwacht van hem of haar en ga in gesprek om te zien of deze doelen haalbaar zijn. Hoe kunnen jullie tot de beste oplossingen komen en waar moet jij rekening mee houden? Zorg bijvoorbeeld voor wekelijke updates en zorg ervoor dat jouw werknemer zonder schroom jouw kantoor binnen kan gaan wanneer er een probleem is.

Zijn er zaken die een goede communicatie in de weg staan, zoals gehoorproblemen? Probeer dan mee te denken in oplossingen als een hoortoestel.

Ergonomische werkplek

Heeft jouw werknemer last van een fysieke beperking, maar wil het nog wel graag in dienst blijven? Kijk dan naar ergonomische oplossingen waardoor de werkplek geoptimaliseerd kan worden. Een ergonomische werkplek is cruciaal wanneer jouw een fysieke beperking heeft. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd of verlaagd bureau, betere bureaustoel of een kantoor dat compleet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Bedrijfsarts

Laat jouw werknemer ook in nauw contact staan met de bedrijfsarts. Laat deze medisch specialist goed poolshoogte houden van hoe het fysiek gaat met de werknemer. Zo kunnen jullie met z’n drieën tot de beste conclusies komen. Dit kunnen dus aanpassingen van de werkomgeving zijn of wellicht minder uren werken.

Thuis werken

Een fysieke beperking kan een volle werkweek soms flink in de weg staan. Is de werknemer ‘slechts’ fysiek beperkt, maar kan het mentaal het werk wel gewoon aan? Bekijk dan of thuiswerken wellicht de betere optie is. Valt jouw werknemer bijvoorbeeld tijdelijk uit door een ski ongeluk en is thuiswerken wel mogelijk? Dan kan dit een betere optie zijn. Ook chronische fysieke aandoeningen zoals fibromyalgie kunnen ervoor zorgen dat de vaste werktijden op kantoor niet haalbaar zijn. Door thuis te werken kan het dan wel mogelijk zijn om een volledige werkweek vol te maken.

Een fysieke beperking van een werknemer hoeft jouw bedrijf niet in de weg te staan. Zorg voor glasheldere communicatie en neem ook altijd een medisch specialist in dienst. Je kunt vertrouwen op het professionele advies van de bedrijfsarts en kunt natuurlijk ook zelf het een en ander realiseren. Zorg voor een optimale ergonomisch werkplek en bekijk of andere manier van werken, zoals thuiswerken, wellicht een goed alternatief is.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *