veilig werken

Een veilige werkomgeving creëer je zo: 4 tips

Published On 14 februari 2019 | By Roeland van Poorten | Bedrijfspand

Als je het over het belang van een veilige werkomgeving hebt, heeft iedereen daar hetzelfde idee over. Dat vinden we allemaal belangrijk. En terecht, want de meeste mensen brengen flink wat tijd door op hun werk. En een veilige werkomgeving lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is slechts schijn. Want een ongelukje zit in een klein hoekje en kan verstrekkende gevolgen hebben voor alle betrokkenen. Hoe kun je een veilige werkomgeving creëren?

1. Geef instructies voor gebruik van machines

In een werkomgeving waar mensen moeten werken met machines kan een ongeluk zomaar gebeuren. Even een moment van onoplettendheid of even snel iets doen zonder de veiligheidsvoorschriften te volgen. De gevolgen kunnen groot zijn. Het is dan ook belangrijk om alle mensen die werken met machines een training te geven in hoe veilig te werken. En hoe te werken op een manier die hun lichaam het minst belast. Als het nodig is, herhaal de training jaarlijks. Geef mensen bevoegdheid om toe te zien op de manier van werken. Op die manier creëer je een veilige werkplek.

2. Creëer veilige werkvloeren en goede toegankelijkheid

Een belangrijk aandachtspunt is dat je het bedrijf goed toegankelijk houdt. Dat is niet alleen bij de ingangen maar ook op de werkvloer zelf en bij de trappen. Zo is het belangrijk dat je, in geval van een calamiteit, de uitgang van de afdeling of het pand goed moet kunnen bereiken. Nooduitgangen moet je duidelijk aangeven en heel goed vrijhouden. En als je personeel hebt dat minder mobiel is en gebruik moet maken van een rolstoel bijvoorbeeld, moet je nog beter nadenken over hoe je  het bedrijfspand rolstoelvriendelijk en rolstoelveilig maakt.

3. Zorg voor goede opbergmogelijkheden

Bij veilig opbergen denk je al snel aan contant geld dat veilig moet worden bewaard. Dus niet in een kassalade op de werkvloer omdat je het overvallers dan wel heel gemakkelijk maakt. Maar denk ook eens aan chemicaliën die nodig zijn binnen een onderneming. Deze stoffen kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn als ze in verkeerde, onbekwame handen komen en er zo ongelukken mee gebeuren. Een kluis kan uitkomst bieden om al deze zaken veilig op te bergen. Zorg wel dat de regels bekend zijn bij de medewerkers. Informeer hen over de mogelijkheden om de veiligheid te vergroten door het juist gebruik van kluizen.

4. Een vertrouwenspersoon voor veilig gevoel

Een veilige werkomgeving heeft niet alleen te maken met maatregelen die zorgen voor lichamelijke veiligheid. Juist het gevoel van veiligheid kan erg onder druk staan als mensen gepest worden bijvoorbeeld of als er sprake is van seksuele intimidatie of discriminatie. Deze problemen kunnen in elke organisatie voorkomen en werknemers kunnen er echt ziek van worden. De Arbowet verplicht alle werkgevers om een veilige werkomgeving te bieden voor hun werknemers. Een van de maatregelen die daarin passen is het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Bij problemen die te maken hebben met pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie kan deze persoon een belangrijke rol spelen.

Naast fysieke veiligheid is het dus ook belangrijk dat je oog hebt voor het psychische welzijn van de medewerkers. Goede communicatie is belangrijk. Ook is het een goed idee om eens een Risico Inventarisatie te (laten) doen voor jouw onderneming, zodat je ook echt weet wat jouw aandachtspunten zijn. En herhaal deze geregeld want omstandigheden veranderen ook!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *