Veilig werken

Veilig werken met een VCA cursus

Published On 13 april 2018 | By Roeland van Poorten | Personeel

Het is bekend dat de meeste ongevallen zich thuis afspelen. Maar toch brengen we bijna allemaal ongeveer acht uur per dag door op de werkvloer. En die werkvloer kan heel erg gevarieerd zijn. De arbeiders in een fabriek hebben een heel duidelijk beeld van die werkvloer, het is letterlijk de vloer van hun werkplaats. Veilig werken kan daar redelijk eenvoudig afgedwongen worden. Regels en voorschriften die niet nageleefd worden kunnen een reden zijn iemand de toegang tot de werkvloer te ontzeggen. Een VCA cursus bevordert veiligheid op de werkvloer.

De werkvloer

In andere beroepen is de werkvloer niet zo duidelijk. We gaan allemaal in de zomer wel eens een dagje naar het strand. Daar werken verschillende mensen om de dag voor ons plezieriger te maken. De cafés en restaurants, maar ook het strand zelf vertegenwoordigen de werkvloer voor al die mensen. Maar ze vertegenwoordigen ook gebouwen en constructies, waar bouwvakkers hun werk doen. Een werkvloer is dus voor iedere branche en sector anders, maar dient wel voor iedere branche en sector veilig te zijn. Garantie van veiligheid op de werkvloer is nauwelijks te bewerkstelligen. Maar hoe kom je hier zo dicht mogelijk in de buurt?

Een VCA cursus

Binnen het Aannemerswezen kan een certificaat behaald worden middels een VCA cursus op drie niveaus; basisveiligheid, veiligheid voor operationeel leidinggevenden en veiligheid voor intercedenten en leidinggevenden. Door de drie verschillende niveaus heeft zowel de bedrijfsleiding als het personeel de mogelijkheid zich op de hoogte te brengen en te houden van de regels, wetten en voorschriften over het veilig werken. De VGM Checklist Aannemers (VCA) geeft het gecertificeerde bedrijf en het personeel een lijst van voorschriften en regels die de veiligheid in het Aannemerswezen moeten garanderen.

Daarbij kan het gaan om zulke eenvoudige zaken zoals het dragen van goede veiligheidsschoenen of degelijke werkkleding, of het gebruik van de juiste gereedschappen en meettechnieken maar ook om het gecertificeerd zijn van andere werknemers bijvoorbeeld. Heeft de heftruckchauffeur of de kraanmachinist wel de benodigde papieren?

Training en opleiding van het personeel

Die zijn net zo belangrijk als het rijbewijs voor een automobilist, en zelfs nog belangrijker wanneer we praten over beperkte ruimte en toch al zware werkzaamheden, zoals binnen het bouwbedrijf. Het zijn ook voorbeelden voor een goede opleiding en trainingen van het personeel. Met een certificaat op zak beschik je over kennis en expertise op het gebied van veiligheid. Deze kennis is weer over te brengen op je collega’s, met óf zonder papiertje op zak.

Een VCA cursus is noodzakelijk om het veilig werken te bevorderen, niet alleen voor het onkostenplaatje van de werkgever, maar ook voor het leven en welzijn van de gewone man op de gewone werkvloer.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *