productieve werkplek

5 tips voor een gezonde en productieve werkplek

Published On 20 februari 2020 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Laten Groeien

Gezond en productief werken zorgt voor betere prestaties. Juist als ondernemer weet je hoe belangrijk het is om plezier te halen uit je werk en dus doe je er alles aan dit zo goed mogelijk op te pakken. Toch is dit in de praktijk niet altijd even eenvoudig. Hoe ga je gezond en productief aan het werk en welke hulpmiddelen zijn er om je hierbij te ondersteunen? Wij geven je 5 praktische tips om jouw werkleven als ZZP’er te verbeteren. 

1. Een gestructureerde en goed georganiseerde werkplek

Een opgeruimde werkplek geeft rust in je hoofd en helpt om werkzaamheden gestructureerd uit te voeren. Zorg daarom voor een georganiseerd bureau waar je met plezier aan werkt. Breng orde aan door kantooraccessoires zoals pennen op één plek te bewaren of maak slim gebruik van een planboard om taken om de rust te bewaren. Documenten die je niet nodig hebt, berg je op of scan je in zodat je ze later digitaal kan terugroepen op het moment dat de situatie daarom vraagt.

2. Een ergonomisch verantwoorde werkplek

Een comfortabele werkplek helpt bij het vormgeven van een gezonde werk omgeving. Kies bijvoorbeeld voor een bureau dat in hoogte verstelbaar is zodat je de ideale werkhoogte creëert. Daarnaast is ook een goede bureau- of kantoorstoel van groot belang. En vergeet ook niet om je werkhouding onder de loep te nemen. Een ergonomische muis en toetsenbord gaan RSI-klachten tegen. Gelukkig heeft Vink Lisse alles in huis voor een gezonde werkplek. Daarmee voorkom je vervelende nek-, schouder- en rugklachten. 

3. Zorg voor voldoende frisse lucht

Een werkplek waar nare geuren hangen, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom wordt het geraadpleegd om gebruik te maken van luchtbevochtigers die online te vinden zijn op de website van Vink Lisse. Ze reinigen de vieze kantoorlucht en dragen daarmee bij aan een schone werkomgeving. Overigens helpen ook planten een handje mee aan een betere luchtkwaliteit, dus stap op je fiets naar het tuincentrum en doe er iets aan.

4. Zie toe op voldoende lichtinval 

Licht is een noodzakelijke voorwaarde voor het goed kunnen uitvoeren van je werk. Het maakt een werkplek prettiger en heeft een positieve invloed op je prestaties. Onderzoek toont aan dat bij voldoende daglicht op kantoor je stemming, eetlust en alertheid verbetert. Plaats je bureau daarom bij een raam én zorg in de avond voor voldoende ledverlichting. Dit is ook nog eens goed voor het milieu!

5. Kies voor voldoende afwisseling en beweging

Je blijft graag in goede conditie, maar bij een zittend beroep is dit niet altijd eenvoudig. Regelmatig de benen strekken is goed voor de doorbloeding en spijsvertering. Bovendien prikkelt het ook je creativiteit. Neem daarom de tijd om in je lunchpauze naar buiten te gaan, zet je koffiezetapparaat niet op je bureau, maar vooral een stuk bij je vandaan. Dit stimuleert jou om ook tijdens een drukke werkdag voldoende te bewegen. 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *