makkelijk boekhouden

Maak boekhouden makkelijker voor je onderneming

Published On 12 oktober 2021 | By Roeland van Poorten | Overig

De boekhouding is voor velen het pijnpunt van hun eigen onderneming. Ze hebben enorm veel zin om er goed in te vliegen en in het zelfstandig leven aan te vatten. Maar hoeft een boekhouding altijd zo ingewikkeld te zijn? Wij zijn overtuigd van het tegendeel. Je kunt boekhouden ook makkelijker maken, zonder duizenden euro’s per jaar te betalen aan een goede accountant. In dit artikel lees je hoe jij boekhouden ook eenvoudiger maakt.

Niet zo complex als je zou denken

Enkel en alleen het horen van de term “boekhouden”, is voor sommigen voldoende om te zeggen dat het niet aan hen besteed is. Toch is er een groot verschil tussen de boekhouding van andere ondernemingen. Zonder in detail te treden over het boekhoudrecht, kunnen veel bedrijven gebruik maken van een vereenvoudigde regelgeving. Je mag al een behoorlijke omzet hebben, voor je echt een complexe boekhouding moet voeren.

Daarnaast hangt veel af van de activiteiten die je uitoefent. Een handelaar met bijvoorbeeld enkel aan- en verkoopfacturen, zal een eenvoudigere boekhouding hebben dan een supermarkt vol personeel. De meesten kunnen dan ook geheel zelf hun boekhouding onderhouden en hebben daar geen boekhouder voor nodig.

Wat heb je nodig om makkelijk zelf de boekhouding te doen?

Zelf de boekhouding doen is niet noodzakelijk moeilijk, maar je moet jezelf wel goed voorbereiden. Ten eerste moet je wel over enige basiskennis beschikken. Gelukkig kan je daarvoor terecht in de avondschool, of zelfs bij een online cursus. Je hoeft heus niet hard te studeren, maar enige basiskennis is wel noodzakelijk om het nodige inzicht over je eigen zaak te verwerven.

Verder zal je ook zeer ordelijk te werk moeten leren gaan. Uiteraard moest je voor jouw boekhouder ook alle facturen netjes klasseren, maar toen had je nog enige discipline. Als je zelf de boekhouding gaat doen, is het nogal verleidelijk om alle nieuwe documenten gewoon op een stapel te leggen. Later zou je ze dan toch klasseren. 

We weten echter dat een zelfstandige ondernemer veel meer aan zijn hoofd heeft dan enkel en alleen het papierwerk. Na verloop van tijd kan het gewoon echt te veel worden. Vandaar is het belangrijk om steeds ordelijk te werk te blijven gaan. Op termijn zal je dat veel tijd kunnen besparen.

Tot slot mag ook een kwalitatief boekhoudprogramma niet ontbreken…

Hoe vind je een goed boekhoudprogramma?

Er zijn heel wat programma’s op de markt, die kunnen worden gebruikt door verschillende bedrijven. Het ene programma is beter voor grote bedrijven, die snel veel papieren moeten kunnen verwerken, terwijl het andere beter geschikt is voor een eenvoudige eenmanszaak.

Hoe vind je dan juist het programma dat bij jouw zaak past? Een programma met veel mogelijkheden, aan een betaalbare prijs. Wel, dat doe je door boekhoudsoftware vergelijken. Een boekhoudpakket vergelijken doe je op basis van criteria die je voor jezelf hebt opgesteld. Denk vooraf eens na welke functionaliteiten je zeker nodig hebt en welke een mooie toevoeging zouden kunnen zijn. Zo vind je snel het juiste pakket op maat van jouw bedrijf, zodat je makkelijker kunt werken.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *