zakelijke lening afsluiten tips

Waar moet je rekening mee houden als je een zakelijke lening afsluit?

Published On 17 september 2020 | By Nathalie Brouwers | Financieel

Spannend: als ondernemer krijg je een kans die je niet wil laten schieten, of je begint net met je eigen onderneming. In beide gevallen kan het zijn dat je wel wat extra financiële middelen kunt gebruiken. Een handige optie is dan om zakelijk geld te lenen. Wil je zo’n lening afsluiten, dan dien je rekening te houden met een aantal zaken. Hieronder lees je welke.

Grote verschillen tussen verstrekkers

Voordat je een lening gaat aanvragen, is het belangrijk om goed voor jezelf duidelijk te hebben wat je wilt en nodig hebt. Het aanbod van instanties is namelijk groot, en de verschillen zijn dat ook. Als je goed weet wat je zoekt, kun je gemakkelijker elimineren nadat je meerdere offertes hebt aangevraagd. Ga voor jezelf na welk bedrag je wilt lenen (schat het ruim in) en waarvoor; hoe en hoe snel je de lening wilt aflossen; wanneer je het geld nodig hebt en wat het in totaal mag kosten. Kies de lening die bij jouw wensen past.

Vereisten van de lener

Als zakelijk lener moet je, natuurlijk, staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en over een zakelijke bankrekening beschikken. Ook mag je geen achterstandscodering hebben bij het Bureau Krediet Registratie. Daarnaast verschilt het per kredietverstrekker hoe je een lening kunt aanvragen: mogelijk hoef je alleen een aanvraagformulier in te vullen en moet je bankafschriften uploaden, soms moet je allerlei documenten kunnen overleggen. Zorg dus dat je administratie op orde is, zodat je inzicht kunt geven in eerdere financiële prestaties (middels de jaarcijfers of een belastingaangifte) en een bedrijfsplan, indien nodig.

De duur van het aanvraagproces

Heb je alle papieren verzameld en ben je klaar voor de aanvraag – wellicht wil je daarvoor dit stappenplan raadplegen – dan dien je in te calculeren dat de geldverstrekker tijd nodig heeft om jouw aanvraag te beoordelen. Er zijn verstrekkers die pas na een paar weken of zelfs maanden laten weten waar of je aanvraag is goedgekeurd, maar er zijn ook financiers die het geld al binnen een dag overmaken. Voor een snelle uitbetaling wordt vaak wel meer rente of hogere kosten gerekend. Als je al klant bent, vanwege een zakelijke rekening bij dezelfde bank bijvoorbeeld, dan kan de gemiddelde procesduur van acht weken een stuk korter worden.

Langetermijnverplichting

Als ondernemer sluit je vast niet impulsief een zakelijke lening af, maar zoek echt goed uit of een lening noodzakelijk is. Kun je namelijk niet aan de financiële verplichting voldoen, dan kan in sommige scenario’s bij schulden je privévermogen aangesproken worden. Gaat het juist de goede kant op met je bedrijf, dan wil je misschien wel vroegtijdig aflossen. Dat kan vaak niet zomaar, omdat de financier is uitgegaan van een bepaalde looptijd en rente op de lening. Bekijk vooraf of vervroegd aflossen een mogelijkheid is en of hiervoor een boete wordt opgelegd. Maak in alle gevallen goede afspraken met de verstrekker.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *