eigen bedrijf starten tips

Een eigen bedrijf starten? Houd rekening met deze 4 zaken

Published On 12 september 2019 | By Nathalie Brouwers | Bedrijf Starten

Nederland kent steeds meer ondernemers. Misschien zit jij er zelf ook wel over te denken om een eigen bedrijf te beginnen. Wanneer je een lucratief idee hebt of zelf specialist bent in een dienst waar veel vraag naar is, kan dit een ontzettend goed idee zijn. Toch zouden veel startende ondernemers willen dat ze in de toekomst konden kijken. Want hoe weet je zeker dat jouw bedrijf een succes wordt? Een honderd procent slaaggarantie heb je natuurlijk nooit, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om de kans op succes te vergroten. Dus ga je een eigen bedrijf starten? Houd dan rekening met deze vier belangrijke zaken!

1. Schrijf een gedegen ondernemingsplan

Veel ondernemers zijn razend enthousiast om te beginnen of hebben een rotsvast vertrouwen in hun eigen product. Hierdoor slaan zij regelmatig een heel belangrijk onderdeel van het ondernemer worden over: het schrijven van een gedegen ondernemingsplan. Het is echter cruciaal om vooraf goed over bepaalde zaken na te denken. Dit doe je automatisch wanneer je een ondernemingsplan schrijft. Ook dwingt het je om de markt en dus jouw concurrentiepositie in kaart te brengen. Door dit te doen voordat jij jouw bedrijf begint, voorkom je dat straks een product of dienst aanbiedt waar achteraf geen vraag naar blijkt te zijn.

2. Breng je financieringsmogelijkheden in kaart

Wanneer je aan de slag gaat als zzp’er zal je in de meeste gevallen geen enorm budget nodig hebben. In de meeste gevallen dien je te beschikken over een goede computer en een krachtige corporate website. Dit is een duidelijke website waarop je jouw diensten of producten promoot met een heldere informatiestructuur en sterke content. Begin je echter een winkel of open je een bedrijf waarin meerdere mensen werkzaam zullen zijn, dan heb je al snel een flink startbudget nodig. Breng vooraf goed in kaart welke financiële middelen jij nodig hebt en welke financieringsopties je hebt. Zo kom je halverwege niet voor onaangename verrassingen te zijn.

3. Reken een goed tarief

Veel beginnende freelancers komen moeilijk aan opdrachten. In de hoop concurrenten te slim af te zijn bieden zij daarom hun diensten aan tegen bodemprijzen. Geen goed idee! Niet alleen is de kans groot dat je geen winst zult maken of geen normaal salaris kunt verdienen, ook tast het jouw geloofwaardigheid aan. Wanneer je ergens een nieuwe televisie voor €30,- zou kunnen kopen, zou je immers ook twijfelen aan de kwaliteit van het product.

4. Denk aan je boekhouding

Als ondernemer dien je, meestal ieder kwartaal, je in- en uitgaven in en betaal of ontvang je de verschuldigde btw. Uiteraard dien je ook jaarlijks aangifte te doen over het gehele boekjaar. Het is dus belangrijk dat je vanaf dag één zorgt voor een correcte boekhouding. Ook dien je, om in aanmerking te komen voor bepaalde belastingvoordelen, een urenregistratie bij te houden. Er zijn online vele handige boekhoudingsprogramma’s te koop die je hierbij kunnen helpen. Zo voorkom je dat je aan het eind van het jaar in de problemen komt.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *