geld lenen ondernemer

Hoe leen je geld als startende ondernemer?

Published On 22 oktober 2021 | By Roeland van Poorten | Financieel

Heb je al tijden het plan om te beginnen als ondernemer? Maar houdt het financiële aspect je steeds tegen? Dit is helemaal niet nodig! Natuurlijk kost het geld om een bedrijf op te zetten. Afhankelijk van het werk wat je gaat doen. Toch ben je al snel een hoop geld kwijt voor bijvoorbeeld materialen of gereedschap. De kans is dan ook groot dat je een startkapitaal nodig hebt om het bedrijf op te zetten. In sommige gevallen heb je zelfs een zeer groot startkapitaal nodig. Maar hoe financier je dat als je pas net begint? Is geld lenen dan bijvoorbeeld een optie en überhaupt mogelijk? 

Geld lenen als startende ondernemer kan zeker. Hierbij moet er wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Handig om hier alvast research naar te doen alvorens je de leningsprocedure start. In dit artikel lees je alles wat je moet weten! 

Financieel plan 

Bij het aanvragen van een zakelijke lening als beginnende ondernemer is het belangrijk dat je met een financieel plan komt. De investeerder wil zeker weten dat jouw plannen realistisch zijn en dat de kans groot is dat je de lening daadwerkelijk terug kunt betalen. Normaal gesproken zou een bank naar je inkomsten van de afgelopen jaren kijken, wanneer je net begint is dit natuurlijk niet mogelijk. Daarom helpt het goed om jouw plannen uit te leggen en zo eerlijk mogelijk antwoord te geven op alle vragen. 

Leg in jouw financiële plan uit hoe het bedrijf eruit gaat zien, waar de lening voor gebruikt gaat worden, hoeveel animo er voor jouw producten zal zijn en welke zaken nog onzeker zijn. Probeer ook te vertellen wat er zou gebeuren als de onderneming minder succesvol wordt dan gedacht. Hoe ga je dan de lening aflossen? Door antwoord te geven op deze vragen en zo transparant mogelijk te zijn, zorg je er voor dat een bank meer vertrouwen krijgt en jou de lening wilt verstrekken. Hierdoor kan je het bedrijf opstarten. 

Heb je mogelijk al klanten weten te werven voor jouw producten of diensten? Vermeld dit dan ook in je plan. Zo weten je investeerders dat er al genoeg animo is en helpt ze wellicht over de streep om je de lening te verstrekken. 

Ook goed om te weten is dat je bij het aanvragen van een financiering altijd getoetst wordt. Hierbij wordt er bijvoorbeeld gekeken of jij persoonlijk bij het BKR staat geregistreerd. Een registratie hoeft geen probleem te zijn, als deze maar niet negatief is. 

Een persoonlijke lening afsluiten 

Sommige startende ondernemers kiezen er ook voor om een persoonlijke lening op eigen naam af te sluiten. Een lening die ze afsluiten op basis van hun huidige inkomstenbron. Dit kan bijvoorbeeld een optie zijn als je naast de nieuwe onderneming nog een vaste inkomstenbron hebt. Dit geeft wel de nodige extra druk, omdat je naast het opzetten van een bedrijf ook een vast inkomen moet behouden om zo de lening te bekostigen. 

Weet je niet zeker hoe je de opstart van jouw onderneming kunt bekostigen? Maak dan gerust een afspraak met een bank en leg je situatie voor. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *