energie besparen zakelijk

Verantwoord met energie omgaan als mkb-ondernemer: 4 tips!

Published On 22 oktober 2021 | By Roeland van Poorten | Overig

De energieprijzen zijn hoger dan ooit. Niet alleen particulieren worden hard geraakt, maar ook ondernemers. Midden- en kleinbedrijven verbruiken veel energie en dat zal straks ook duidelijk te zien zijn in de hogere kosten. Verantwoord met energie omgaan als mkb-ondernemer is nu dan ook belangrijker dan ooit. Besparen op energie zakelijk lijkt soms echter onmogelijk. Hoe bespaar je op energie als dit juist hetgeen is wat jouw bedrijf draaiende houdt? Gelukkig wordt de hoogte van jouw energierekening bepaald aan de hand van verschillende factoren. Daardoor is besparen gemakkelijker dan je denkt. Hier zijn 4 tips hoe jij eenvoudig verantwoorder met energie kunt omgaan als mkb-ondernemer. 

Vervang de verlichting 

Veel valt er al te behalen door enkel de lampen op kantoor te vervangen. Soms staan we er niet bij stil dat niet alleen het verbruik van belang is, maar ook de bronnen. Je kunt nog zo weinig het licht aandoen, maar wanneer dit van een onzuinige bron afkomstig is, zal je nog meer energie verbruiken dan noodzakelijk is. Begin daarom altijd met het vervangen van de verlichting. Kies bij voorkeur voor ledlampen. Deze gaan niet alleen zuiniger om met de elektriciteit, maar beschikken ook nog eens over een veel langere levensduur. Hierdoor ben je op de lange termijn goedkoper uit. 

Denk er ook over na om een tijdschakelaar op de lampen te plaatsen. Zo voorkom je dat de verlichting ook in de nacht aan blijft staan. En betaal je niet onnodig voor elektriciteit wanneer deze verder geen functie heeft. 

Vergelijk de energieprijzen 

Het loont zeker om zakelijke energie te vergelijken. Er wordt niet voor niets aanbevolen om jaarlijks van energieleverancier over te stappen. Zeker nu. Zo zijn er enkele grote energieleveranciers die grootschalig energie hebben ingekocht toen de tijden nog goed waren. Hierdoor kunnen ze ook nu de prijzen nog relatief stabiel houden. Daarnaast zijn er ook energieleveranciers die speciale voordelen bieden voor midden- en kleinbedrijven. 

Maak daarom gebruik van speciale online vergelijkers, zodat je eenvoudig kunt bepalen waar je het goedkoopst uit bent. Dit kan soms tot een besparing van honderden euro’s per jaar leiden. 

Schakel apparatuur volledig uit 

Met name apparatuur verbruikt heel veel energie. En laat dat nu juist hetgeen zijn wat bij bedrijven erg veel wordt gebruikt. Wat veel mensen niet beseffen is dat sommige apparaten ook stand-by de nodige energie verbruiken. Daarom is het van belang dat apparaten altijd volledig uitgeschakeld worden. Maak dit niet alleen aan het personeel duidelijk, maar voeg eventueel ook speciale schakels aan de apparaten toe. Zo weet je zeker dat ze volledig worden uitgeschakeld en voorkom je sluipverbruik

Investeer in een betere isolatie 

Het is natuurlijk zonde om ieder jaar enorm veel geld uit te geven aan de energierekening, wanneer veel van die energie direct verloren gaat. Begin daarom altijd met investeren in de isolatie van het gebouw. Het heeft geen zin om deze constant warm te stoken, terwijl de helft van deze warmte weer naar buiten verdwijnt. Isoleren kost even wat geld, maar dit verdien je op de lange termijn ook weer gemakkelijk terug. 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *