Beleggen in crowdfunding; wat zijn de risico’s?

Published On 4 januari 2021 | By Roeland van Poorten | Financieel

Een vorm van beleggen is beleggen in crowdfunding. Bij beleggen in crowdfunding financieër je kleine, snelgroeiende ondernemingen. Je helpt dus een onderneming in de hoop dat je hier later zelf ook geld aan verdient. Dit is een mogelijke win-win situatie. Online kun je kennis maken met lopende en mogelijk geplande projecten zodat je kunt bepalen of je er geld in wilt investeren. Er zijn wel risico’s verbonden aan beleggingen, ook als je belegt in crowdfunding. In dit artikel wordt een aantal risico’s aangekaart. Dit zijn de risico’s die je zult ervaren als je ervoor kiest om te beleggen in crowdfunding. 

Risico’s die je loopt als je geld gaat beleggen in crowdfunding

Beleggen voor beginners is erg lastig, helemaal als het gaat om beleggen in crowdfunding. Dit brengt namelijk vele risico’s met zich mee en daarnaast is het zo dat beleggen in crowdfunding helemaal verkeerd uit kan pakken. Geld beleggen brengt zoals eerder benoemd een aantal risico’s met zich mee. Om te beginnen is het mogelijk dat de onderneming waar je geld in investeert financieel gezien in waarde daalt. Op het moment dat dit het geval is ben jij een gedeelte van het geld kwijt. Je kunt ook wachten tot de onderneming wel weer financiële vooruitgang boekt en hierdoor minder verlies maken. Daarnaast kan het ook gebeuren dat het bedrijf na deze dip nog veel meer waard wordt.

De onderneming kan failliet gaan

Een groot risico dat je loopt door te beleggen in crowdfunding is dat een onderneming failliet kan gaan. Indien dit gebeurt zul jij je geïnvesteerde vermogen helemaal of gedeeltelijk kwijt zijn. Dit komt doordat het overgebleven budget als eerst opgeëist zal worden door schuldeisers als de belastingdienst of een bank. Deze organisaties hebben voorrang op het eventueel nog aanwezige vermogen. Geld verliezen door een verkeerde belegging in crowdfunding is erg zonde en hierom is het noodzakelijk om je goed te verdiepen in de onderneming en de toekomstige plannen van de onderneming. Indien je twijfelt over een van deze twee punten dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar een andere onderneming.

Ook interessant: 5 maatregelen om faillissement te voorkomen

Fraude door het platform

Een financiële ondersteuning voor een kleine snelgroeiende onderneming dat door jou wordt geïnvesteerd gaat via een platform. Het is erg belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat het platform ook fraude kan plegen. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om op een aantal punten te letten voordat je een platform uitkiest. Allereerst is het verstandig om een platform te kiezen dat beschikt over een AFM vergunning. Dit is een vergunning die platformen krijgen van de Nederlandsche Bank, dit is de centrale bank van Nederland. Ook de AFM kan deze vergunning aan een bedrijf geven. Deze vergunning is verplicht voor ieder platform dus als je een platform vindt zonder deze vergunning is het niet verstandig om hiermee in zee te gaan. 

Kortom, er zijn een hoop risico’s die je loopt als je geld gaat beleggen in crowdfunding, hierom is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *