faillissement voorkomen

5 maatregelen om faillissement te voorkomen

Published On 7 maart 2016 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Redden, Overig

Ondanks dat veel ondernemers faillissement koppelen aan externe factoren, zijn het vaak de interne factoren die in orde moeten zijn om de dreiging te verminderen. Wil jij financiële problemen en faillissement voor jouw bedrijf voorkomen? In dit artikel worden vijf belangrijke maatregelen besproken.

1. Houd de administratie bij

Het bijhouden van je administratie is essentieel voor het goed kunnen sturen van je bedrijf. Een administratie op maandbasis (of voor kleine bedrijven op weekbasis) en een actuele debiteurenstand kunnen je te allen tijde laten zien hoe het gaat met de financiën van het bedrijf. Hoe gaat het met de inkomsten en uitgaven en wat zijn je doelen op dit gebied? Komt er een dure of een drukke periode aan? Gebruik de uitkomsten van de administratie als een leidraad voor het voorkomen van financiële problemen.

2. Onbetaalde rekeningen

Slecht betalende klanten spelen een grote rol bij dreigende faillissementen. Houd deze klanten dus in de gaten en start tijdig met het regelen van een invordering, om het termijn tussen het versturen van de rekening en het inschakelen van een incassobureau te beperken. Extra tip: wees selectief met vooruitbetalingen aan leveranciers. Zo voorkom je dat je je geld kwijtraakt wanneer zij failliet gaan.

Hiernaast is het ook belangrijk dat je zelf de rekeningen op tijd betaalt. Door een overzicht te maken van de openstaande facturen en deze iedere week te bekijken, kun je het wanbetalen vanuit jouw eigen bedrijf voorkomen.

3. Kies voor advies

Moet je belangrijke beslissingen maken omtrent faillissement? Maak deze beslissingen dan niet alleen. Zoek een gesprekspartner, bijvoorbeeld een ervaren adviseur, die jou kan helpen bij het bepalen van de koers van het bedrijf. Zo voorkom je dat je een ondoordacht besluit neemt.

4. Hoe zit het met je bedrijf?

Zijn jouw producten of diensten winstgevend genoeg? Hoe ligt mijn bedrijf in de markt? Heb ik genoeg klanten en contacten? Denk goed na over je bedrijf en welke zaken zouden kunnen bijdragen aan het verhogen van je inkomsten. Een simpele aanpassing in het assortiment kan al voor meer verkoop en daarom minder financiële problemen zorgen.

5. Sparen

De laatste belangrijke tip: zorg ervoor dat je altijd wat geld aan de kant hebt staan voor moeilijke tijden. Eén op tijd betaalde rekening kan al het verschil maken. Ook is het goed om de belasting die je verschuldigd bent apart te houden, zodat je het geld niet in één keer hoeft te missen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *