aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

5 redenen waarom je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit

Published On 9 december 2020 | By Nathalie Brouwers | Financieel

Er komt een klant op bezoek bij jou op kantoor en struikelt over een losse kabel, waardoor hij of zij een been breekt. En nu? Je wordt aansprakelijk gesteld, het kan iedereen overkomen. Ongelukken gebeuren nu eenmaal en daarvoor hebben we de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. In dit artikel bespreken we wat deze verzekering inhoudt, plus 5 redenen waarom het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar is.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Voordat we beginnen met het benoemen van de 5 redenen, geven we eerst antwoord op de vraag: “Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?”. Dit is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) die je afsluit voor schade aan zaken en personen. Houd er rekening mee dat de schade die je zelf oploopt, niet wordt vergoed. Nu je weet wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering inhoudt, gaan we door naar de 5 redenen waarom het belangrijk is om er een af te sluiten.

1. Dekt risico op financiële klappen

Ongelukken zijn nu eenmaal niet altijd te voorkomen. Van een kapotte laptop doordat er koffie op gemorst is tot een ongeluk waarbij iemand lichamelijk gewond raakt, gevolgen kunnen flink zijn. Het gaat hier op schade aan derden. Een ander voorbeeld is dat een reclameborden wellicht is omgewaaid tegen een geparkeerde auto. Ook hier spreek je van bedrijfsaansprakelijkheid, want het reclamebord is eigendom van het bedrijf en jij of één van je medewerkers heeft het er neergezet. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dek je zulke schade.

2. Verzekerd tegen spullen in bruikleen

Leen je bijvoorbeeld een machine van een ander bedrijf of gebruik je voor een dag iemand anders zijn laptop? Hoewel je natuurlijk niet met opzet zulke spullen wilt beschadigen, kunnen ook spullen in bruikleen beschadigd raken. Dit heet schade onder opzicht. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je dit meeverzekeren. Het is dus niet standaard verzekerd. Hierbij geldt een bepaalde vergoeding. Lees altijd eerst de polisvoorwaarden goed door.

3. Opdrachtgever verplicht het mogelijk

Hoewel het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk is verplicht, is het wel mogelijk dat opdrachtgevers de eis hebben dat je er een afsluit. Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat de brancheorganisatie waar je bent aangesloten, dit van je eist. Tegenwoordig sluiten mkb’ers steeds vaker een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af omdat het aantal claims ieder jaar weer stijgt. Ook een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers kan handig zijn.

4. Verzekerd tegen eventuele verwonding door jouw product

Wellicht stikt iemand in een klein onderdeel dat los is geraakt van een product dat door jou is gemaakt. Een van je klanten wordt ziek door het eten wat geserveerd wordt binnen jouw bedrijf. Naast het dekken van eventuele schade die je bij of aan een ander wordt aangericht, verzeker je met de aansprakelijkheidsverzekeringook de eventuele schade die je aanricht door                        

5. Risico op een claim is er altijd

Hoewel niet iedere ondernemer aansprakelijk wordt gehouden van schade, is het risico er altijd. Daarom is het handig om je voor de zekerheid te verzekeren. Door het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven loop je in ieder geval niet het risico op onvoorziene kosten. Daarnaast voorkom je dat je bedrijf door claims in financiële problemen komt.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Houd rekening dat er 2 verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven zijn. Je hebt de AVB (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven) en de BAV (beroepsaansprakelijkheidsverzekering). In dit artikel hebben we de AVB besproken, ben je benieuwd naar wat de BAV inhoudt? Lees het artikel: “Welke aansprakelijkheidsverzekering heb jij als ZZP’er nodig?

Overige belangrijke verzekeringen voor bedrijven

Als ondernemer krijg je naast bedrijfsaansprakelijkheid, ook met andere zaken mee te maken. Naast de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven heb je nog andere belangrijke verzekeringen voor bedrijven die handig zijn om af te sluiten. Lees het artikel over 10 belangrijke verzekeringen voor starters als je hier meer over wilt weten.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *