pensioen opbouwen

Drie manieren om pensioen op te bouwen als ondernemer

Published On 4 december 2020 | By stage 2bfound | Financieel

Hoewel het ondernemerschap prachtig kan zijn en vele voordelen heeft, zitten er wel een aantal haken en ogen aan. Een daarvan is dat je niet automatisch pensioen opbouwt. We zetten drie manier om pensioen op te bouwen als ondernemer op een rij.

Lijfrente

Een lijfrente is een aanvullend pensioen. Je spaart hierbij periodiek een bedrag op wat je uitgekeerd krijgt zodra je met pensioen gaat. Je kunt in principe zelf bepalen wanneer dat is. Dit bedrag is bovenop de AOW, wat elke inwoner van Nederland opbouwt. Je kunt een lijfrente bijvoorbeeld afsluiten bij een verzekeraar of een bank. Hier zitten verschillende fiscale voordelen aan. Je mag de premies en stortingen in veel gevallen aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Vastgoed

Investeren in vastgoed is zeker geen nieuw fenomeen, maar wint wel steeds meer aan populariteit. Hier liggen eerdere oorzaken aan ten grondslag. Allereerst zien particulieren met eigen ogen hoe de waarde van woningen kan stijgen. Daarnaast is er momenteel een schaarste aan huizen en is er een lage hypotheekrente. Als je in acht neemt dat de spaarrente momenteel ook historisch laag is, dan zie je al snel waarom mensen op zoek zijn naar andere manieren om rendement te behalen op hun vermogen. Investeren in vastgoed is niet zonder risico’s, dus dat is iets waar je altijd rekening mee moet houden. Het kan echter absoluut lucratief zijn en daarmee een goede manier om je pensioen veilig te stellen.

Er zijn twee manieren om te beleggen in vastgoed: direct en indirect. De directe vorm ken je ongetwijfeld. Daarbij koop je een of meerdere panden die je zelf beheert. Het doel van het pand maakt daarbij in principe niet uit. Bij indirect beleggen in vastgoed neem je deel aan een vastgoedfonds. Dit is een stuk flexibeler, omdat je hierbij minder te maken krijgt met onderhoud of administratie. Bovendien kun je dit ook met kleinere bedragen doen. Je bent echter wel minder betrokken en je hebt minder controle over het project.

Waarde in bedrijf laten

Als je een succesvolle ondernemer bent, denk je misschien helemaal niet aan je pensioen. En hoewel dat uiteraard risicovol is, hóeft het ook niet. Er zijn genoeg ondernemers die verwachten dat de waarde van hun bedrijf alleen maar zal stijgen, waardoor ze op hun oude dag nog voldoende vermogen zullen hebben. Om de risico’s zoveel mogelijk te verkleinen, kun je je vermogen het beste spreiden. Zet dus niet alleen op in het verkopen van je bedrijf, want er kan van alles misgaan. Bovendien zien veel ondernemers de waarde van hun bedrijf vaak te rooskleurig is. Het kan dan ook geen kwaad om je door een derde te laten adviseren.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *