minimaal energielabel C voor kantoren

Minimaal energielabel C verplicht voor kantoren vanaf 2023

Published On 6 augustus 2021 | By Nathalie Brouwers | Bedrijfspand

Het gebruiken van duurzame en groene energie wordt steeds belangrijker. Dit is namelijk veel beter voor het klimaat en het milieu. Veel kantoor- en bedrijfspanden gebruiken echter nog niet veel duurzame energie. Ongeveer de helft van alle kantoren in Nederland heeft een energielabel dat slechter is dan C. Het energielabel voor kantoorgebouwen moet daarom vanaf 2023 minimaal label C hebben. Hoe dit precies in elkaar zit en hoe je een energielabel aanvraagt, leggen we je in dit artikel uit.

Wanneer geldt deze verplichting?

De verplichting om een energielabel C te hebben geldt voor alle utiliteitsgebouwen. Dit zijn niet alleen kantoren, maar ook scholen, restaurants, bibliotheken en nog meer openbare gebouwen. Er gelden hierbij een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld bij gebouwen met een klein oppervlak.

Wanneer je dus een kantoor bezit en energielabel D, E, F of G hebt, zal je maatregelen moeten nemen. Het is de bedoeling om voor 2023 minimaal energielabel C te hebben. Heb jij momenteel een energielabel C of lager? Doe er verstandig aan om nu alvast een plan te maken om het energielabel te verbeteren.

Waarom duurzame energie?

Er is een goede reden waarom deze maatregelen genomen moeten worden. Op dit moment hebben nog weinig kantoorpanden een groen energielabel. In kantoorpanden wordt wel veel energie gebruikt. Het is daarom belangrijk deze energie zuinig is. Duurzame energie wordt gehaald uit onuitputbare bronnen. Hierdoor wordt het milieu niet geschaad. 

Lees ook het artikel over bedrijfspand duurzamer maken: 5 ideeën.

Energielabel C krijgen

Wanneer je nog geen energielabel C hebt, zal je een aantal maatregelen moeten nemen om het bedrijfspand energiezuiniger te maken. Ieder bedrijfspand zal andere maatregelen nodig hebben. Het is daarom verstandig om een adviseur in te schakelen. Houd rekening met de kosten. Alle maatregelen zullen voor 2023 uitgevoerd moeten worden, je wilt dus al snel beginnen. Deze maatregelen hebben vaak te maken met een betere isolatie, andere soorten verlichting of de installatie van nieuwe energiebronnen. 

Energie label aanvragen

Wanneer alle maatregelen uitgevoerd zijn, wil je natuurlijk een nieuw energielabel aanvragen. Een energielabel bedrijfspand kan eenvoudig aangevraagd worden Bedrijfsenergielabels.nl. Na het maken van een afspraak zal er iemand langskomen voor de inspectie. Je zult daarna al snel het nieuwe energielabel ontvangen. Wanneer je geen energielabel C hebt voor 2023 kunnen er strenge gevolgen zijn. Je kunt bijvoorbeeld een boete ontvangen. Het is ook mogelijk dat je het pand dan helemaal niet meer als kantoor mag gebruiken. Daarom is het voor ondernemers ontzettend belangrijk om indien nodig tijdig de nodige maatregelen te nemen om sluiting te voorkomen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *