werkschoenen verplicht

Werkschoenen verplicht: één overzicht van beroepen!

Published On 20 september 2021 | By Nathalie Brouwers | Bedrijf Redden

Je bent verplicht om werkschoenen te dragen voor verschillende beroepen om de veiligheid van je voeten zo veel mogelijk te waarborgen. Door je voeten goed te beschermen tijdens het werk voorkom je de kans op nare ongelukken. Ga door met lezen als je te weten wilt komen voor welke beroepen werkschoenen verplicht zijn.

Bouw

Werk je in de bouw? Dan ben je verplicht om werkschoenen aan te doen tijdens het werk. Hierbij geldt de dat werkschoenen met de S3 normering verplicht zijn, anders worden de schadekosten tijdens een ongeval niet door zorgverzekeraars gedekt. Moet je werklaarzen dragen, dan geldt een S5 normering. Kies wel kwalitatief goede en stevige werkschoenen.

Horeca

In de horeca ben je verplicht om waterafstotende en waterdichte werkschoenen te dragen, soms voorzien van een anti-slip profiel. Als je in de horeca werkt, dan hangt de normering af van wat voor soort horecawerk je doet. Je kunt kiezen tussen werkschoenen met een S1, S1p, S2, of S3 normering.

Zorgsector

Personen die in de zorgsector werken dienen hygiënische, waterafstotende en stevige werkschoenen te dragen met een anti-slip profiel en waarvan de zool comfortabel zit. Er wordt in de zorgsector meestal gebruik gemaakt van medische klompen.

Magazijn

Mensen die werken in een magazijn moeten vaak zware materialen verplaatsen, wat schade aan je voeten kan veroorzaken als ze per ongeluk vallen. Werk je in een magazijn, dan ben je verplicht om werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2, of S3 te dragen.

Voedingsindustrie

Je moet stevige stalen werkschoenen gebruiken als je in de voedingsindustrie werkt, waarbij de meeste personen kiezen uit werkschoenen of werkklompen (S2 en S3 normering) of anders werklaarzen (S4 of S5 normering). 

Transportsector

Je bent verplicht om stevige werkschoenen te dragen in de transportsector, meestal een hoger model met een anti-slip zool. Voor werkschoenen in de transportsector geldende normeringen S1, S1p, S2, of S3.

Metaalsector

Als je met metaal werkt, dan ben je verplicht om goede werkschoenen te gebruiken zodat je ongelukken met gevaarlijke en zware machines zo veel mogelijk kunt voorkomen. De normering in de metaalsector is S2 of S3. 

Koop werkschoenen van topkwaliteit door eerst goed rond te zoeken naar een geschikt model. Zo verzeker jij jezelf van veiligheid op de werkvloer en voorkom je nare ongelukken. Weet je geen keuze te maken, dan kan je altijd om advies vragen bij een ervaren professioneel.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *