makkelijk zelf beleggen

Hoe start je met investeren? 3 dingen waar je rekening mee moet houden

Published On 14 oktober 2021 | By Roeland van Poorten | Overig

Voor veel mensen is investeren een ideale uitkomst om passief geld te verdienen. Investeren is immers, dankzij de snelle globalisering en digitalisering van de wereld, enorm makkelijk en toegankelijk geworden. Maar, als je begint met investeren, zie je vaak door het bomen het bos niet meer. Waarin precies moet ik investeren? Welke platformen zijn voor mij handig om te gebruiken? Wij zetten 3 tips op een rijtje die je kan gebruiken als je gaat investeren!

1.     Weet je waar in je belegt

De allerbelangrijkste eerste stap van investeren: weet waar je in investeert. Investeren is een brede term met veel mogelijkheden. Misschien is er door een kennis of collega aangeraden om in bepaalde aandelen of crypto te investeren. Dit is prima, maar duik niet blind deze investering in. Zoek eerst op internet, of in boeken, wat voor aandeel dit precies is. Wat is de huidige koers? Hoe heeft dit aandeel het in het verleden gedaan? Wat zeggen andere mensen er over? Bij aandelen, maar vooral ook bij crypto is dit een belangrijke stap. Hoeveel vertrouwen heeft men in de cryptomunt? Hoe betrouwbaar is het project? Deze dingen zijn slechts een aantal aspecten die je voor jezelf helder moet hebben voordat je begint met beleggen.

2.     Verklein je risico

Op zich is dit een logische stap. Voordat je begint met investeren, wil je natuurlijk dat je zo min mogelijk risico loopt, zodat je zo min mogelijk geld verliest. Daarom wil je de volgende punten altijd meenemen in je beleggingsstrategie:

Verspreid je beleggingen

Als je zo min mogelijk risico wil lopen, is het van belang dat je je geld zo goed mogelijk verspreidt. Best logisch eigenlijk; als je al je financiën in één aandeel stopt, en deze keldert, dan is je investering voor niets geweest. Er zijn verschillende manieren om je portfolio te diversifiëren. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in verschillende aandelen in obligaties, maar kun je ook verschillende cryptoplatformen en -munten bij je portfolio voegen. Ook kun je, als je al wat meer weet van investeren en aandelen, beleggen in buitenlandse markten en aandelen. Als je op één front geld verliest, dan is dit slechts een klein percentage van je totale geïnvesteerde vermogen.  

Beleg alleen met geld wat je kunt missen

Ook een logische stap, maar door de beloftes van hoog rendement en passief inkomen slaan veel beginnende investeerders deze stap over. De kans dat je in het begin geld misloopt is immers hoger dan dat je winst behaalt. Investeren is, net zoals alle andere dingen in het leven, iets waar je goed in moet worden. Je moet eerst weten wat je niet moet doen, voordat je voor jezelf een goede strategie kan formuleren. Zorg ervoor dat je met vermogen belegd wat je kunt missen, idealiter kleinere bedragen. Passief inkomen en hoog rendement zijn erg aanlokkelijk, maar de kans dat je deze met je eerste investeringen pakt is niet heel hoog.

3.     Kijk waar andere mensen in investeren

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Er zijn namelijk zoveel verschillende meningen over wat een goede investering is, wanneer de juiste tijd is om in een bepaald vermogen te investeren, en wanneer je je investering terug moet trekken, het zij met winst of met verlies. Toch raad ik je aan om een select aantal (amateur)beleggers te volgen online. Deze delen niet alleen de strategie die zij gebruiken, maar laten je ook kennismaken met hun portfolio, en wat zij interessant vinden. Ook hebben veel van deze personen goede tips voor zelf beleggen die zij zelf ook kunt gebruiken. Dit zijn voor jou dan weer nieuwe mogelijkheden om te onderzoeken. Een belangrijk punt bij deze stap is dat je niet te veel mensen en forums gaat volgen, want dan krijg je te maken met enorme keuzestress en ‘fear of missing out’. Hou deze kring beperkt!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *