tips om goed personeel te werven

5 tips om goed personeel te werven

Published On 15 augustus 2016 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Laten Groeien, Bedrijf Starten, Personeel

Ben je voor de groei van je bedrijf op zoek naar nieuwe werknemers? Dan heb je vast al gemerkt dat het lastig kan zijn om goed personeel te vinden. Andere werkgevers zijn namelijk net zo hard op zoek naar de geschikte personen met voldoende motivatie, kennis en ervaring. In dit artikel geven we je 5 handige tips die je op weg helpen bij het werven van personeel.

Een tip van tevoren

Voordat je de zoektocht naar nieuw personeel begint, is het goed om vast te stellen waar je precies naar zoekt. Stel een duidelijk functieprofiel vast maar let er wel op dat je het beknopt houdt. Je wilt mensen namelijk niet afschrikken door een waslijst met eisen op te nemen in de vacature.

Tip 1: werf via je eigen personeel

Het werven van personeel via je huidige werknemers wordt ook wel referral recruitment genoemd. Door je eigen werknemers in te zetten om nieuw personeel te werven bespaar je wervingskosten en vergroot je de kans op een goede match. Hoe dit komt? Jouw werknemers kunnen goed inschatten of een persoon bij jouw bedrijf past. Extra tip: spoor je werknemers aan om jou zo goed mogelijk te helpen door een wervingsbonus vast te stellen.

Tip 2: sta open voor talent

Kies je voor een open sollicitatie? Dan is de kans groter dat je talentvolle kandidaten trekt. Een open sollicitatie geeft kandidaten namelijk de mogelijkheid om initiatief te tonen en hun motivatie te laten zien. Het kan nooit kwaad om potentiële werknemers uit te nodigen om een open sollicitatie te sturen. Soms komt de juiste kandidaat op je pad wanneer je niet actief op zoek bent.

Tip 3: gebruik je online middelen

De sociale media kanalen en de website van jouw bedrijf zijn jouw digitale uithangbord. Dit geldt niet alleen voor klanten maar ook voor (nieuw) personeel. Zorg ervoor dat jouw online imago aantrekkelijk is en dat de potentiële werknemers een beschrijving van het bedrijf en de openstaande vacatures kunnen terugvinden op de website. Vergeet niet om deze informatie en de vacatures te delen via bijvoorbeeld Facebook, Twitter of LinkedIn.

Tip 4: zoek binnen je bedrijf naar de juiste kandidaat

Heb je een groot aantal werknemers? Dan kun je er ook voor kiezen om binnen je bedrijf op zoek te gaan naar de juiste kandidaat. Het voordeel van intern werven is dat de persoon het bedrijf al kent en daarom sneller zijn of haar werk op een goede manier kan uitvoeren. Ook werkt het feit dat je jouw werknemers een kans geeft om door te groeien motiverend.

Tip 5: schakel een uitzendbureau in

Heb je toch moeite met het werven van goed personeel? Dan kun je ook een uitzendbureau inschakelen. Uitzendbureaus zijn gespecialiseerd in het werven van de juiste sollicitanten voor specifieke branches en functies. Dit kan vooral handig zijn wanneer het werven van personeel binnen jouw branche extra lastig is. Wist je bijvoorbeeld dat er uitzendbureaus bestaan voor specifieke branches zoals de binnenvaart? Door met een uitzendbureau samen te werken kun je binnen korte tijd beschikken over gekwalificeerd personeel.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *