4 brainstorm tips die leiden tot nieuwe inzichten voor je eigen bedrijf
Het bedenken van nieuwe verse ideeën is niet eenvoudig. Zeker niet wanneer het jouw taak is om dag in dag uit met nieuwe ideeën te komen. Het komt dan ook vaak voor dat je tegen een blokkade aanloopt, om nog maar te zwijgen over de frustratie die de blokkade teweegbrengt.
Brainstormen ≠ tijdverspilling
Dit is de reden dat een brainstormsessie je kan helpen. Zoals sommige van jullie door ervaring wel weten, is de ene brainstormsessie productiever dan de andere. Je hebt vast weleens meegemaakt dat je tot niks uitkwam na het brainstormen met je team. Wanneer dit voorkomt voelt brainstormen als tijdverspilling. Een goede brainstormsessie daarentegen, daar krijg je energie van!
Het doorbreken van de traditionele gedachtegang
De beste manier om het creatieve proces op gang te helpen is niet door met je team bij elkaar te komen en hen vragen om de ideeën die in hun opkomen hardop uit te spreken. Het gaat bij brainstormen om het creëren van een sfeer waarbij mensen buiten hun traditionele gedachtegang kunnen treden. Om je op weg te helpen hebben we een aantal manieren op een rij gezet die de ideeën output van je team verhogen.
1. Bedenk eerst slechte ideeën
Wanneer iedereen in de ruimte zich op zijn gemak voelt met het delen van al hun ideeën zal de waarde van een brainstormsessie verhogen. Ook al zijn niet alle ideeën even goed. Sommige van je collega’s zullen zich zorgen maken dat ze niet serieus worden genomen wanneer ze niet doordachte ideeën aandragen. Zeker wanneer er een leidinggevende aanwezig is worden mensen terughoudend. Dit kan een zeer negatieve invloed hebben op de uitkomst van het brainstormen. Een manier om dit tegen te gaan is door je team de eerste tien minuten slechte ideeën te laten bedenken. Begin zelf desnoods als eerste om te laten zien wat je bedoelt. Dit helpt je om een sfeer te creëren waarin iedereen durft mee te doen.
2. Break and build
Om van een paar ideeën tot veel ideeën te komen kan je de ideeën in kleine stukjes afbreken en ze vanaf daar weer opbouwen. Als je bijvoorbeeld begint met een heel algemeen thema, dan kun je dit onderverdelen in kleinere onderdelen en details waaruit weer nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Of je begint juist met een heel specifiek onderwerp en kijkt van daaruit naar een breder perspectief. Een manier om ideeën af te breken of op te bouwen is door iedereen die aanwezig is twee of drie ideeën op een stuk papier te laten schrijven. Wanneer dit is gedaan laat je je collega’s hun papiertjes onderling wisselen en elkaars ideeën aanvullen. Dit kan je een aantal keer herhalen om zo nieuwe discussies te starten gebaseerd op de nieuwe ideeën die ontstaan.
3. Speel woordspellen
Woordspellen kunnen een krachtige manier zijn om je te helpen uit de traditionele denkwijze te halen, die doorgaans onoriginele, generieke ideeën dreigt te produceren. Woordspellen helpen je dus om out-of-the-box te denken. Een goed woordspel is ‘woorden storm’. Om een woorden storm te creëren schrijf je één woord op en van daaruit schrijf je allemaal woorden op die met je eerste woord te maken hebben. Probeer na te denken over de functie van dat woord, de esthetiek, hoe het wordt gebruikt, metaforen die daarmee kunnen worden geassocieerd, enzovoort. Laat de ideeën natuurlijk vloeien, en denk er niet té veel over na – dit is een creatieve oefening. Zodra je een aantal woorden hebt opgeschreven groepeer je ze en bekijk je hoe deze woorden met elkaar verbonden zijn.
4. Nodig niet te veel mensen uit
Als het op vergaderingen of brainstormen aankomt heeft de CEO van Amazon, Jeff Bezos, een vaste regel. Nodig niet meer mensen uit dan twee grote pizza’s kunnen voorzien als snack. Dit zullen dus tussen de zes en tien personen zijn. Meer dan dat aantal en de kans is groot dat de productiviteit van de brainstormsessie zal dalen. Om waardevolle tip dus!
Heeft dit artikel je trek in brainstormen gewekt? Laat ons weten welke methode jij hanteert door een reactie achter te laten.