Redenen recyclen

4 redenen om vaker te recyclen als ondernemer

Published On 15 oktober 2019 | By stage 2bfound | Bedrijf Laten Groeien

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om circulair te werken. In een circulair systeem worden alleen hernieuwbare energiebronnen gebruikt en verliezen producten en grondstoffen zo min mogelijk hun waarde. In een circulair systeem staat hergebruiken ofwel recyclen dus ook centraal. Recycling is het opnieuw gebruiken van grondstoffen en onderdelen die uit afval gewonnen zijn. Maar wat zijn nu de voordelen van recyclen en waarom zouden ondernemers het vaker moeten doen? Dit zijn de 4 belangrijkste redenen!

1. Recyclen is handig omdat grondstoffen schaars zijn

Energie opwekken is kostbaar en belastend voor het milieu, maar de meeste grondstoffen zijn ook schaars en kostbaar. Volgens kenners moeten we dus niet alleen met energie, maar juist ook met de beschikbare grondstoffen zorgvuldig omgaan. Recyclen is een goede manier om zowel energie als grondstoffen te besparen. Zo zal een mobiele telefoon die niet wordt weggegooid maar gerecycled, uit elkaar worden gehaald om de verschillende onderdelen vervolgens te hergebruiken. Dit levert niet alleen een besparing op van de kostbare edelmetalen die worden gebruikt in mobiele apparaten, maar ook een energiebesparing. Immers kost het hergebruiken van grondstoffen en onderdelen in nieuwe apparaten minder energie, dan het winnen en produceren van nieuwe grondstoffen.

2.Recyclen is goed voor het milieu

Een zeer belangrijke reden om als ondernemer te recyclen, is natuurlijk het feit dat het goed is voor het milieu. Hergebruik levert een lagere CO2 uitstoot op, voorkomt uitputting van fossiele brandstoffen en speelt een positieve rol bij natuurbehoud. Bovendien hoeft recyclen helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ook als kleine ondernemer kun je bijdragen aan het verminderen van het broeikaseffect. Kies bijvoorbeeld voor gebruikte pallets in plaats van nieuwe pallets. Iedere milieuvriendelijke keuze die jij als ondernemer maakt helpt!

3.Economische voordelen van recyclen

Naast de voordelen voor het milieu, heeft recycling ook allerlei voordelen voor de economie. Zo leidt recyclen automatisch tot effectiever grondstofbeheer en dit is goed voor de wereldwijde economie. Door als bedrijf niet langer afhankelijk te zijn van schaarse grondstoffen, word je financieel gezien bovendien een stuk minder kwetsbaar. Ook word je gedwongen om innovatief te zijn. Dit levert niet alleen werkgelegenheid op, maar zorgt er ook voor dat je als bedrijf altijd vooroploopt.

4.Recyclen is een vorm van duurzaam ondernemen

Natuurlijk dien je als ondernemer altijd in te spelen op de wensen van jouw doelgroep. De afgelopen jaren is er wat dat betreft een duidelijke trend zichtbaar: steeds meer consumenten kiezen voor bedrijven die duurzaam ondernemen. Recyclen is een vorm van duurzaam ondernemen en zal in potentie dus kunnen zorgen voor extra klandizie!

Deel dit artikel op social media!

2 Responses to 4 redenen om vaker te recyclen als ondernemer

  1. Vincent Rondwijk says:

    Als ondernemer is het belangrijk om aandacht te besteden aan duurzaamheid en recycling vind ik. Ik probeer zoveel mogelijk maatregelen te treffen om processen zo duurzaam mogelijk te maken. Veel oude materialen proberen we dan ook te recyclen.

  2. Ivan de Leeuw says:

    Dit artikel over recyclen als ondernemer vond ik heel interessant. Wel moet me van het hart dat we niet alles oneindig kunnen blijven recyclen. Echte duurzaamheid vraagt om harde keuzes. Wat niet geproduceerd wordt, hoeft ook niet gerecycled te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *