voorkom fysieke belasting

Voorkom fysieke belasting van je werknemers met deze tips

Published On 20 september 2021 | By Roeland van Poorten | Personeel

Het gebeurt nog te veel, fysieke belasting waardoor werknemers in de WIA terecht komen. Er wordt tegenwoordig veel gedaan om verzuim tegen te gaan, maar veel werkgevers letten nog altijd niet goed op hun werknemers. Er zijn overigens wel veel hulpmiddelen zoals heftoestellen en ergonomische hulpmiddelen om fysieke belasting tegen te gaan. In dit artikel een aantal tips op fysieke belasting te voorkomen.

Start een Risico inventarisatie en evaluatie

Breng de fysieke belasting bij jouw bedrijf in kaart en beschrijf alle risico’s die het met zich meebrengt. Dit doe je in de wettelijk verplichte Risico inventarisatie en evaluatie. Je rapporteert alle mogelijk risico’s, zoals repeterend werk, zwaar werk en verkeerde werkhoudingen. Zodra alle risico’s in kaart zijn gebracht kan je actie ondernemen en gerichte maatregelen implementeren.

Gebruik de Arbocatalogus

Je vindt veel maatregelen waar werkgevers en werknemers invulling aangeven terug in de Arbocatalogus van de Arbowet. Zij geven in deze catalogus aan hoe gezond en veilig te werken. Je vindt er technieken, praktische handleidingen en goede normen om veilig aan het werk te gaan.

Inschakelen van professionele hulp

De experts op het gebied van fysieke belasting kunnen jou als werkgever het beste advies geven. Zo moet elk bedrijf ten minste één preventiemedewerker in dienst hebben. Vaak werkt deze medewerker samen met een ergonoom. Ze zoeken beiden naar oplossingen om de fysieke belasting zo min mogelijk te houden. Zo heb je in sommige gevallen een gedetailleerd onderzoek nodig en soms een cursus aan een groep werknemers.

Investeer in tilhulp-oplossingen

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel oplossingen die tilhulp bieden een werknemers, waardoor de fysieke belasting vermindert. Zo zijn er heftoestellen, hefwerktuigen, hijshulpmiddelen, kantelaars, kolomzwenkkranen en noem zo maar op. Als werkgever investeren in tilhulp levert je een flinke vermindering  in ziekteverzuim op en voorkomt fysieke belasting van werknemers.

Geef altijd voorlichting

Na de risico inventarisatie en evaluatie en professionele hulp ben je er nog niet. Werknemers weten doorgaans hoe correct te werken, maar voeren dat in de praktijk meestal onvolledig uit. Behoud dan als werkgever ook altijd het overzicht en stuur bij waar nodig is. Wijs ze op middelen die ter beschikking staan zoals hijshulpmiddelen, heftoestellen en dergelijke. Geef er genoeg aandacht aan, want het schept daarbij een open cultuur waar collega’s elkaar kunnen aanspreken en verbeteren.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *