Over de grens ondernemen? Zo doe je dat

Published On 10 mei 2021 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Laten Groeien

Misschien ken je dat gevoel wel: je bent succesvol in je business en weet dat je goed leiding kan geven. Eigenlijk is het de tijd om over de grens te kijken. Niet zozeer omdat je extreem ambitieus bent en met alle geweld groter wilt groeien. Het is vooral die bredere basis en spreiding van risico waar jij aan denkt bij je uitbreidingsplannen. Maar al zijn de grenzen binnen de EU in veel gevallen dan opgeheven, er zijn nog steeds een aantal praktische zaken die je moet oplossen. Als manager komen die beslissingen toch weer bij jou terecht. Of is er een adviseur die kennis van zaken heeft en wel ondersteuning kan bieden bij internationale expansie? Maak eens kennis met Oryx.

De issues waar het echt om draait

Als je internationaal ook succes wilt hebben, zijn er een aantal dingen die je goed moet regelen.

  • Medewerkers
  • Toepassing internationale regelgeving
  • Interculturele training

Medewerkers

Het is nu eenmaal moeilijker om over de grens medewerkers te selecteren die passen bij jouw bedrijfscultuur. Een goede verkoper kan alles verkopen en dat geldt ook in het buitenland. Maar gebeurt dat op de manier waarop jij dat wilt? En hoe is de samenwerking met het hoofdkantoor? Zijn er interculturele spanningen? Al dat soort zaken spelen een rol als je in het buitenland aan de slag gaat, zowel ingeval van slechts een agentschap voor de verkoop als bij een vestiging. Bij Oryx kennen ze die problemen, omdat ze ervaring mee hebben en zelf in het buitenland dit soort zaken hebben opgelost.

Toepassing internationale regelgeving

Waarschijnlijk werk je in Nederland samen met een goede accountant en jurist. Daarmee kan je in ons land voorkomen dat je in de problemen komt met belastingdienst en andere overheidsinstanties. Wellicht willen ze je ook van dienst zijn over de grens en vind jij dat ook een goed idee omdat ze nu eenmaal vertrouwd zijn. En toch is dat vaak een foutieve keuze. Als jouw vakmensen geen ervaring en contacten in het buitenland hebben, hoe moeten ze dan de juiste specialisten voor jouw bedrijf selecteren? Het zijn vaak dingen waar niet meteen bij stil wordt gestaan zoals het leasen van een auto, de (salaris)administratie en verzekeringen. Ook hierbij kan Oryx je de weg wijzen, gewoon omdat ze het zelf hebben meegemaakt.

Interculturele training

Misschien vraag jij je af of dit nu wel nodig is. Tenslotte gaat het er toch in eerste instantie om een product of een dienst te verkopen. De praktijk is echter dat ook een stukje over de grens de zakelijke cultuur al anders is. Indien je in België en Duitsland de Hollandse bedrijfscultuur wilt doorzetten, zal dat vrijwel altijd tot mindere resultaten leiden. Interculturele training is niet bedoeld om alles anders te gaan doen in het buitenland dan je tot dusverre gewend was. Het geeft je echter wel inzicht waarom het zakendoen in het buitenland soms zo verschilt van Nederland. Het is ook geen eenrichtingsverkeer. Ook jouw nieuwe werknemers in het buitenland zullen moeten begrijpen waarom ze soms andere signalen krijgen van het hoofdkantoor dan ze gewend waren. Laat ook die klus door Oryx voor je tot een goed einde brengen.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *