fijne werkplek tips

3 tips voor een fijne werkplek

Published On 29 mei 2019 | By Roeland van Poorten | Bedrijfspand

Als je werkt, breng je heel wat uren per week door op je werkplek. In Nederland is het gemiddelde aantal werkuren per week 31 uur. En dan is het wel heel fijn als je werkplek een plek is waar je je prettig voelt en waar je je werk goed kunt doen. Een fijne werkplek is dan ook echt een randvoorwaarde. Die fijne werkplek zorgt ervoor dat je je werk beter kunt doen. Als je je goed voelt, werk je effectiever en met meer plezier. Zorg er dus voor dat je werkplek iets voor jou doet. Deze tips helpen je bij het creëren van jouw werkplek!

1. Opgeruimd en schoon bureau

Aan een opgeruimd bureau werk je prettiger. Niet voor niets geldt voor veel mensen dat ze beter kunnen nadenken als het om hen heen ook geordend is. Dat geldt zeker in een werkomgeving. Een bureau dat vol ligt met stapels papier en andere spullen zorgt voor onrust. Bovendien is het schoonhouden van zo’n bureau een stuk  moeilijker. Het komt vaak genoeg voor dat je achter computer aan je bureau zit te eten. Dat gaat niet altijd zonder te kruimelen. Als het dan niet opgeruimd is, wordt goed schoonmaken lastig. Als je voldoende ruimte hebt om jouw spullen op te ruimen is schoon houden een stuk makkelijker. Voor jezelf maar ook voor de schoonmaakdienst of het schoonmaakbedrijf!

2. Passend meubilair

Achter een bureau zit je meestal heel wat uren per dag. Het is dan ook heel belangrijk dat je geen lichamelijke klachten krijgt. Het is zaak dat je zorgt voor passend meubilair. Dat begint met een goede ergonomische bureaustoel en een ruim bureau. De stoel moet je kunnen instellen in hoogte en diepte en ook de armsteunen moet je kunnen verhogen en verlagen. Ook het bureau moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat je precies op de juiste zithoogte kunt werken. Misschien is het prettig om af en toe je werk staand te doen. Een zit/sta bureau is dan perfect. Ook is het van belang dat de computer op de juiste hoogte en afstand staat. Veel mensen werken met een laptop. Die staat vaak gewoon op het bureau en dat is eigenlijk te laag. Een laptopstandaard kan dan een goede toevoeging zijn om een prettige werkplek te creëren. Het is het beste om hier eens naar te kijken met een speciale kantoormeubelen leverancier. Die heeft genoeg ervaring om een goed advies te kunnen geven.

3. Zorg voor rust

De tijd dat je een eigen kantoorruimte had ligt inmiddels achter ons. Veel vaker werk je in een ruimte met meerdere mensen. Die allemaal hun eigen werk doen. Dit kan voor een onrustige werkplek zorgen, zeker als je gevoelig bent voor geluiden om je heen. Een fijne werkplek voor jezelf creëren betekent in dit geval dat je zorgt voor rust om je heen. Soms heb je de mogelijkheid uit te wijken naar een stilte-werkplek. Hier mag dan niet gepraat worden. Ook kan het helpen om geluidsdempende elementen in de inrichting te plaatsen. Denk aan tussenwanden met geluidsabsorberende panelen of een tussenwand van planten. Er zijn mogelijkheden genoeg om het geluid wat te reduceren. Ook zijn er speciale koptelefoons die het omgevingsgeluid dempen, dus ook dat is nog een optie. Kijk waar je behoefte aan hebt en wat op jouw werkplek past.

Een fijne werkplek is voor iedereen anders. Maar het geldt eigenlijk altijd wel dat je prettiger werkt op een plek die schoon en opgeruimd is. Je hebt daarin zelf een verantwoordelijkheid en vaak wordt het schoonhouden van de ruimte uitbesteed. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel mogelijkheden om een fijne werkplek te creëren. Het is ook lang geen ‘eenheidsworst’ meer, juist omdat ieder mens zijn of haar beste prestaties neerzet onder andere omstandigheden. Als je daar rekening mee houdt, wordt jouw werkplek ook een fijne werkplek!

Deel dit artikel op social media!

One Response to 3 tips voor een fijne werkplek

  1. Vincent Rondwijk says:

    Het is inderdaad belangrijk om je werkplek netjes te houden. Ik merk dat ik snel het overzicht kwijtraak wanneer ik omringd wordt door spullen. Ook maak ik mijn bureau regelmatig schoon en stofvrij. Een gezond werkklimaat is een must!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *