bedrijfspand duurzamer maken

Bedrijfspand duurzamer maken: 5 ideeën

Published On 21 juli 2021 | By Dennis Verbaandert | Bedrijfspand

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gesproken over duurzaam ondernemen. Naast daadwerkelijk duurzaam ondernemen, zijn ondernemers ook steeds meer bezig met het verduurzamen van het bedrijfspand. Om je een idee te geven op welke manieren dit kan gebeuren, beschrijven we in deze blog vijf ideeën voor het duurzamer maken van je bedrijfspand.    

1: Zonnepanelen op je bedrijfspand

Zonnepanelen op het bedrijfspand is een goede manier om je bedrijfspand duurzamer te maken. We zijn inmiddels allemaal bekend met zonnepanelen en ook ondernemers‌ ‌investeren‌ ‌steeds‌ ‌vaker‌ ‌in‌ ‌zonnepanelen.‌ Hiermee kan namelijk op een milieuvriendelijke wijze groene stroom worden geproduceerd die gebruikt kan worden in het bedrijfspand. Dat is niet alleen erg goed om geld op energiekosten te besparen, maar ook nog eens een stuk duurzamer. Win-win, dus!

2: Een daktuin aanleggen

Om het bedrijfspand te verduurzamen is een daktuin, ook wel een groendak of sedumdak genoemd, op het bedrijfspand een goed idee. Een daktuin draagt bij aan een klimaat adaptief gebouw. Een daktuin koelt en isoleert namelijk het gebouw en zorgt ervoor dat het dak langer meegaat. Vanaf 2023 is een klimaat adaptief gebouw zelfs verplicht! Daarom is een daktuin aanleggen nu al een goed idee als je je bedrijfspand wilt verduurzamen. Hierbij is het handig om een hovenier in te schakelen.

3: Een goede isolatie

Bij het duurzamer maken van je bedrijfspand is het ook belangrijk om je bedrijfspand goed te isoleren. Dat is niet alleen duurzaam, want er gaat minder energie verloren, maar het zorgt ook voor minder maandelijkse lasten. Het bedrijfspand beter isoleren kan bijvoorbeeld door te zorgen voor goede beglazing en door alle tochtgaten- en kieren zo goed mogelijk te dichten.

4: Energiebesparing

Om duurzamer om te gaan met energie in het bedrijfspand, zijn er meerdere opties. Zo kun je overstappen op Ledverlichting, dit is namelijk duurzamer dan andere vormen van verlichting. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar zogenoemd sluipverbruik, wat betekent dat het belangrijk is om apparaten uit te zetten versus op stand-by. Tot slot doe je er ook goed aan om energiezuinige apparatuur aan te schaffen voor in je bedrijfspand.

5: Een klimaatneutraal bedrijfspand

Wil je je carbon footprintecht flink verminderen? Maak je bedrijfspand dan helemaal klimaatneutraal! Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door alleen groene energie te gebruiken of de eigen energie op te wekken. Daarnaast kun je dus het bedrijfspand optimaal isoleren en het sluipverbruik van je bedrijfspand dus goed controleren. Dit zijn allemaal goede stapjes richting klimaatneutraal!

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *